Your Pet, Our Passion.
Labrador ligger i gresset på bly

De 3 mest avanserte metodene for valpetrening

12 minutters lesing
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Read more
Lorem ipsum

Hjelp valpen å lære seg nye ferdigheter og nyte det nye familielivet med disse enkle treningstipsene for valper.

Valpetrening er en morsom og givende opplevelse. Det er viktig å begynne å trene det nye tilskuddet i familien i ung alder for å få et godt grunnlag før valpen vokser og blir en voksen hund. Å trene valpen er en god måte å tilbringe tid sammen og kan også være veldig gøy!

Valper lærer raskt og med din kjærlighetsfulle veiledning vil den lære seg å uttrykke sine behov, noe som vil pleie relasjonen og oppmuntre til god atferd. Lær kommandoer som «sitt», «dekk» og «bli» i denne artikkelen.

Når skal jeg begynne å trene valpen?

Du kan begynne å trene valpen så fort du får den hjem. Det er en myte at valper må være minst seks måneder gamle før de kan begynne å trene – jo yngre valpen er, jo lettere blir læringen. Unge valper er ivrige elever, tenk på dem som små og nysgjerrige vesener som bare venter på å suge til seg all lærdom du kan gi dem!

Tips til valpetrening

Her er noen gode tips for å få en god start på valpetreningen:

Start med korte økter

Hold valpetreningsøktene korte. Unge valper har lett for å miste konsentrasjonen, så det er bedre å trene fem minutter om dagen enn en halvtime.

Velg et godt tidspunkt

Gjør valpetreningen når du er i godt humør. Hunder er mer mottakelige for menneskelige følelser, så de kommer til å merke om du er stresset eller lei deg.

Vær positiv

Avslutt alltid treningen under fremgang, med en øvelse du vet at hunden enkelt kan utføre. På denne måten avslutter man på topp, noe som gjør treningen morsom og gir mestringsfølelse hos hunden!

Unngå distraksjoner

Det er viktig å unngå distraksjoner i starten av treningen. Lær det grunnleggende i et rolig miljø og avanser med distraksjoner senere. På denne måten blir hunden vant til ulike miljøer.

Gi belønninger

Valpetrening skal alltid være belønningsbasert, så bruk rikelig med leker, godbiter og kos. En straffemetode er en tilnærming som ikke vil endre valpens oppførsel. Du bør heller aldri bruke strupebånd når du trener valpen i bånd, det kan føre det nakkeskader hos valpen.

Unngå å bruke for mange godbiter

Når valpen din har fått taket på en øvelse, kan du erstatte godbiter med leker. Ønsker du å fortsette med godbiter, kan det være lurt å droppe godbitene i de øvrige måltidene for å unngå farlig vektøkning.

Hva er klikkertrening for valper?

Klikkertrening er en effektiv metode der klikkelyder brukes til å positivt forsterke ønsket atferd hos valpen. En klikker fås i dyrebutikker og lager klikkelyd når man trykker på den.

Tips for klikkertrening for valper

 1. Ta med masse godbiter.
 2. Gi godbitene til hunden én etter én, med en kort pause mellom hver gang.
 3. Klikk på samme tid som valpen tar godbiten.
 4. Hunden kommer snart til å lære seg at et klikk betyr en godbit. Den kommer til å jobbe hardt for å få klikket. Det blir en «ja»-markør og en måte å kommunisere til valpen at den har gjort noe bra.

Du kan nå bruke klikking for å signalisere at valpen har mestret oppgaven. Dette vil hjelpe den med å forstå at den har gjort det du ønsker og motsatt. Mange valpetreningskurs bruker klikker-teknikken, men øvelsene nedenfor kan brukes både med og uten en klikker.

Nå når du har alle verktøy og regler for å trene valpen er det bare å sette i gang!

Slik trener du valpen å sitte

Å trene valpen å sitte bør være en av de første kommandoene du lærer den. Slik gjør du det:

 1. Ta frem en godbit og vis den til valpen.
 2. Når valpen viser interesse for godbiten, kommer den til å følge godbiten med nesen og forsøke å komme nærmere.
 3. Hold godbiten ovenfor hundens hode slik at den ser opp. Før godbiten rett bak nesen slik at valpen flytter hodet bakover.
 4. Den eneste måten valpen kan nå godbiten på nå, er å sette seg ned.
 5. I samme øyeblikk som valpen setter seg ned klikker du, dersom du bruker klikkermetoden, og gir valpen godbiten og mye ros.
 6. Valpen kommer raskt til å lære seg hvordan den gjør seg fortjent til en godbit og kommer til å sette seg ned raskere for hver gang. Når den har mestret dette, sier du «sitt» hver gang den setter seg ned. På denne måten lærer valpen å assosiere ordet med handlingen.
 7. Nå når den har lært signalet og med litt øvelse, vil valpen sitte når du sier «sitt», i stedet for at du må lokke med godbiter. Belønn deretter valpen med en godbit, slik at den gjør det på din kommando.

