A B D F G H I K L M N O P R S T

A

Atletisk hund
Store atletiske rasehunder bruker mer energi på sine daglige aktiviteter, selv når de ikke mosjonerer, og trenger derfor et høyere kaloriinntak. Atletiske raser har en kjegleformet figur med lange, kraftige lemmer og en sterk, muskuløs kropp. De har som regel smal mage og kraftig brystparti. Eksempler på atletiske hunderaser er greyhound, labrador retriever og dalmatiner
Antioksidant
Et molekyl som hindrer skadelig oksidasjon, noe som kan føre til betennelse hos dyr. De er nøkkelingredienser i mange PURINA® PRO PLAN®-fôr som støtter et sterkt naturlig forsvar. E-vitamin er en kraftig antioksidant.
Allergivennlig 
Allergivennlig dyrefôr inneholder ikke vanlige allergifremkallende stoffer og minimerer derfor risikoen for en allergisk reaksjon hos katter og hunder.
Aminosyrer
Proteinets byggesteiner. Det finnes 22 aminosyrer. Dyr kan produsere ikke-essensielle aminosyrer selv. Essensielle aminosyrer må tilføres via maten. Katter har 12 essensielle aminosyrer, mens hunder har bare 11.

B

Biotilgjengelighet
I dyrefôr betyr biotilgjengelighet hvor stor andel av de opptatte næringsstoffene som faktisk kan brukes av kroppen.
Bakterieflora 
Et system av tarmbakterier som bidrar til god fordøyelse når det er balansert. PURINA® PRO PLAN® tilbyr flere sammensetninger som støtter bakteriefloraen.

K

Kalorier
Energienhet. Inntas av dyr gjennom mat og drikke. Brukes i aktiviteter og kroppsfunksjoner. Det som blir til overs, lagres som kroppsfett.
Karbohydrater
En stor matgruppe som omfatter sukker, stivelse og cellulose. Karbohydrater inneholder hydrogen og oksygen i samme forhold som vann (2:1) og kan som regel brytes ned for å frigjøre energi i kroppen.
Kraftig hund
Kraftige raser har en sylinderformet kropp med stor og kraftig figur og fettdepoter rundt magen. Kraftige hunder av store raser har ofte mer kroppsfett og drar nytte av et redusert kaloriinntak for å unngå vektøkning.
Komplett fullkost
En komplett fullkost inneholder alle ingredienser og næringsstoffer som er nødvendig for å bevare kjæledyrets helse – og gi den rette mengden energi. Komplett fullkost er laget for å være kjæledyrets eneste næringskilde uten behov for tilskudd.

S

Sikori
Naturlig prebiotika som stimulerer veksten av nyttige bakterier i tarmen. Støtter fordøyelsen og bidrar til å kontrollere dannelsen av hårballer.
Stor / ekstra stor hund
Veier mer enn 25 kg i voksen alder
Stoffskifte 
Den kjemiske prosessen i kroppen som gjør det mulig å benytte mat til energi og vekst.
Sterilisert/Kastrert 
Kastrering innebærer å fjerne kjønnsorganene hos hann- og hunnkatter/hunder. Sterilisert/Kastrerte katter/hunder kan noen ganger være utsatt for visse tilstander, blant annet vektøkning. Rådfør deg med veterinæren om riktig type fôr.
Sterilised 
Inngrep som utføres på katter for å hindre at de formerer seg. Steriliserte katter har spesielle ernæringsbehov.

F

Fiber
En betegnelse på ufordøyelig fiber i dyrefôr. Blir målt i laboratorium og angir mengden av fiber som støtter fordøyelsen, men har liten ernæringsmessig verdi.
Fett 
En næringsgruppe som gir mer energi enn karbohydrater og proteiner. Det er helt avgjørende for kjæledyrs helse. Fett i kostholdet er bare et problem når det blir for mye av det i form av godbiter og matrester
Fettsyrer
Essensielle fettsyrer, eller EFA, er nødvendig for et sunt kosthold hos kjæledyr. Mange PURINA® PRO PLAN®-fôr inneholder fettsyrer som støtter funksjoner som sunn pels og kognisjon.
Fiber 
En ingrediens som er nødvendig for et godt fordøyelsessystem. Fiber reduserer dannelsen av hårballer hos katter. Det er en nøkkelingrediens i mange PURINA® PRO PLAN® hunde- og kattefôr.
Fedme
Overflødig kroppsfett som kan være skadelig for kjæledyrets helse, velvære og livskvalitet. Fedme kan føre til en rekke helseproblemer, fra diabetes til hjertesykdom. Sjekk om veterinæren kan gi deg veiledning om fedme.

T

Tilstand 
Statusen på kjæledyrets helse, eller en rekke symptomer som innbefatter en diagnose. F.eks. kan stive ledd hos aldrende kjæledyr være et tegn på artrose
Tarmflora
Normale mikroorganismer i tarmen bestående av bakterier, sopp og gjær. Tarmfloraen bidrar til god fordøyelse, naturlig forsvar og syntesen av vitaminer og mineraler.
Tannstein 
Usynlig eller lyst og mykt lag som dekker tennene, særlig etter måltidene. Kan fjernes ved å pusse tennene og forebygges med spesialformulerte PURINA® PRO PLAN®-fôr.
Triglyserider 
Triglyserider er bestanddeler dannet av glyserol og tre fettsyrer. De utgjør hovedbestanddelene av kroppsfettet hos katter og hunder.

