Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
LUN hvit valp på grønt gress.

Toy-hunder

13 min read
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Read more
Lorem ipsum

Toy-hunder er svært små, men er fabelaktige venner. Toy-hunder elsker å tilbringe tid med eieren sin og utvikler nære bånd til én person. Den belønner denne personen med trofasthet, vennskap og masse moro på veien!

Da de er blant de minste hundene er omsorgen for toy-hunder unik på mange måter. Så hva kan du gjøre for å tilfredsstille denne spesielle hunden? Vi skal nå se på noe av det du kan gjøre for å få en glad toy-hund, eller ting du kan vurdere hvis du tenker på å skaffe deg en.

Om toy-hundraser

Toy-hunder elsker å være sammen med deg, sitte på fanget ditt og bli løftet opp for en klem. De kan også like å gå på tur og av og til løpe etter en ball eller svømme, kanskje mer for å være sammen med deg ute enn for selve aktiviteten! De vil være vant til komforten innendørs, og kan være svært motvillige til å gå ut i kaldt eller vått vær. Enkelte toy-hunder er mer aktive og ligner mer på terriere, men mange vil være så tett inntil deg som eier som mulig.

Eksempler på noen typiske raser i denne gruppen omfatter:

  • Cavalier King Charles Spaniel
  • Lhasa Apso
  • Chihuahua
  • Bichon Frise
  • Fransk bulldog
  • Bolognese-hunder

Mosjon og lek

Til tross for at de er noen av de minste hundene, er toy-hunder vanligvis mye er robuste enn de ser ut, og er klare for eventyr. Enkelte liker å hoppe i en sølepytt like mye som andre hunder, så gi alltid toy-hunden din muligheten til å nyte normale hundeaktiviteter.

Det er viktig at eiere av toy-hunder tar mosjonen i betraktning. Da den er mindre, trenger ikke toy-hunden like mye fysisk mosjon som større typer, men den krever likevel regelmessig mosjon for å holde seg frisk og rask. Det er greit å bære den lille hunden i travle områder eller på steder med mange mennesker, men den skal også ha mange andre muligheter til å mosjonere og nyte nye opplevelser på en morsom og trygg måte.

Toy-hunden har også behov for sosialisering akkurat som andre hunder. Selv om de knytter nære bånd til menneskefamilien sin (og ofte én spesifikk eier), betyr ikke det at den kommer overens med alle, og enkelte har uheldigvis rykte for å være eiersyke og grinete.

Omsorg for toy-hunder skiller seg fra omsorg for større hunder, men det betyr ikke at du skal overbeskytte din lille energiske venn. Til tross for alle gode intensjoner er det fort gjort å lære hunden å bli redd for å bli satt ned på gulvet, og å bli overavhengig. For å unngå dette bør du unngå å plukke den opp hver gang du ser en annen hund. Hvis den andre hunden utgjør en reell trussel og en fare for sikkerheten må du selvsagt gripe inn, men hvis du aldri gir toy-hunden en sjanse til å kommunisere med større, vennlige hunder kan den ende opp med å bli redd for dem uten noen som helst grunn!

Med enkelte “brachycephaliske” (flatt ansikt) toy-hunder, slik som Pugs, kan varmt vær og økt pesing føre til pustevansker, så mosjon bør begrenses

Selvstendig lek

Toy-hunder er ikke spesielt selvstendige, med unntak av enkelte toy-terrierraser, og foretrekker å tilbringe så mye av tiden som mulig sammen med deg. Oppmuntre til selvstendighet ved å gi den små, trygge godbitfylte leker som den kan leke med rundt bena dine, og etter hvert beveger du deg inn på et annet rom slik at den kan tygge og leke på egenhånd. Den vil snart bli mindre avhengig av deg hvis dette gjøres gradvis, og ved å la den være alene i stadig lengre periode vil den lære å like å leke på egenhånd.

Toy-hunden vil vanligvis like å sitte på et høydepunkt i en time eller to, kanskje på en seng i en dyp vinduskarm eler på strategisk plasserte møbler med en rampe eller trygge trinn den kan gå opp ved behov.

