Clumber spaniel

Clumber spaniel

Clumber spaniel er en stor, sterk hund, som er tyngre og større enn de andre spaniel-hundene. Som fullvoksen har den en høyde på rundt 45–50 cm. Voksne hanner veier 29,5–34 kg og tisper 25–29,5 kg. Den rike, silkeaktige pelsen kommer i hvitt med sitron eller oransje merker, og snuten er fregnet.

Clumber spaniel
  • Størrelseskategori: Stor
  • Krav til pelsstell: Mer enn én gang i uken
Clumber spaniel
  • Røyting: Mye
  • Allergier: Nei
  • Støy: Som regel stille
  • Gruppe NKK: Apporterende hunder
Clumber spaniel
  • Andre kjæledyr: Høy
  • Egnethet som vakthund: Lav

Opprinnelse

Man har lenge antatt at clumber spaniel er en fransk rase, brakt til Storbritannia for over to hundre siden av Hertugen av Noailles, som ville holde hundene sine trygge under revolusjonen, og som derfor ga sine dyrebare spaniel-hunder til Hertugen av Newcastle ved Clumber Park i Nottinghamshire. Det finnes få bevis som fullt ut understøtter denne teorien, og det antas i dag at clumber spaniel på lang vei er en britisk kreasjon, utviklet fra ulike jaktspanieler og andre raser.

Personlighet

Clumber spaniel-rasen er noe mer reservert enn andre spaniel-hunder og er snille og gode familiehunder – men vær forberedt på at den sikler! Den kan være sta, men elsker vanligvis å gjøre eierne tilfredse, så dette er en hund som lærer fort hvis den får riktig motivasjon.

Helse

Som mange andre raser kan clumber spaniel lide av arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Denne rasen er kjent for sin utmerkede nese – en nese den gjerne vil la lede vei ute på på tur! Av denne grunn er en pålitelig tilbakekalling avgjørende for trening uten bånd. Clumber spaniel er tregere enn de andre spanielrasene og vil være fornøyd med omtrent en times mosjon om dagen.

Ernæring

Store hunderaser har større appetitt og trenger også en annen balanse mellom næringsstoffer, herunder mineraler og vitaminer, enn mindre raser.

Stell

Den fyldige pelsen er silkeaktig og rett, og den har lengre hår (fjæring) på bena og brystet, som vil floke seg hvis det går lenge uten stell. Føttene skal trimmes for å hindre at hår floker seg, og ørene må sjekkes jevnlig.