Your Pet, Our Passion.
Brun hund som snuser på gress i hagen

Omsorg for blinde hunder

5 minutters lesing
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Read more
Lorem ipsum

Selv om hunden din er blind, er det ingenting som vil sette en demper for eventyrlysten og lekenheten! Hunder takler synstap godt, og det krever bare noen endringer i hvordan du tar vare på hunden for å få den tilbake på alle fire. Hvis det bli gjort tilpasninger for tapt syn, bør hundens liv kunne være like godt som det var før.

Hva er årsakene til blindhet hos hunder?

Blindhet hos hunder kan utvikle seg av mange årsaker. Du trenger ikke å beskylde deg selv eller lure på hva som gikk galt. Blindhet kan:

 • Være medfødt
 • Utvikle seg senere i livet som resultatet av skade eller en sykdom
 • Ganske enkelt være aldersrelatert.

Enkelte arvelige årsaker til blindhet kan testes hos hundens foreldre, eller hos unge valper før du henter dem hjem. Arvelige årsaker har tendens til å vise seg hos enkelte raser. Blindhet er for eksempel mer vanlig hos collier grunnet en tilstand kalt “Collie eye anomaly”. Når du vurderer å kjøpe en rasevalp, bør du snakke med veterinæren om mulige problemer som er knyttet til visse raser. Slik vil du vite mer om muligheten for at du senere vil ta deg av en blind hund, og avgjøre om du er klar til å ta risikoen.

Hvis du mistenker at hunden din er i ferd med å miste synet på et eller annet tidspunkt, må du oppsøke veterinæren. Enkelte tilstander som forårsaker slike tegn på blindhet er relativt enkle å behandle. Grå stær kan for eksempel fjernes. Derfor er det alltid lurt å sjekke synet, selv om det virker som om hunden din ser ut til å klare seg fint uten synet.

Er hunden min blind?

Hvis hunden din er blind, er det enkelte ting du vil merke knyttet til hundens atferd:

 • De mest tydelige vil være at hunden dunker borti ting.
 • Hvis hunden din er blind på ett øye, kan den bli overrasket av plutselige bevegelser på den blinde siden. Den vil ikke kunne se deg eller andre som nærmer seg.
 • Hunder som plutselig mister synet kan bli desorienterte og ute av seg.
 • Du vil kanskje merke noe unormalt når du ser på hundens øyne, kanskje noe som ikke ser ut som det pleide. Du kjenner hunden best!
 • Hunden følger kanskje ikke hånden din eller en godbit når du beveger den, selv om energien og logringen er like energisk som vanlig. Hvis du er bekymret for hundens syn, bør du legge til rette for en kontroll hos veterinæren da enkelte lidelser kan behandles og forebygge videre synstap. Plutselig blindhet hos hunder er derimot en nødssituasjon, og kan føre til at hunden din blir desorientert eller ute av seg. I slike tilfeller må du handle øyeblikkelig.

Hvordan vil blindhet virke inn på hunden min?

Blindhet hos hunder er overraskende nok et mindre problem for en gjennomsnittlig familiehund. Du kan faktisk enkelt og forståelig være uvitende om hundens tapte syn til dere beveger dere til et nytt miljø eller endrer noe der du bor.

Hvis hundens synstap oppstår gradvis, som ved senil grå stær eller progressive genetiske tilstander, vil den lære seg å ta seg rundt møbler, matskåler og trappoppganger som om den hadde perfekt syn. Den prøver ikke å lure deg, men forsøker å takle situasjonen uten å mase, noe den klarer svært godt.

Hundens dårlige syn er ikke nødvendigvis et så stort hinder når dere begge er utendørs heller. En aldrende border collie for eksempel, som har vært blind siden sju-årsalderen, kan være verdens beste hund når det gjelder å apportere leker. Og til og med lange turer i bånd kan være en glede hvis underlaget er relativt jevnt og dere tar en rute hunden kjenner. Hvis hunden din ble blind på valpestadiet bør du kanskje oppsøke en hundetrener for å få råd om hvordan du trener en blind hund. Det finnes spesielle teknikker for trening av synshemmede hunder som virkelig kan hjelpe deg og hundevennen din med å få mest mulig ut av hverandres ferdigheter.

Hjelpe blinde hunder med å tilpasse seg:

 • Så langt som mulig bør du unngå å la gjenstander stå på uventede steder og unngå å bevege på møbler da dette vil forvirre din synshemmede hund.
 • Sørg for at barn forstår hundens behov, og forsikre deg om at de ikke lar leker ligge fremme i tilfelle hunden snubler over dem.
 • Vi snakker alle med hundene våre, og bruker muntlige kommandoer rutinemessig. Få derfor mest mulig ut av dette: snakk oftere og mer overdrevet for at den blinde hunden din skal forstå deg.
 • Trening er viktig da en blind hund må reagere utelukkende på lydkommandoer. Finn en trener som spesialiserer seg på trening av hunder med synsproblemer.
 • Hundens luktesans vil i mellomtiden være svært nyttig for å gjenkjenne “farlige” områder. Du kan “merke” spesifikke områder i hjemmet så den vet hva som kommer.
 • Hindringer slik som trappeavsatsen, kan identifiseres med små mengder sitronolje. Oljen lukter ikke spesielt sterkt for deg, men hundens ømfintlige nese vil raskt lære hva det betyr!
 • Lær familiemedlemmene dine å tilnærme seg hunden med forsiktighet og alltid bruke hundens navn da det er fort gjort å skremme en blind hund hvis man plutselig tar på den.

Alt i alt, uansett hvilken synskapasitet hunden din har, er det ingen grunn til at den skal få lavere livskvalitet. Alt den trenger er din kjærlighet og oppmerksomhet, og dere vil begge fortsette å nyte livet og hverandres selskap like mye som tidligere.