Den vil med glede betrakte verden som durer forbi og døse i solen, men hvis den begynner å bjeffe mye på alt den ser bør du begrense tilgangen til utkikkspunkter når du ikke er i nærheten og lære den å tie på oppfordring.

Det er mange leker til små hunder som vennen din kan ha glede av. Terrier-liknende toy-hunder kan like å leke med en trygg pipe-leke i passende størrelse, et stykke tau den kan riste i munnen, eller en liten eske med godbiter inni som den kan rive i stykker or å finne godbitene og forbrenne energi.

Leke med deg

Så lenge hunden din er sammen med deg vil den alltid ha det bra, uansett om du tar den med på en tur i parken, ruller en ball som den kan løpe etter og hoppe på eller henge en leke som den kan lure seg inn på henge foran snuten!

Emosjonelle bånd

Det kan dreie seg om chihuahua, fransk bulldog, bichon frisé og alle andre typer mellom disse, og det alle har til felles er at en avgjørende del av omsorgen du gir toy-hunden kommer fra båndet dere har mellom dere. Disse herlige hundene elsker å tilbringe tid med eieren sin og det er det de bli avlet til. De er “profesjonelle kjæledyr” som ofte har tjent til livets opphold gjennom århundrer som kjæledyr, knevarmere og selskap for både kongelige og allmennbefolkningen. Derfor er det ikke overraskende at disse hundene trenger å tilbringe den beste delen av dagen med menneskefamilien sin.

Det er avgjørende for toy-hunden at den blir en del av hverdagen din, så ta den med deg på biltur, handleturer eller turer til en lokal kafé eller bar for å møte venner. Heldigvis gjør den lille størrelsen det enklere å bære den på travle steder slik som på busser eller opp rulletrapper, og det betyr at de er mindre skremmende for personer som kan være redde for hunder.

Mange toy-hundraser har flott pels og vil elske å bli børstet hvis de vennes til det fra ung alder. Regelmessig børsting av toy-hunden din hjelper deg også med å oppdage eventuelle hudproblemer eller endringer i pelsen tidlig, noe som sikrer en mer effektiv behandling av eventuelle problemer.

En viktig del av omsorgen for toy-hunder er å lære den å ha det bra i sitt eget selskap. Husk at selv om toy-hunden elsker å være sammen med deg, kan mye tid sammen gjøre at den blir overavhengig av deg, og hvis du på ett eller annet tidspunkt blir nødt til å la den være alene, kanskje bare for en kveld, kan den bli svært engstelig alene. Bidra til å utvikle hundens selvsikkerhet ved å venne den til korte perioder alene fra en så tidlig alder som mulig. Du kan forsøke å separere deg fra hunden ved å oppholde deg i et annet rom fra tid til annen, også når du er hjemme.

Gi den en behagelig, hi-lignende inne-kennel (noen ganger kalt en hundekasse) eller en koselig seng hvor den kan sove eller gnage på favorittleken sin. Legg en gammel slitt genser eller T-skjorte i sengen som trøst. Mosjoner alltid hunden før den skal være alene hjemme i lengre tid slik at den har gjort i fra seg og er klar til å slappe av, og gjem gjerne en trygg godbit-fylt leke som den kan søke og fylle tiden med mens du er borte.

Selv om det er normalt at du vil gi den trofaste hunden din mye oppmerksomhet, kan enkelte toy-hundraser være krevende når de krever oppmerksomhet, hoppe opp på fanget ditt eller opp i armene dine så fort den får sjansen. Lær hunden din at oppmerksomhet og kontakt ikke vil være tilgjengelig ved hjelp av et spesifikt signal, slik som et skjerf festet til dørhåndtaket eller en spesiell gjenstand plassert på et bord. (Du finner mer om denne typen trening i artikkelen vår). Dette bidrar virkelig til å håndtere intensiteten på hvordan båndet du deler med hunden din uttrykker seg, da hunden ikke vil utvikle forventninger om oppmerksomhet som deretter ikke fylles. Den vil dermed ikke bli en plage med sine velmenende krav om oppmerksomhet. Den vil få nøyaktig den mengden oppmerksomhet som du er villig til å gi den, men vil ikke bli avhengig av den for å ha det bra.

