Ordet løpetid brukes om brunst hos tisper og forekommer i det hun blir kjønnsmoden. Mengden kjønnshormoner øker i denne perioden slik at hun blir mer villig til å parre seg.
Til sist vil tispen få eggløsning og eventuelt bli drektig om hun parrer seg – og det krever ikke mange sekunder med uoppmerksomhet før hannhunden har gjort sin del.
Hvis din tispe ikke er kastrert vil hun mest sannsynlig få løpetid når hun er mellom 6 og 15 måneder gammel. Nøyaktig tidspunkt varierer fra rase til rase og hund til hund, men store hunderaser får som regel løpetiden noe senere enn de mindre. Som hos mennesker er det store variasjoner i varighet og syklus, men du bør regne med at hun har en løpetid på rundt 3 uker. Typisk vil løpetiden gjentas hver 6. – 8. måned, men alt fra 1-3 ganger om året er normalt. De fire følgende faser kan hjelpe deg med å forstå hva du skal se etter og om noe avviker fra normalen.
- For-brunst (proøstrus) varer i rundt 9 dager og kjennetegnes ved at kjønnsorganer hovner opp og det kommer blodig utflod fra skjeden.
- Brunst (østrus) varer også i rundt 9 dager og der er i denne perioden hun faktisk er mottakelig for parring, da hun får eggløsning og kan bli drektig. Utfloden ser gjerne mer gul ut, men det kan fortsatt være litt blod.
- Hvile-fase (metøstrus) i rundt 70 dager.
Uten brunst (anøstrus) i rundt 125 dager, men som sagt er det store variasjoner fra rase til rase.
Hvis du mistenker at tispen har begynt prosessen, så kan du ta henne med til veterinæren for en celleprøve. Det er viktig å tenke godt gjennom om du ønsker å la henne parre – det er nemlig et stort ansvar! Hvis du ønsker et valpekull kan veterinæren hjelpe deg med å fastslå tidspunkt av eggløsning med en blodprøve. Dette er typisk fra midt brunst til slutt.
Men hvordan merker du at hun har løpetid?
Det er ikke nødvendigvis enkelt å legge merke til at prosessen har begynt, men det er noen tegn du kan være på utkikk etter. Det mange hundeeiere legger merke til først er blødninger. Blodflekker på gulvet, i hundesengen eller direkte fra vulva er ikke unormalt. Det finnes spesielle truser tilpasset til tisper i brunst som kan hjelpe deg med å holde huset fritt for flekker. Noen tisper slikker seg ekstra mye i underlivet i denne perioden, så det kan være vanskelig å legge merke til om det kommer blod. Fargen på blodet er ofte relativt lys rød i begynnelsen, før den utover syklusen blir mørkere rødbrun. Som nevnt hovner vulva opp og selv om det er i varierende grad, så vil det ofte være veldig tydelig.
Atferdsendringer er annet tegn du bør holde øye med. Økt produksjon av kjønnshormoner kan påvirke både matlyst, allmenntilstand og aktivitetsnivå. Endringene varierer, men ofte vil hun virke en smule slappere og mer kontaktsøkende enn tidligere. Noen opplever at hun blir mindre lydig og at hun ikke virker helt som sitt glade, fornøyde selv – det kan på noen måter minne om en mindre depresjon. Det kan være en god idé å bruke litt ekstra tid på henne i denne perioden. Økt aktivitet, mer kjærlighet og stell kan hjelpe henne med å føle seg trygg. I tillegg vil hannhundene allerede under for-brunsten være interessert i henne, men hun kommer ikke til å akseptere parringen før hun er i selve brunst-perioden. I brunst vil hun nok stille seg opp og flytte halen til side for hannhunden. Husk at hun fortsatt kan være fruktbar, selv om blødningene har stoppet.
Tips
- Hvis du ikke ønsker at hun skal parre seg er det en god idé å feste en gul sløyfe på båndet eller halsbåndet. Dette viser andre hundeeiere at du ikke ønsker kontakt mellom hunden din og andre hunder.
- Selv tisper som normalt sett er lydige, bør holdes i bånd i denne perioden. Forandringene i atferd er vanskelig å forutse og det krever ikke mange sekunder før dyden er gjennomført.
- Unngå ekstremt hard aktivitet hvis hun virker slapp og har nedsatt matlyst. Ta hensyn til energinivået hennes og vis masse kjærlighet!
- Bruk hundetruse eller bleie med hull til halen for å holde hjemmet fritt for blod.