Your Pet, Our Passion.
Hunder sitter rygg mot rygg

Forstå hundens kroppspråk

6 minutters lesing
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Read more
Lorem ipsum

Alle som har tilbrakt tid sammen med en hund vet at hunder har en unik personlighet, akkurat som mennesker, og de har mange følelser på nøyaktig sammen måte som mennesker og alle andre pattedyr.

Mens de ikke har mer utviklede følelser slik som skam, bespottelse eller forakt har de det samme utvalget av grunnleggende følelser som vi har, slik som glede, tristhet, lettelse, frustrasjon og redsel. Disse følelsene er avgjørende for å hjelpe hunden til å lære om verden, og oppmuntre den til å oppføre seg på en gitt måte for å beskytte eller hjelpe den. Hvis en hund for eksempel føler redsel, vil den sannsynligvis oppsøke sikkerhet fra trusselen og oppnå en følelse av lettelse, mens de positive følelsene den får fra kost og børsting oppmuntrer til gode forhold til personene omkring den.

Hunden din kan selvsagt ikke fortelle deg hvordan den har det, men du kan bedre forstå hva den føler ved å observere hundens kroppspråk og lære deg det grunnleggende innen hundekommunikasjon. Denne veiledningen vil hjelpe deg med å gjenkjenne hundens følelser, noe som vil hjelpe dere med å fordype båndet mellom dere.

Glad

Glede er en av de lettest gjenkjennelige følelsene hos hunden, og det er definitivt et favorittuttrykk for din pelskledte familievenn! Hundens øyne er snille og har en myk fokus, med en avslappet panne og flagrende ører hvis den løper, eller de beveger seg forover og bakover på en vennlig og oppmuntrende måte.

Hunder har ikke muligheten til å smile, men enkelte, som denne Golden Retrieveren, se ut som om den gliser! Leppene er avslappet, munnen er litt åpen og tungen vil sannsynligvis stikke ut mens den peser jevnt og forsiktig.

Hundens hale er en flott indikator på humøret, og en logrende hale betyr vanligvis en glad hund! Hvis den logrer halen så hardt at det ser ut som om begge bakbena rister er den ekstremt glad!

En glad hund beveger seg på en avslappet og uhindret måte, og vil oppmuntre deg til å leke og dele velværet.

Engstelig

Øynene hos en engstelig hund kan være vidåpne og stirrende, eller den kan noen ganger smalne dem og unngå øyekontakt. Du kan se at den rynker eller anspenner pannen, og ørene, hvis de er opprette, vil være lett bakovervendt mens den beveger dem rundt for å forsøke å få indikasjoner om en mulig fare. Hvis den har lange, dinglende ører (også kjent som hengeører), kan den klemme dem tettere inn mot hodet enn vanlig.

Munnen vil vanligvis være lukket, men hvis den er åpen vil leppene være stramme og den vil gjerne slikke dem og gjespe nervøst, også når du vet at den ikke er sulten eller trøtt.

Kroppen og halen vil være stille og i en lettere nedovervendt stilling.

Redde hunder vil noen ganger logre forsiktig med halen, men dette er et tegn på underdanighet og ikke glede. Derfor er det mulig at redsel noen ganger kan bli oversett, så hold et godt øye med hunden hvis den befinner seg i en ny eller utfordrende situasjon.

Redd

Hvis hunden din er redd vil kroppspråket gjøre dette ganske tydelig. Denne måten å uttrykke seg på kan være ganske dramatisk hos hunder. Ulike hunder har ulik redselsrespons: enkelte vil krype sammen for å se mindre ut, andre vil legge seg på ryggen for å vise underdanighet i en sosial konflikt, og andre igjen vil ganske enkelt stå helt stille eller bjeffe eller knurre høylydt.

Øynene kan være vidåpne og bevege seg hit og dit, eller stirrende og harde, eller skjelende med sideblikk for å forsøke å få raske glimt av gjenstanden eller personen den finner skremmende. Ørene vil ligge flatt mot hodet og leppene stramme. Hunden vil kanskje slikke seg om munnen eller gjespe, og halen vil være urørlig, lav eller gjemt mellom bena. Den vil vanligvis være så fokusert på trusselen at den ikke en gang vil godta sin favorittgodbit!

Hundens hovedmål når den føler seg truet er å overleve trusselen. Kroppsspråket, ansiktsuttrykket og matlysten vil derfor bare gå tilbake til normalen når den igjen føler seg trygg.

Frustrert

Hunder kan oppleve ulike former for frustrasjon, fra langvarig depresjon (slik som hunden på dette bildet), til en mer aktiv, umiddelbar frustrasjon, vanligvis som respons til en spesifikk hendelse (for eksempel at den ikke får noe den vil ha). Den kan også bli frustrert hvis den ikke kan fjerne sg fra noe den opplever som ubehagelig.

