Foxterrier glatthåret

Foxterrier glatthåret

Dette er en kortrygget terrier med langt ansikt, som også har en kort, glatt pels som er hovedsakelig hvit, med eller uten brune, svarte eller svarte og brune merker. Den har jevne, elegante linjer og virke sterk, kompakt og klar for action! Som fullvoksen har glatthåret foxterrier en høyde på rundt 39 cm eller under, og veier ca. 7,5–8 kg (hanner) og 7–7,5 kg (tisper).

Foxterrier glatthåret
  • Størrelseskategori: Liten
  • Krav til pelsstell: En gang om uken
Foxterrier glatthåret
  • Røyting: Moderat
  • Allergier: Nei
  • StøyI: kke for støyete
  • Gruppe NKK: Terriere
Foxterrier glatthåret
  • Andre kjæledyr: Middels
  • Egnethet som vakthund: Høy

Opprinnelse

Glatthåret foxterrier ble utviklet fra forskjellige raser på 1800-tallet, inkludert svart og brun terrier og bullterrier, for det formål å finne rev og drive den ut av hiet, slik at den fortsatt kunne jaktes av hunder og ryttere hvis den gikk ned i jorden. Rasen ble også brukt til å drepe skadedyr. Opprinnelig ble rasen klassifisert som fox terrier med to varianter – strihåret og korthåret – og krysning mellom variantene var vanlig i de tidlige årene. I dag anses de imidlertid som to separate raser med egne rasestandarder.

Personlighet

Glatthåret foxterrier er ofte en dristig, modig liten skapning som ikke er redd for noen ting, og den bør heller ikke frykte seg selv, da dette er en vennlig hund, spesielt mot sine eiere. Som man kanskje kan forvente med tanke på rasens historikk som arbeidsterrier, elsker denne hunden å grave, så ivrige gartnere må sørge for at dyrebare planter er utenfor hundens rekkevidde. Et eget gravested der den kan grave ut leker eller tygge av hjertens lyst, vil bli svært verdsatt.

Helse

Glatthåret foxterrier er generelt en veldig sunn rase. I likhet med mange små raser / miniatyrraser kan de imidlertid lide av kne som går ut av ledd, samt enkelte ervelige øyeproblemer. Rutinemessig øyetesting av avlshunder anbefales.

Mosjon

Glatthåret foxterrier er en aktiv hund som vil trenge minst en times mosjon per dag, men den vil gjerne ha mer. Den vil like å holdes i aktivitet – det være seg å patruljere hagen etter gnagere, å grave eller praktisere en hundesport sammen med eieren. Den vil jage ekorn, katter eller andre små pelskledde skapninger på turer, så hold hunden i bånd i områder der trafikk eller andre farer kan utgjøre en fare. Den vil også like å leke typiske terrier-leker med eieren sin.

Ernæring

Små hunder har rask metabolisme, noe som betyr at de forbrenner energi raskt, selv om deres små mager betyr at de må spise lite og ofte. Mat til små raser er spesielt designet med passende nivåer av sentrale næringsstoffer og mindre biter som passer for små munner. Dette oppmuntrer også til tygging og forbedrer fordøyelsen.

Stell

Den korte, glatte, rette pelsen er tett og ga god beskyttelse mot røffe omgivelser da hunden fungerte som brukshund. En ukentlig børsting og en årlig trimming vil holde pelsen pen, selv om daglig børsting er tilrådelig i perioder med mye røyting.