Tysk mittelspitz

Tysk mittelspitz

Mittelspitz er en liten, kompakt, langhåret hund med et typisk spist hode og halen krøllet over ryggen. De kan ses i alle farger og variasjoner (se rasenstandarden for detaljer). Hundens kjønn skal være tydelig – hannene har et mer maskulint utseende. Voksne mittelspitz-hunder har en høyde på 30–38 cm og veier rundt 7–11 kg.

Tysk mittelspitz
  • Størrelseskategori: Liten
  • Krav til pelsstell: Mer enn én gang i uken
Tysk mittelspitz
  • RøytingModerat
  • AllergierNei
  • StøyHøylytt
  • Gruppe NKK Spisshunder
Tysk mittelspitz
  • Andre kjæledyr: Høy
  • Egnethet som vakthund: Middels

Opprinnelse

Tysk kleinspitz stammer direkte fra nordiske herdehunder som samojed, som ble brakt til Tyskland og Nederland av vikingene i middelalderen. Disse hundene spredte seg ut over hele Europa og ble krysset med andre herde-/fåreraser, som var grunnlaget for spitz-typen. På 1700-tallet hadde spitz blitt populært i den britiske overklassen og ble i viktoriatiden gjort mindre for å produsere pomeranian (dvergspitz). Dagens tyske spitz har to størrelser i Storbritannia, og innavl mellom størrelsene er forbudt av British Kennel Club. Mittelspitz vil imidlertid av og til dukke opp i klein-kull og omvendt på grunn av deres felles forfedre.

Personlighet

Tysk mittelspitz er en glad, vennlig hund. Dette skal være en selvsikker følgesvenn med jevnt humør som ikke skal ha tegn til nervøsitet eller aggresjon. De er veldig aktive og våkne og elsker menneskelig selskap. Det er ingenting de liker bedre enn å være med rundt på familieaktiviteter.

Helse

Tysk mittelspitz er en relativt sunn rase, men som mange raser kan de imidlertid lide av arvelige øyesykdommer, og derfor anbefales øyetesting før avl. Epilepsi og kne som midlertidig faller ut av ledd, kan også forekomme i rasen.

Mosjon

Tysk mittelspitz trenger lite mosjon sammenlignet med andre større raser. Omtrent en halv time om dagen bør være nok for en voksen hund, selv om den gjerne tar mer hvis den får sjansen. De liker en løpetur eller gåtur, og vil gjerne rusle rundt i hagen dagen lang.

Ernæring

Små hunder har rask metabolisme, noe som betyr at de forbrenner energi raskt, selv om deres små mager betyr at de må spise lite og ofte. Mat til små raser er spesielt designet med passende nivåer av sentrale næringsstoffer og mindre biter som passer for små munner. Dette oppmuntrer også til tygging og forbedrer fordøyelsen.

Stell

Som en generell regel vil en grundig børsting noen ganger i uken sørge for at pelsen holder seg ren og flokefri. Håret skal børstes "feil vei". Vær spesielt oppmerksom på ører og albuer, der knuter kan dannes raskere. Hannene har en tendens til å miste hår en gang i året og tisper to ganger i året. Det meste av røytingen vil foregå i disse periodene.