Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Hund med løftede poter

Hvordan ta vare på og klippe hundes klør

7 min read
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Read more
Lorem ipsum

Avhengig av rasen og aktiviteten til hunden din, varierer behovet for klipping. En tommelfingerregel er vanligvis en gang i uken. Her kan du lese hva du skal tenke på og hvordan du kan gjøre det.

Når dere går tur vil harde overflater slik som fortau naturlig slite ned hundens klør noe som gir deg svært lite å jobbe med. Hvis hundens klør ikke slites ned av seg selv kan de derimot brekke, blø eller til og med vokse seg inn i labbene og føre til smerter og ubehag. Hvis den pelskledte vennen din er en senior, vil det føre til smerter å gå på overgrodde klør hvis den lider av leddgikt i labbene.

Men hva bør du se etter? Hvis du hører en klikkelyd når den går på harde gulv er dette det tydeligste tegnet på at hundens klør trenger klipping. Klipping av hundeklør er relativt enkelt, men du må vite hvordan for å klippe hundens klør på riktig måte og unngå skade eller smerte, noe som lett kan oppstå ved et uhell. For å gjøre det enklere og mindre stressende for hunden og deg selv, bør du alltid rådføre deg med veterinæren eller veterinærsykepleieren før du forsøker å klippe hundens klør hjemme.

Slik klipper du hundens klør

Hvis hunden aldri har fått klørne klippet, eller hvis du ikke selv har klippet hundens klør, kan det være en rar opplevelse for dere begge! Hvis du derimot forbereder deg godt, holder hunden rolig og følger disse enkle trinnene, vil det være fort gjort.

Og hvis du fremdeles er usikker, kan du selvsagt spørre veterinæren.

Før du starter

  • Hvis hunden din er småengstelig, stresset eller opprørt i forbindelse med klipping av klør, må du ikke forsøke å klippe klørne selv. Det er helt i orden å be veterinæren om å gjøre det.
  • De fleste veterinærkontorer har klinikker hvor hundens klør kan klippes på en enkel og rimelig måte. Dette fjerner stresset, og du vet at hunden din behandles av en ekspert.
  • Dette er spesielt tilfelle hvis hundens klør er svært lange, har vokst seg inn i tredeputene, eller hvis du ikke har noen til å hjelpe deg. Det kan være vanskelig for hvem som helst å forsøke dette alene første gangen!

Klippe hundens klør

  • Har du fått opplæring fra veterinæren/veterinærsykepleieren? Da er du klar til dyst! Det første du må gjøre er å skaffe deg riktig klotang fra veterinæren eller en hundesalong.
  • Bruk bare klotenger som er spesielt utviklet for kjæledyr, og påse at de er skarpe og i god stand slik at jobben blir så enkel som mulig.
  • Avhengig av hvor stor hunden er kan du plassere den på fanget ditt, eller sitte på gulvet ved siden av hunden. Hunden vil bli beroliget av kontakten og i tillegg er det praktisk.
  • Be en venn eller et familiemedlem om å hjelpe deg ved å holde hundens hode og berolige den. Hvis den ikke liker å få klørne klippet vil den sannsynligvis likevel nyte oppmerksomheten!
  • Hold hundens labb med et fast grep og trykk forsiktig på putene sik at klørne stikker frem.
  • Start i spissen av kloen og klipp med en vinkel på 45 grader med den delen av tangen som klipper kloen vendt mot kloen.

Mørke hundeklør

  • Hvis hunden din har mørke klør bør du klippe av svært tynne biter, da det er fort gjort å skade lærhuden (“nerven”) eller den myke delen av kloen. Hvis du ser en mørk flekk midt i kloen har du nådd lærhuden og du må slutte å klippe.
  • Her kan veterinæren eller veterinærsykepleieren nok en gang hjelpe deg med å finne ut hvor mye av kloen som må fjernes.

Hvite hundeklør

  • På hvite hundeklør er lærhuden i den rosa delen (som ikke er synlig i svarte klør). Igjen må du røve å ikke klippe i denne! Lærhuden inneholder nerver og blodkar som fort vil blø hvis de klippes over.

Hvor ofte bør du klippe hundens klør?

  • Hundens klør skal klippes, om nødvendig, helst en gang i uken, og minst to ganger i måneden avhengig av hundens behov og hvor ofte dere går tur på veien.
  • Det er bedre å fjerne lite og ofte enn mye og sjelden.
nærbilde av hundepoter på tre

Tips og triks

  • Husk å klippe ulvekloen, som befinner seg på innsiden av benet. Hvis disse ikke blir klippet vil de gro seg inn i bløtvevet på samme måte som en inngrodd tånegl hos oss mennesker.
  • Hvis du fortsatt nøler skal du ikke bekymre deg. Jo oftere du klipper hundens klør jo enklere blir det.
  • Venn hunden din til kloklipping fra ung alder slik at den blir vant til at men berører labbene. Det kan også være moro for dere begge. Lek at du klipper klørne ved å ta på hundens labber, og belønn den deretter med en godbit.
  • Husk alltid å belønne hunden etter kloklipping slik at det blir en positiv opplevelse.
  • Trenger du en annen metode for eldre eller yngre hunder? Bruk en vanlig neglefil til å file de myke klørne hos valper eller eldre hunder med skjøre klør, da dette vil forhindre smerte eller blødninger.
  • Når du sjekker hundens klør bør du også sjekke tredeputene for å forsikre deg om at det ikke finnes sår eller fremmedlegemer. (Gressfrø er et vanlig problem for enkelte hunder om sommeren, da de kan kile seg inn mellom tærne).
  • Sjekk også mellom tærne for tegn på sårhet, og ta som vanlig kontakt med veterinæren hvis du finner noe uvanlig.

Det er ikke enkelt å klippe hundens klør, så ikke vær engstelig hvis du ikke klarer det. Hvis du er i tvil eller trenger støtte, tar du kontakt med veterinæren eller dyrepleieren som vil kunne hjelpe deg.