West highland white terrier

West highland white terrier

Den vakre, rufsete pelsen, lille nesen og små, spisse ører gjør denne rasen til en veldig pen hund. Kroppen er kompakt, og hodet har et revelignende utseende. Det er imidlertid den hvite pelsen som er rasens virkelige kjennetegn: en dobbel pels med rett, hardt hår og en myk og fyldig underpels. Voksne hunder har en høyde på rundt 28 cm og veier mellom 7 og 10 kg.

West highland white terrier
  • Størrelseskategori: Liten
  • Krav til pelsstell: En gang om uken
West highland white terrier
  • Røyting: Moderat
  • Allergier: Nei
  • Støy: Høylytt
  • Gruppe NKK: Terriere
West highland white terrier
  • Andre kjæledyr: Middels
  • Egnethet som vakthund: Middels

Opprinnelse

West highland white terrier ble opprinnelig avlet frem for å jakte oter, rev og skadedyr. Fra de ruhårede terrier-hundene i Skottland ble hvite valper plukket ut for å skape denne rasen. Den engelske kongen James 1 ba på 1620-tallet om noen "små hvite jordhunder" fra Argyleshire i Skottland, og dette var muligens westies! Col Malcolm fra Poltalloch i Argyleshire skjøt og drepte sin favoritt-terrier (en mørkfarget) ved et uhell, og lovet fra da bare å ha hvite hunder – da kalt poltallochterriere. Hertugen av Argylls eiendom i Dumbartonshire het Roseneath, og på 1800-tallet ble disse hvite terrierne kjent som roseneathterriers, til ære for hertugens beskyttelse av og interesse for rasen.

Personlighet

West highland white terrier er spøkefull, selvsikker og kjærlig, og svært lojal mot sin familien. De er våkne og modige, noe som gjør dem til gode vakthunder, men kan også være listige og sta. De må imidlertid introduseres for katter når de er unge, da de ellers vil jage dem når de blir eldre. De kan ha en skøyeraktig side, så trening anbefales!

Helse

Det vanligste helseproblemet for rasen er hudallergi. Rasen kan også lide av en arvelig benforstyrrelse i kjeven.

Mosjon

West highland white terriers trenger en del mosjon. Dette er energiske små hunder som elsker å leke med ball. De liker å grave og har en tendens til å vandre av gårde, så pass på at hagen er godt inngjerdet. Som en veiledning trenger en voksen hund omtrent en time daglig mosjon, men disse aktive hundene vil gjerne ha mer!

Ernæring

Små hunder har rask metabolisme, noe som betyr at de forbrenner energi raskt, selv om deres små mager betyr at de må spise lite og ofte. Mat til små raser er spesielt designet med passende nivåer av sentrale næringsstoffer og mindre biter som passer for små munner. Dette oppmuntrer også til tygging og forbedrer fordøyelsen.

Stell

Når en west highland white terrier blir skitten, er det best å la skitten tørke på dem og børste den av når den er tørr. Pelsen må håndplukkes to eller tre ganger i året av en profesjonell hundefrisør. En ukentlig gjennombørsting er alt som trengs for å fjerne de løse hårene.