Sussex spaniel

Sussex spaniel

Sussex spaniel er en mellomstor, tungt bygget, robust hund med nokså korte og sterke ben. De har et bredt hode og et truende, utforskende uttrykk. Den korte, fyldige pelsen er svært vakker med en rik gylden leverfarge med nyanser av gull på hårtuppene. Voksne hunder har en høyde på rundt 38–41 cm og veier rundt 23 kg.

Sussex spaniel
  • Størrelseskategori: Mellomstor
  • Krav til pelsstell: Mer enn én gang i uken
Sussex spaniel
  • Røyting: Lite
  • Allergier: Nei
  • Støy: Ikke for støyete
  • Gruppe NKK: Apporterende hunder
Sussex spaniel
  • Andre kjæledyr: Høy
  • Egnethet som vakthund: Lav

Opprinnelse

Sussex spaniel fantes allerede på tidlig 1800-tall som en av flere ulike landspanieler. Interessen for rasen begynte for alvor med Mr. Fuller, en landeier i Sussex som holdt flere spanielraser, inkludert sussex spaniel. Han drev profesjonell oppdrett og eide rasen i 50 år frem til 1850-årene. Rundt andre verdenskrigstid var det ingen særlig oppdrett med rasen, og man antar at det bare fantes fem eksemplarer av rasen igjen etter krigen. Heldigvis har rasen hatt dedikerte tilhengere som har holdt rasen i live, selv om den fortsatt ikke er særlig utbredt.

Personlighet

Disse glade og tilpasningsdyktige hundene kan være veldig avslappet og rolige, men det er viktig at de introduseres regelmessig for barn, hunder, biler osv. frem til voksen alder. De elsker jakt og er noen ganger mer interessert i dette enn noe annet når de er ute, så trening når de er unge, er avgjørende. Tiden du investeres i denne hunden, er vel verdt innsatsen, og resultatet er en glad og lojal følgesvenn.

Helse

Sussex spaniel er generelt nokså hardfør, men som mange raser kan de av og til lide av hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelighetsproblemer) samt ryggradssykdom. De er også spesielt utsatt for øreinfeksjoner.

Mosjon

Sussex spaniel-hunder bør ikke trenes for hardt når de er helt unge. De trenger stimulering for ikke å kjede seg. Sussex spaniel er naturlig landlige hunder, og voksne hunder trenger minst to timer daglig mosjon.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er også viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret.

Stell

Som regel kreves en gjennombørsting eller kjemming flere ganger i uken. Ørene skal holdes rene og sjekkes regelmessig for fremmedlegemer. Håret rundt potene skal trimmes, og klørne må sjekkes for gressfrø.