Borzoi

Borzoi

Disse lange, elegante myndene bærer sine lange, smale hoder med stolthet. Borzoi har en silkeaktig pels av middels lengde med tung fjæring (lengre hår) på bena, under på magen og halen. Pelsen kommer i hvit, gull, rød, grå, svart roan og lappet. Voksne tisper har en høyde på minst 68 cm og veier rundt 34 kg. Voksne hanner har en høyde på minst 74 cm og veier ca. 41 kg.

Borzoi
  • Størrelseskategori: Stor
  • Krav til pelsstell: Mer enn én gang i uken
Borzoi
  • Røyting: Moderat
  • Allergier: Nei
  • Støy: Som regel stille
  • Gruppe NKK: Mynder
Borzoi
  • Andre kjæledyr: Lav
  • Egnethet som vakthund: Lav

Opprinnelse

Borzoi har blitt brukt til å jakte ulver i Russland siden 1700-tallet. En russisk hertug importerte flere mynder fra Arabia, men disse kunne ikke overleve de kalde russiske vintrene. På andre forsøk krysset han jakthundene med lokale pelskledde raser, muligens tartar-jakthunder eller langbente fårehunder. På grunn av det milde temperamentet og eksotiske fremtoning var borzoi-rasen ideelle gaver fra tsarene til Europas kongelige. Etter den russiske revolusjonen i 1917 var borzoi forbundet med overklassen og mange kenneler ble ødelagt; rasen overlevde bare takket være de tidligere gavene til den vestlige verden.

Personlighet

Til tross for deres størrelse er disse godmodige hundene snille og rolige i huset. De kan være nokså avvisende og reservert overfor fremmede. De vil tolerere andre hunder som har samme lynne som dem selv, men de må bli introdusert for katter og andre husdyr i en tidlig alder, da de alltid vil reagere på synet av et dyr som løper.

Helse

Borzoi-rasen er generelt sunn og robust. Som for mange andre raser kan enkelte arvelige øyetilstander oppstå, og avlshunder må få øynene testet. Hypotyreodisme (svekket skjoldbruskkjertel) kan være en arvelig tilstand i denne rasen.

Mosjon

Selv om borzoi-hunder er relativt stille i huset, trenger de minst en times daglig mosjon, helst mer, og store, åpne rom til å løpe og gå i. Husk at dette er jakthunder, så de vil instinktivt løpe etter et bytte de får øye på. Så pass godt på!

Ernæring

Store hunderaser har større appetitt og trenger også en annen balanse mellom næringsstoffer, herunder mineraler og vitaminer, enn mindre raser. Borzoi har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Den silkeaktige, bølgete borzoi-pelsen trenger regelmessig stell (to eller tre ganger i uken), og håret mellom potene må trimmes ofte. I hårfellingsperiodene vil den miste store mengder hår.