Gordon setter

Gordon setter

Gordon setter er store hunder med dypt bryst og muskuløse ben, og har et utseende kjennetegnet av eleganse og verdighet, kombinert med styrke og den åpenbare evnen til å jakte over lengre tid. Pelsen er silkeaktig og rett i svart og brun farge med mye fjæring på bena, brystet, magen, ørene og halen. Voksne hanner har en høyde på 66 cm og veier 29,5 kg; voksne tisper har en høyde på 62 cm og veier 25,5kg.

Gordon setter
  • Størrelseskategori: Stor
  • Krav til pelsstell: Mer enn én gang i uken
Gordon setter
  • Røyting: Lite
  • Allergier: Nei
  • Støy: Ikke for støyete
  • Grupp NKK: Stående fuglehunder
Gordon setter
  • Andre kjæledyr: Middels
  • Egnethet som vakthund: Lav

Opprinnelse

Gordon setter-rasen kan spores tilbake til år 1620, da den var kjent som "black and fallow setting dog". Den stammer fra spansk pointer og ulike tidlige spanielaser. Rasen har fått navnet sitt fra den fjerde hertugen av Gordon, som bestemte seg for å etablere rasen offisielt på sitt slott i Banffshire i Skottland i 1827. Gordon setter er den eneste opprinnelige skotske jakthunden og ble avlet frem spesielt til jakt på vilfugl, og da særlig rype. Med en større utholdenhet enn andre jaktraser er gordon settere godt egnet til jakt i myrområder og er kjent for å bringe hjem flere fugler enn de andre jakthundene, selv om det kan ta lengre tid i felten.

Personlighet

Dette er en vennlig og følsom hund som er en super følgesvenn hvis den får tilstrekkelig mosjon. Ellers kan den bli nokså hyperaktiv. Gordon setter er en sosial og snill hund som vil være hengiven overfor eieren, mens det kan ta noen minutter før den godtar fremmede. Man bør huske på at gordon setter har en sterkere vilje enn andre jaktraser og vil trenge regelmessig mosjon.

Helse

Som mange raser kan gordon setter lide av arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Denne hunden ble avlet frem for styrke og utholdenhet, og har rykte på seg for å være den tøffeste og mest hardtarbeidende jakthunden. Kjæledyrversjonen trenger derfor masse mosjon for å holde seg frisk og glad – minst to timer daglig for en voksen hund. Det er anbefalt å la dem drive med en aktivitet der de får brukt jaktinstinktet sitt, som sporingsøvelser og feltkonkurranser.

Ernæring

Store hunderaser har større appetitt og trenger også en annen balanse mellom næringsstoffer, herunder mineraler og vitaminer, enn mindre raser. Gordon setter har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Som en semi-langhåret hund må gordon setter børstes og kjemmes regelmessig, minst to ganger i uken. Ørene bør også rengjøres regelmessig siden de er lange og hengende, og derfor kan være utsatt for manglende luftgjennomstrømning med påfølgende infeksjoner.