D

Dehydrert 
En tilstand hvor kjæledyr har for lavt væskeinnhold i kroppen. Dehydrering kan føre til en rekke helseproblemer, særlig knyttet til huden.
Drektighet 
Svangerskap hos dyr. Hos katter varer drektighetsperioden omtrent 64–67 dager, og hos hunder mellom 58–68 dager.
Diegivende 
Sekresjon av melk fra jurkjertlene og perioden hvor moren mater ungene sine.
Derivativer 
Animalske råstoffer (som kylling, storfekjøtt, lam) er som regel gode kilder til protein, essensielle fettsyrer, jern og noen B-vitaminer. ‘Kjøtt og animalske derivativer’ er en juridisk term som brukes i merking av dyrefôr og henviser til alle animalske ingredienser. Etter loven må disse ingrediensene komme fra dyr som er blitt kontrollert under tilsyn av veterinær og godkjent til menneskelig forbruk, men de er ofte overskudd etter kravene i den menneskelige matvareindustrien.

G

Gastrointestinal
Dyrets mage og tarm. Sunt kosthold er avgjørende for en sunn fordøyelse.
Glukose 
Sukker som sirkulerer i blodet hos dyr. Nødvendig for å gi energi.
Gluten
Et lagringsprotein som finnes i mange kornsorter. Det forårsaker av og til allergiske reaksjoner hos kjæledyr.
Glyserider 
Glyserider er forbindelser som dannes mellom en eller flere fettsyrer og glyserol. Glyserider finnes i planteolje og dyrefett.

H

Hårballer
Hår som samles opp i magen til katten når den slikker pelsen. Kan føre til blokkering av fordøyelseskanalen hvis det ikke blir kontrollert.
Hydrolysert 
Når molekylene har blitt brutt ned til så små deler at de ikke kan (eller svært sjelden vil) føre til en allergisk reaksjon.

L

Lever 
Henviser til leveren
Longevis 
En næringsblanding fra PURINA® PRO PLAN® som dokumentert forlenger sunn levetid hos katter på 7+ år med ett år i gjennomsnitt. Inneholder høye vitaminnivåer for å støtte forsvars-, nyre- og fordøyelsessystemet med balanserte mineraler for sunne urinveier.
Liten hund / minihund
Veier mindre enn 10 kg i voksen alder

N

Naturligt forsvar
Et nettverk av organer med celler som gjenkjenner fremmede stoffer i kjæledyrets kropp og hindrer dem i å gjøre skade. Et normalt naturlig forsvar beskytter mot patogener, virus, bakterier, sopp og parasitter.
Nutrisavour 
En PURINA® PRO PLAN®-kombinasjon med enestående ernæring og smakfulle ingredienser som katten vil elske.

I

Insulin 
Hormon som regulerer opptaket av karbohydrater, fett og proteiner rundt om i kroppen. Viktig for tilførsel av glukose, som gir kjæledyret energi.

M

Middels stor hund
Veier 10–25 kg i voksen alder

O

OPTINUTRITION
For alle hunder og katter av enhver rase og alder finnes det et PURINA® PRO PLAN®-fôr som er spesialformulert med OPTINUTRITION®: ekstra ernæring for målrettede helsefordeler. Hvert fôr i serien er fullpakket av spesialvalgte næringsstoffer som gir målrettede helsefordeler i alle livsfaser
Overvektig
Det er viktig å vite hva som er en sunn vekt for kjæledyret ditt, avhengig av dyrets spesielle behov. Overvektige kjæledyr er sårbare for helseproblemer, som diabetes eller hjertesykdom. Rådfør deg med veterinæren om hva som er idealvekten for hunden eller katten din. Hvis vekten er noenlunde normal, vil du kunne se midjen til hunden eller katten når du ser ned på den ovenfra.
Oksalat
En bestanddel av urinsteiner og krystaller i kalsiumoksalat som gjør urinering smertefullt hos katter. PURINA® PRO PLAN® inneholder spesielle sammensetninger som hindrer dannelsen av urinstein i kalsiumoksalat og struvitt.

P

Parasitter 
Mikroorganismer som lever inni og utenpå kjæledyret. Parasitter kan forårsake tilstander som diaré og irritert hud.
Prebiotika 
Ingrediens som stimulerer veksten av nyttige mikroorganismer, særlig i tarmen. Noen forekommer naturlig. Det andre som er nødvendig, inntas gjennom PURINA® PRO PLAN®-fôr.
Probiotika
Probiotika er levende bakterier og gjærstoffer som finnes naturlig i et sunt fordøyelsessystem hos kjæledyr. Tilskudd av probiotika bidrar til å sikre balansen av sunne mikroorganismer i tarmen.
Protein 
Et næringsstoff som finnes i mat. Protein består av aminosyrer som er bundet sammen med hverandre. Det er nødvendig for normal utvikling av muskler, bein, pels og andre typer kroppsvev hos dyret.

R

Råmelk 
Et spesielt næringsstoff fra morens første melk. Høyt innhold av antistoffer, som bidrar til et sterkt naturlig forsvar.
Råaske
En betegnelse på innholdet av mineraler i dyrefôr, oppgitt i informasjonsruten på pakken. Råaske er det som blir igjen når man brenner en prøve av fôret. Dette er innholdet av mineraler i fôret.