Toy-hunder kan også utvikle svært nære bånd til andre hunder og katter, avhengig av hvert dyrs temperament og sosiale historie. Hvis et menneskefang ikke er tilgjengelig, vil to toy-hunder ofte rulle seg sammen inntil hverandre, eller til og med inntil familiens katt!

Trening av toy-hunder

Som en del av omsorgen for toy-hunden din kan du forsøke å trene den. Enkelte toy-hunder kan trenes til et svært høyt nivå, og vil elske agility (i tilpasset størrelse!), rally-obedience (også kjent som rally-O) og flyball. Hvis du ikke har tid til regelmessig agility-trening, kan du melde hunden på et første prøvekurs for å lære det grunnleggende, og deretter fortsette hobbyen hjemme i hagen med litt kjøpt eller improvisert utstyr slik som en tunnel, noen lave hinder og slalompinner. Hunden vil elske et mini-kappløp med deg, og da de er så giret på hva eierne gjør og kroppspråket deres, vil de ofte lære overraskende fort hvordan den får det beste ut av det nye utstyret!

Mate toy-hunder

Toy-hunder kan noen ganger være svært kresne i matveien. Eierne kan derfor (med den beste velvilje) ende opp med å gjøre tingene verre ved å erstatte vanlig fôr med noe mye mer velsmakende ved det første tegn på kresenhet. Hvis du øyeblikkelig erstatter gjenværende fôr med noe som er nylaget, vil hunden din raskt skjønne at hvis den nekter å spise får den stadig lekrere godbiter!

Det kan kreve oppfinnsomhet å mate toy-hunder. Det er ikke særlig spennende for en toy-hund å spise to skåler med mat per dag, så det er en god ide å være oppfinnsom med hvordan fôret tilbys gjennom dagen.

Hvis toy-hunden din spiser tørrfôr, kan du forsøke å strø en håndfull rundt i kort gress utendørs når været tillater det, eller plassere litt av den daglige rasjonen i en liten, trygg godbit-leke slik at den kan “jobbe” for og bli belønnet med fôr. Gjem lekene i hagen eller bak møbler innendørs så den lille eventyrlystne hunden din kan søke etter dem. Skjem den bort en gang i mellom og vedlikehold det nære båndet dere har ved å mate den en del av dagsrasjonen for hånd. Bruk masse som belønning (hvis den er fôrmotivert) ved trening. Husk bare å telle med godbitene i dagsrasjonen. Den gjenværende fôrmengden kan fordeles over to måltider og gis i en matskål morgen og kveld, slik at den alltid ser på deg som fôransvarlig. Spør all familiemedlemmer om å påta seg denne rollen etter tur, slik at de alle kan dra fordel av et styrket bånd med den herlige hunden deres.

Hvis hunden din får våtfôr, bør du bruke mer egnede godbiter som belønning under trening, men påse at du inkluderer disse i hundens daglige fôrmengde. Gi den minst to måltider per dag, men i ett hovedmåltid med halve rasjonen og opp til 4–5 mindre porsjoner for den andre halvdelen, plassert på ulike steder slik at den aktivt må søke etter fôret.

Så lenge du følger retningslinjene for fôring (se pakken for referanse) hver dag, og overvåker hundens vekt, trenger du ikke å bekymre deg over at mengden du gir i skålen ser liten ut. Du trenger ikke kompensere ved å legge til noe ekstra. Så sant hunden får den daglige fôrrasjonen, og du gir den fullverdig kost, vil hunden din ha alle næringsstoffene og energien den trenger.

Uansett om du tar deg av en Chihuahua, toy-terrier, eller en annen herlig og trofast toy-hund, vil det å ta vare på den sørge for at dere får mest mulig ut av tiden dere har sammen. Når alt kommer til alt er det ingenting som kan måle seg med det spesielle båndet!