Old english sheepdog

Old english sheepdog

Old english sheepdog er en særegen rase med en lang, rufsete pels som dekker den tette kroppen. Øynene ser ut til å være fullstendig dekket, men synet hemmes aldri. Old english sheepdog kan komme i enhver nyanse av grått eller blått med eller uten hvite merker. Voksne hanner har en høyde på 61 cm eller mer og veier fra 30 - 50 kg; voksne tisper er 56 cm høye eller mer og veier fra 25 - 40 kg.

Old english sheepdog
  • Størrelseskategori: Stor
  • Krav til pelsstell: Ukentlig
Old english sheepdog
  • Røyting: Mye
  • Allergier: Nei
  • Støy: Ikke for støyete
  • Gruppe NKK: Brukshunder og gjeterhunder
Old english sheepdog
  • Andre kjæledyr: Høy
  • Egnethet som vakthund: Høy

Opprinnelse

Old english sheepdog oppstod dukket opp i England på midten av 1700-tallet og er sannsynligvis i familie med gamle herdehunder som bergamasco, beardie, briard og armant. Kallenavnet "bobtail" er sentralt i rasens historie. I England ble det på 1700-tallet gitt skattefritak for gjeterhunder som hjalp til med å drive flokkene til markedet. For å merke disse hundene ble halene kuttet av. Old english sheepdog var utmerkede til denne jobben på grunn av deres iver og vannavstøtende pels. Pelsen ble kuttet av årlig sammen med sauene, og bøndenes koner spant varme klær av både hundepels og saueull.

Personlighet

Old english sheepdog er glade utadvendte hunder, og er derfor populære familiehunder. De har vanligvis et vennlig vesen, men kan bli nokså oppspilt under lek, så man må være forsiktig når det er små barn i nærheten. De vil delta i alle mulige aktiviteter med stor entusiasme. De er fryktløse og er utmerkede vakthunder, særlig med deres høye bjeff. Tidlig trening er avgjørende for å kontrollere rasens noe voldsomme oppførsel.

Helse

Som mange raser kan old english sheepdog lide av ulike arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Old english sheepdog trenger eiere som har tid til å gi dem mye mosjon, men de må behandles varsomt som valper, slik at ingen hofteproblemer utvikles på grunn av overtrening.

Ernæring

Store hunderaser har større appetitt og trenger også en annen balanse mellom næringsstoffer, herunder mineraler og vitaminer, enn mindre raser. Old english sheepdog har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen i henhold til fôrets retningslinjer.

Stell

Regelmessig børsting hver uke er et must. Når Old english sheepdog-valper mister valpepelsen, er det viktig at du bruker tilstrekkelig tid på å sikre at den gamle pelsen ikke floker seg inn i den nye. Hvis pelsen går for lang tid uten stell, kan den bli så flokete at den eneste løsningen er å klippe den. Mange velger å klippe hunden to ganger i året for å få mindre pelsstell. Det å ha hunden i full pels krever ukentlig børsting og tar 2-3 timer. De røyter ikke som andre hunder, men jo oftere man børster pelsen jo mindre hår blir det i huset. Pelsen til en gammel engelsk sauebonde er frastøtende, noe som betyr at når skitt fra turen tørker, faller den av og havner på gulvet. Etter hver tur må potene sjekkes for å sikre at ingenting blir sittende fast i håret, og den rikelige pelsen kan føre til at bakdelen krever regelmessig rengjøring. Hele bad er vanligvis nødvendig 1-4 ganger i året.