Your Pet, Our Passion.
Hund sitter i busker

Hva bør du gjøre hvis hunden blir borte

8 minutters lesing
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Read more
Lorem ipsum

Det er alle hundeeieres mareritt. Ett øyeblikk er hunden der, i neste øyeblikk er den borte. Selvsagt er det opprørende og stressende at hunden ikke er der, men du er i tillegg engstelig for at den er redd eller skadet.

Den gode nyheten er at det er mange ting du kan gjøre for å øke sjansene for å finne hunden din.

Borte bra med hjemme best

Hvis hunden din har forsvunnet fra hjemmet ditt, er det store sjanser for at den ikke har dratt særlig langt. Den kan ha latt seg avlede av en katt som strøk forbi, eller ble fristet til å vandre av sted for å se etter mat og ble forvirret. Det kan også ha blitt skremt av en kraftig lyd eller et tordenskrall, og kan ha forsøkt å finne et sikkert sted i hagen eller i naboens garasje.

Hvis du har mistet hunden i nabolaget bør du bruke minst 15–30 minutter på å rope og plystre etter den. Og forsøk å få det til å høres positivt ut. Lag enkelte kjente lyder slik som å slå en gaffel mot en fôrboks eller riste esken med hundens favorittgodbiter. Mens du vandrer omkring kan du stoppe og lytte. Vær spesielt oppmerksom på garasjer og skjul hvor den kan ha satt seg fast eller blitt innelåst. Hvis du bor i landlige omgivelser kan du sjekke reve- eller grevlingehi, og spør bønder om du kan sjekke i låven.

Hvis dere er på tur når hunden din blir borte skal du også plystre og rope på den. Hvis det er en kjent tur, kan du gå tilbake til steder du vet at den liker, for eksempel en andedam eller kafeen i parken! Enkelte hunder er svært flinke til å finne veien tilbake til bilen, så sjekk parkeringsplassen. Andre turgåere med hund er ofte til stor hjelp i og med at de også er hundeelskere, og hunden deres er kanskje til og med kompis med hunden din. Gi disse personene telefonnummeret ditt og be dem om å gi beskjed hvis de får øye på hunden din.

Hvis hunden din kommer byksende tilbake til deg skal du motta den varmt og med åpne armer. Selv om du er frustrert og redd innvendig må du gi den ros og ikke straff når den kommer tilbake!

Be om hjelp

Hvis du har lett overalt og du fremdeles ikke ser tegn til hunden er det på tide å informere andre om at hunden er borte. Ta kontakt med din lokale politistasjon og informer dem om at hunden er blitt borte.

  • Hvis hunden har rømt hjemmefra bør du fortelle de nærmeste naboene og spørre om det er greit at de holder øyene åpne for deg. Lag en løpeseddel med relevant informasjon om hunden, inkludert hundens navn, rase, fysiske kjennetegn og helst et oppdatert bilde. Kontaktinformasjon bør omfatte navnet ditt, telefonnummer og en e-postadresse.
  • Vi fraråder at du tilbyr en belønning mot at hunden bringes hjem. Dette kan knytte en verdi til hunden din, så hvis den ender opp hos feil person kan det friste vedkommende til å selge den. Snille, ærlige hundeelskere bør være fornøyd med å returnere et kjæledyr til eieren.
  • Sett opp og del ut løpesedler der hunden din sist ble observert, i tillegg til i nabolaget da enkelte hunder har et utrolig hjemmeinstinkt. Stikk innom steder i nærheten av stedet hvor hunden ble borte slik som butikker, posthus, legekontorer, barer og treningsstudioer og spør om de er villige til å henge opp en plakat for å hjelpe deg med å finne hunden din.
  • Ta en tur rundt i nabolaget og lag en liste over frivillige personer som vil hjelpe deg med å banke på dører eller dele ut løpesedler. Gå eller sykle opp og ned veien i nærheten av stedet hvor hunden sist ble sett, og kjør langsomt gjennom nabolaget.

Asking for help

Vis forbigående løpeseddelen din og be dem om å holde utkikk for hunden din. Hvis de tilbyr hjelp kan du be dem om å utvide søket ved å lete i åkre eller skogene i nærheten. Husk at det kan være fint å gi dem en gave hvis de finner hunden din.

Hvem bør du ta kontakt med

Ta kontakt med den lokale politistasjonen med en beskrivelse av hunden og angi tidspunkt og sted hvor hunden sist ble sett.

Hundetyveri

Uheldigvis er hundetyveri et økende problem, selv om det fremdeles er uvanlig. Hvis du mistenker at hunden din kan blitt stjålet bør du ta kontakt med den lokale politistasjonen og be om et referansenummer.

De fleste hundeelskere vil mer enn villig hjelpe til med å finne hunden din, og fremmede vil ofte gjøre mer en nok for å spre ordet om bortkomne kjæledyr, så fortell så mange som mulig, så vil du forhåpentligvis snart være sammen med den herlige vennen din igjen.