Cão da serra da estrela

Cão da serra da estrela

Denne store, kraftige og atletiske hunden av mastiff-type har som fullvoksen en høyde på 65–72 cm (hanner) og 62–68 cm (tisper) og veier 30–50 kg. Rasen kommer med to forskjellige typer pels – lang eller kort – som kommer i brun, brungul, ulvegrå eller svart.

Cão da serra da estrela
  • Størrelseskategori: Stor
  • Krav til pelsstell: Mer enn én gang i uken
Cão da serra da estrela
  • Røyting: Moderat
  • Allergier: Nei
  • Støy: Høylytt
  • Gruppe NKK: Pinscher-, schnauzer-, molosser og sennenhunder
Cão da serra da estrela
  • Andre kjæledyr: Høy
  • Egnethet som vakthund: Høy

Opprinnelse

Dette var opprinnelig en vakthund fra Estrela-fjellene i Nord-Portugal og utviklet seg enten fra mastiff-type hundene som romerne hadde med seg da de kom til den iberiske halvøy, eller med de invaderende vestgoterne. Ingen vet sikkert, men uansett den nøyaktige opprinnelsen er det ingen tvil om at Serra da estrela er en av de eldste rasene i Portugal, og at den er brukt i århundrer for å beskytte sauer og geiter mot rovdyr som ulv. Det isolerte geografiske området gjorde at rasen endret seg lite gjennom årene

Personlighet

Serra da estrela er kjærlig og hengiven overfor familien. Med andre er den mer reservert, så tidlig, grundig sosialisering med mennesker og kontinuerlig opplæring er spesielt viktig. Som man kan forvente av en vakthund, er den våken og naturlig høylytt. Gitt størrelsen er den overraskende smidig, så et minst 6 meter høyt gjerde anbefales.

Helse

Serra da estrela er generelt en sunn og robust rase. Som mange andre raser kan den imidlertid lide av hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Vurdering av hofter før avl er derfor viktig. De er også utsatt for en spesiell hjertesykdom som er vanlig i mange store hunderaser.

Mosjon

Rasen er avlet fram for å patruljere i fjellene og kan gå i kilometer etter kilometer med høy grad av utholdenhet. Rundt en times mosjon om dagen vil holde hunden tilfreds. Dette er en overraskende leken hund, gitt størrelsen, og den vil glede seg stort over lek med eieren. Den kan være sta, men er vanligvis en flink elev som kan delta i alt fra søk og redning til lydighet og agility.

Ernæring

Store hunderaser har større appetitt og trenger også en annen balanse mellom næringsstoffer, herunder mineraler og vitaminer, enn mindre raser.

Stell

Serra da estrela kommer med to typer pels – lang og kort. På begge typene består den doble pelsen av en tett underpels og en tykk overpels med en litt grov tekstur. Håret er kortere på hodet og forsiden av bena, og lengre (fjæring) på halen og baksiden av bena. Typen med lengre hår har en tykkere "manke" rundt halsen og brystet, som er spesielt tydelig på hannhunder. Estrela bør få pelsstell rundt to ganger i uken, med særlig fokus på områdene med lengre hår som har en tendens til å floke seg.