Hvordan lære hunden dekk

Dette er også en grunnleggende kommando. Vær oppmerksom på hvilken kommando du velger å bruke. Velger du for eksempel å bruke ordet «ned», må du bruke en annen kommando, som f.eks. «stopp», når du vil at hunden skal gå ned fra sofaen eller slutte å hoppe på deg.

Slik lærer du hunden å legge seg ned:

 1. Hold en godbit i hånden med en liten bit som stikker ut slik at hunden kan se den.
 2. Vis godbiten til valpen og legg deretter hånden flatt på gulvet med godbiten under. Hunden kommer til å forsøke å få tak i den på alle mulige måter.
 3. Til slutt kommer den til å legge seg ned. I samme øyeblikk som valpen legger seg ned, gir du den godbiten og masse ros.
 4. Fortsett med dette og så snart den har lært seg at hånden på gulvet betyr «legg deg ned», legger du til kommandoen «dekk» når den gjør dette.

Når dette er innøvd kommer valpen til å legge seg ned når du ber den om det, uten å måtte bestikkes med godbiter.

Slik lærer du valpen å komme når du roper på den

Å lære valpen å komme til deg når du roper på den, også kalt innkalling, er en av de viktigste tingene hunden kommer til å lære seg. For mest mulig vellykket trening, er det viktig å begynne tidlig (fra seks til åtte uker), ettersom små valper elsker å følge eieren sin. Ved seks måneder er hunden mer selvstendig og innkalling blir derfor vanskeligere å lære den.

Slik lærer du hunden å komme på innkalling:

 1. Be en venn hjelpe deg med denne øvelsen.
 2. Be vennen din sitte på kne på gulvet og holde valpen inntil seg i sittende posisjon.
 3. Sitt foran valpen og kall den til deg ved å si navnet på en entusiastisk måte og si «kom hit». Valpen trenger ikke å gå så veldig langt unna deg.
 4. Ta den ivrig imot med åpne armer. Noen ganger er det greit å ha en godbit eller favorittleke tilgjengelig dersom valpen er motvillig i starten.
 5. Forsøk igjen, men denne gangen går du litt lenger bort. Kall på hunden på en entusiastisk måte slik at den løper mot deg. Så fort den gjør dette gir du den et klikk, en godbit og masse ros.
 6. Tren lite og ofte, og øk gradvis avstanden mellom deg og valpen. Husk å gi den ros når den kommer til deg.
 7. Når den kommer til deg på kommando, begynner du å kalle på valpen når den ikke kan se deg. Lek gjerne gjemsel i huset slik at den må finne deg.
 8. Gå deretter ut i hagen og introduser kontrollerte distraksjoner, som f.eks. at en venn går forbi. Dersom du ikke har plass i hagen, kan du bruke din venns hage. I denne fasen bør du unngå å trene på en offentlig plass da hunden kan stikke av.
 9. Når valpen mestrer distraksjonene i hagen, er det på tide å ta treningen til parken! Bruk et fleksibånd eller et langt hundebånd for å gi valpen følelsen av frihet mens du har kontrollen.
 10. Øv på å rope på valpen noen ganger. Du må jobbe ekstra hardt for å virke lokkende for hunden, da det finnes mange spennende distraksjoner for valpen.

Om den stikker av i motsatt retning og ignorerer at du roper på den, skal du ikke jage den – valpen kommer bare til å synes at det er morsomt. Løp heller i motsatt retning. Valpen kommer til å bli forvirret og til slutt løpe etter deg. Dette kommer til å lære den å holde et øye med deg når dere er ute på tur dersom den skulle miste deg.

Ros, godbiter og belønninger er svært viktig under valpetrening. Ikke kjeft dersom den ikke kommer når du roper, dette kommer bare til å forvirre. Valpen skal assosiere det å komme til deg med kjærlighet og ros, så ha tålmodighet og tren ofte.

