Hjortehund

Hjortehund

Disse store, rufsete myndene har et svært atletisk utseende. De beskrives ofte som en slags rufsete greyhound. De kommer i en rekke farger: mørk blå-grå, mørkere og lysere grå eller brungul og gul, sandrøde eller rød-brun med svarte punkter. Voksne hanner har en høyde på 76 cm eller mer og veier omtrent 45,5 kg; voksne tisper er 71 cm høye og veier rundt 36,5 kg.

Hjortehund
  • Størrelseskategori: Stor
  • Krav til pelsstell: Mer enn én gang i uken
Hjortehund
  • Røyting: Lite
  • Allergier: Nei
  • Støy: Som regel stille
  • Gruppe NKK: Mynder
Hjortehund
  • Andre kjæledyr: Middels
  • Egnethet som vakthund: Lav

Opprinnelse

Hunder med rufset pels har eksistert i Skottland siden før 1500-tallet. Det antas at kortpelsede hunder ble introdusert til Storbritannia før den romerske invasjonen. Men da disse jakthundene skulle brukes i det skotske høylandet, var den korte pelsen en ulempe. Disse hundene ble så sannsynligvis krysset med innfødte langhårde raser for å produsere hjortehund-rasen. De ble brukt i flokk av skotske jegere til å jakte hjort, og de måtte være sterke nok til å legge en voksen hjort i bakken.

Personlighet

Skotsk hjortehund er en snill og vennlig hund. De trives godt med barn, men er ikke særlig gode vakthunder; de er ikke kjent for å bjeffe mye. De fleste skotske hjortehunder har fortsatt et veldig sterkt jaktinstinkt, så tidlig introduksjon for andre husdyr, spesielt katter, er nødvendig.

Helse

De alvorligste helseproblemene som denne rasen lider av, er en aggressiv type benkreft og hjertesykdom. Anerkjente arvelige lidelser inkluderer lever- og øyetilstander, men på grunn av rutinemessig screening og omhyggelige avlsprogrammer er disse relativt sjeldne.

Mosjon

Som valper må aktiviteten begrenses. Voksne hjortehunder er energiske og atletiske, og krever mye trening – minst to timer om dagen. Og de elsker å løpe fritt.

Ernæring

Store hunderaser har større appetitt og trenger også en annen balanse mellom næringsstoffer, herunder mineraler og vitaminer, enn mindre raser. Hjortehunder har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Hjortehunder trenger regelmessig pelsstell – omtrent to eller tre ganger i uken. Pelsen må kanskje nappes for hånd en eller to ganger i året, avhengig av tilstanden.