Parson jack russell terrier (kort/glatt pels)

Parson jack russell terrier (kort/glatt pels)

Parson russell-terrier er en relativt liten, aktiv og livlig terrier. De har nokså lange ben, som var ideelle for å holde tritt med hestene; men kroppen er formet slik at de også klarer å komme seg inn på små steder. De er hvite eller hovedsakelig hvite med brune, sitronfargede eller svarte merker (vanligvis sett på hodet eller halen). Voksne hanner har en høyde på rundt 36 cm og hunner 33 cm. De veier mellom 5 og 8 kg.

Parson jack russell terrier (kort/glatt pels)
  • Størrelseskategori: Liten
  • Krav til pelsstell: En gang om uken
Parson jack russell terrier (kort/glatt pels)
  • Røyting: Lite
  • Allergier: Nei
  • Støy: Ikke for støyete
  • Gruppe NKK: Terriere
Parson jack russell terrier (kort/glatt pels)
  • Egnethet som vakthund: Middels

Opprinnelse

Parson russell-terrier ble som rase utviklet og etablert på 1700-tallet i Devon av presten John Russell. John Russell ble født inn i en revejaktfamilie i 1795. Han ville ha en hund som kunne holde tritt med hestene, løpe sammen med jakthundene, og som samtidig var liten nok til å lokke revene ut fra hiene deres. Da han studerte i Oxford, så han og kjøpte en perfekt hund til dette formålet – en hund som tilhørte melkemannen. Det antas at dette var den første hunden som skulle bli kjent som en jack russell. Under sin tid som prest viet John Russell seg til både kirken og til oppdrett av terrier til revejakt.

Personlighet

Generelt er parson russell-terrier en vennlig, hengiven og kjærlig hund med mye personlighet. De er gode kjæledyr for aktive familier og må sosialiseres fra tidlig alder, spesielt med katter og andre hunder. Hageelskere vil snart oppdage at graving er en av denne hundens favorittsysler!

Helse

Parson russell-terrier er som de fleste terriere en generelt sunn og frisk rase. Som med mange andre raser kan de lide av arvelige øyesykdommer, og derfor anbefales øyetesting av avlshunder.

Mosjon

Denne hunden, som er en aktiv liten terrier, bør ha mye mosjon. Den liker få ting bedre enn lange gåturer der den kan gå fritt uten bånd og snuse og følge spor. Jobb godt med en pålitelig tilbakekalling før du lar den gå uten bånd, da parson russell-terrier har en tendens til "selektiv døvhet"!

Ernæring

Små hunder har rask metabolisme, noe som betyr at de forbrenner energi raskt, selv om deres små mager betyr at de må spise lite og ofte. Mat til små raser er spesielt designet med passende nivåer av sentrale næringsstoffer og mindre biter som passer for små munner. Dette oppmuntrer også til tygging og forbedrer fordøyelsen.

Stell

Parson russell-terrier kan ha en ru, fliset eller glatt pels med en tett underpels. Stripping er vanligvis nødvendig minst to ganger i året, og de døde hårene plukkes for hånd. Oppdretteren bør gi fullstendig informasjon om hva som kreves. En ukentlig gjennombørsting er også nødvendig.