Berner sennenhund

Berner Sennenhund

Berner sennenhund har et aristokratisk utseende og er blant de mest attraktive av de sveitsiske brukshundene. Pelsen er myk og silkeaktig med en tykk underpels og er alltid kullsvart med hvit snute og pannestripe, hvitt bryst, hvite poter og hvit haletupp. En rik kastanjebrun eller lysebrun farge skiller det svarte og hvite på bena og kinnene. Dette er sterke, robuste hunder, og voksne tisper har en høyde på mellom 58 og 66 cm og hanner på 64 til 70 cm. Begge kjønnene veier mellom 40 og 44 kg.

Berner sennenhund
  • Størrelseskategori: Gigant
  • Krav til pelsstell: Daglig
Berner sennenhund
  • Røyting: Mye
  • Allergier: Nei
  • Støy: Som regel stille
  • Gruppe NKK: Pinscher-, schnauzer-, molosser og sennenhunder
Berner sennenhund
  • Andre kjæledyr: Middels
  • Egnethet som vakthund: Middels

Opprinnelse

Berner sennenhund kan spores 2000 år tilbake, da romerne invaderte Sveits, på den tiden kjent som Helvetia, med sine gjeter- og vakthunder. De romerske mastiff-hundene var trolig krysset med gjeterhunder som kunne tåle det tøffe været i alpene og også legge en demper på temperamentet deres. Berner sennenhund ble da brukt som trekkdyr for transport av tekstilvarer og meieriprodukter fra landsby til landsby.

Personlighet

Berner sennenhund er godmodige hunder som elsker å ta del i alle aspekter av familielivet. Der er fantastiske følgesvenner. De er kjærlige, tålmodige og spesielt gode med barn, og beskytter dem om nødvendig. De trenger å være med mennesker og få masse kjærlighet. De vil bjeffe for å varsle om besøkende, men slår seg snart til ro igjen. Gitt at de har blitt for introdusert katter og andre husdyr når de er unge, vil de alltid akseptere dem.

Helse

Det mest alvorlige helseproblemet for berner sennenhund er visse typer spesielt aggressive kreftformer som de er spesielt utsatt for, og derfor kan de ofte ha en kort levetid. Som mange andre større hunderaser kan den lide av hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Som valper bør treningen begrenses slik at ben og ledd kan danne seg på riktig måte. Når de er ett år gammel, kan de få lov til å gå fritt for løpetrening. Som voksne trenger berner sennenhund omtrent en times daglig mosjon.

Ernæring

Store hunder har større appetitt enn andre hunder og trenger også en annen balanse mellom mineraler og vitaminer som støtter forskjellige ledd- og bruskbehov. Sennenhunden har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Daglig pelsstell er anbefalt for å holde berner sennenhund fri for floker og redusere mengden røyting. Håret mellom potene skal trimmes regelmessig.