Slik trener du hunden å bli

Å trene hunden å «bli», er antakelig en av de vanskeligste kommandoene å lære vekk. Valper hater å være helt i ro! Men med korte og hyppige treningsøkter, kan denne anvendelige øvelsen mestres.

Her er en steg-for-steg-guide for å trene hunden å bli:

 1. Begynn med «dekk» og «bli». Be hunden ligge ned.
 2. Si «bli» med et kontant tonefall og strekk ut hånden foran deg med håndflaten vendt fremover.
 3. Vent noen sekunder før du klikker og deretter belønner hunden for å bli. Øv på dette noen ganger.
 4. Be den deretter «ligge», ta et steg tilbake og si «bli».
 5. Etter cirka tre sekunder kan du klikke, gå frem og gi belønning. Gi masse ros.
 6. Øk gradvis lengde og avstand på kommandoen «bli». Men ikke øk for mye for tidlig i prosessen.
 7. Om hunden ikke «blir», så må du ikke kjefte på den. Den vil raskt lære seg at klikket, godbiten og rosen ikke kommer.

Når hunden mestrer «dekk» og «bli», lærer du valpen å bli i posisjonen «sitt», og til slutt i posisjonen «stå», med akkurat samme metode.

Å lære hunden et nei

Valpetrening fungerer gjennom å belønne god atferd og ignorere uønsket respons. Hunden vil tross alt ha din bekreftelse. Noen ganger må du vise hunden at deres atferd ikke er i orden. I stedet for å kjefte og si «nei», lær valpen et «nei»-signal som forteller at den skal slutte med en gitt atferd.

Å lære valpen «nei»-signalet kan gjøres med hundetreningsplater (med mindre hunden er veldig nervøs eller lettskremt av lyder). Disse består av fem metallskiver, litt som minicymbaler, satt sammen på en nøkkelplate. Idet du behøver å si «nei», lag lyd med metallskivene. Dette er en lyd hunden sannsynligvis ikke vil høre andre steder, og med det kun assosiere med at du sier «nei». Du kan også bruke enhver metallgjenstand som lager høy, distinkt og ubehagelig lyd.

Slik lærer du valpen et «nei».

 1. Hent noen godbiter. På samme måte som du skulle lære valpen å assosiere klikket med en godbit, må du nå lære den at lyden fra skivene betyr at den ikke får en godbit.
 2. Legg en godbit på gulvet. Når hunden går for å ta godbiten, lager du lyd med metallredskapet. Ta bort godbiten mens du lager lyd med metallskivene, men ikke si noe – la lyden gjøre jobben.
 3. Etter noen repetisjoner bør hunden slutte å bli forskrekket av lyden og kommer til å assosiere lyden med å ikke få belønning. Etter hvert vil den ikke engang å forsøke å ta godbiten, men vil forutse lyden, gi opp og se skuffet ut.

La den nå utføre en annen handling som «sitt» og gi den en godbit. Dette kommer til å kompensere for den tidligere skuffelsen og frustrasjonen.

Snart kommer valpen til å assosiere sine handlinger hvor metallredskapet er involvert med «mislykkede handlinger», og kommer til å slutte å forsøke uten at du trenger å bruke metallredskapet. I stedet kan du bare si ordet «nei».

Tren valpen kommandoen «slipp»

Metallredskapet kan også brukes til å lære hunden kommandoen «slipp».

Legg noe godt på et bord innenfor hundens rekkevidde. Si «slipp» til hunden, tell til tre og gi den en godbit (men ikke den hunden har blitt bedt om å slippe).

Dersom valpen går for å ta godbiten på bordet, lager du lyd med metallredskapet.

Etter flere treningsøkter øker du tiden den må vente før den får en godbit.

Tren valpen kommandoen «ned»

Hvis hunden er i sofaen eller sengen sier du «ned» og oppmuntrer den til å komme til deg.

Når den kommer «ned» gir du belønning, ros og et «klikk». Bruk den grunnleggende treningen for å be den «sitte» eller «ligge» i stedet. Dette kan også belønnes.

Å være konsekvent er viktig. Om noen i familien ikke følger husreglene, så fungerer det ikke.

Trening av valpen er en viktig milepæl i livet. Nå som du kan det grunnleggende om valpetrening, kan dere begynne å øve sammen, men ikke glem å være tålmodig. Det kan ta noen ganger før du merker fremgang, men snart vil valpen din overraske deg med sine nye ferdigheter. Finn ut mer om hvordan du kan hjelpe valpen til å føle seg mer hjemme ved å introdusere de andre kjæledyrene eller barna som bor i huset.