Når det gjelder hundens kroppspråk, er en frustrert hund vanligvis anspent med stive ben. De kan bjeffe eller prøve å hugge tak i gjenstanden som den finner frustrerende, eller forsøke å rømme fra den. Den vil være fullstendig fokusert på kilden og vil sannsynligvis ikke lytte eller reagere på done forsøk på å distrahere eller avlede den.

Øynene vil være vidåpne uten å blunke, ørene står rett opp, og hvis den ikke bjeffer vil leppene være stive.

Dette er en svært anspent tilstand og hunden kan ikke bevare den i lengre perioder, så den vil til slutt gi opp og godta den frustrerende situasjonen, selv om den noen ganger kan ende opp med å bli deprimert. 

Dette kan mistolkes som at hunden rolig aksepterer det som skjer, men hunden vil trenge masse kjærlig og forsiktig oppmerksomhet for å hjelpe den med å slappe av etter at den har vært frustrert, før den vil oppføre seg normalt igjen.

Lettet

Lettelse er ganske merkbart fordi denne følelsen vanligvis følger en tidligere anspent og negativ tilstand. Det er viktig å vite når hunden din føler seg frustrert, engstelig eller redd, men det er like viktig å vite når den er lettet og avslappet igjen.

Akkurat som mennesker opplever hunden lettelse når den løser bekymringer eller vanskeligheter. Du vil kunne se at anspentheten løsner fra hele kroppen, fra snuten til halen. Øynene vil få et mykere uttrykk, den vil holde hodet lavere, kroppen og ansiktsmuskelen vil slappe av og den vil roe seg betraktelig.

Enkelte hunder vil gjespe, mens mer tilbakeholdne typer vil la hodet henge, unngå øyekontakt og nesten se ut som om den sukker innvendig.

Mer utadvendte typer vil riste seg, strekke seg i en leken bue eller til og med frese rundt i en oppspilt tilstand. Alt dette er ulike måter å få utløp for anspentheten på.

Fokusert

Hvis hunden din er fokusert, vil den være oppmerksom og konsentrere seg om det som er viktig slik som en ball, en godbit, eller til og med deg. Dette bildet viser hvordan hunden din bør se ut når dere trener sammen. Den bør være oppmerksom på deg, lytte og være klar til å jobbe for å motta belønningen.

Når hunden din er oppmerksom er øynene åpne og klare. Den blunker kanskje ikke og kan ha et intenst uttrykk mens den konsentrerer på det som er gjenstand for oppmerksomheten. Ørene vil være opprette eller fremovervendte, og munnen vil være lukket, eller åpen med tungen rolig og plassert midt i munnen. Hunden vil vanligvis holde hodet høyt, med mindre den er i ferd med å stikke av gårde for å jage noe.

Da vil hodet være lavt og fremoverrettet.

Hvis den fokuserer på noe fornøyelig eller noe den liker, kan hele kroppen strekke seg mot det, og skjelve mens den venter på handling!

Sint

Vær forsiktig hvis du mistenker at hunden er sint, særlig før trusselen er borte.

En sint hund vil forsøke gjøre seg så stor og truende som mulig, med en stiv, rett kropp, harde øyne som ikke blunker og ørene flatt mot hodet. Det er også vanlig at pelsen stritter til værs.

Munnen vil være åpen og leppene vil være stramme og trukket tilbake, mens snuten og nesepartiet rynkes sammen når den viser tennene. Vekten vil være foroverlent, over forbena, klar til å hugge eller angripe, og den vil enten være stille eller gi en lavmælt truende knurring. 

En hund som virkelig sint vil som regel ikke rope høyt om det!

Unngå å provosere hunden hvis den er sint. Ikke stirr eller skrik, og unngå plutselige bevegelser, gi den tid og plass til å roe seg.

Nøytral

Det er slik hunden din vanligvis vil tilbringe de fleste dagene, avslappet, veltrent, godt matet og til pass i kjente omgivelser. Hvis den ligger vil den være avslappet og rolig, men klar til å reise seg å vise interesse for det du gjør.

Øynene vil være avslappede og ha et mykt uttrykk, bevege seg jevnt og de hvite delene vil ikke være synlige mens den lar blikket gli over omgivelsene fra det behagelige leiet. Ørene vil være avslappet mens den lytter til omgivelsene, pannen og brynene vil være glatte og uten tegn på anspenthet.

Munnen vil enten være lukket eller litt åpen, og mens den ikke viser at at den er klar til lek med et halvt glis, vil leppene og snuten være avslappet. Den har det kjempebra!