Your Pet, Our Passion.
Katt som ligger i kvinnens armer

Hvorfor maler katter?

3 minutters lesing
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Read more
Lorem ipsum

Å krølle seg sammen med en katt som maler er noe alle kjæledyreiere setter pris på. Maling er et tegn på at katten er tilfreds og avslappet når den ligger på fanget ditt og får kos og oppmerksomhet – er det ikke?

Vi vet at katter uttrykker følelser ved å male, på samme måte som det vi gjør ved å smile, og hunder gjør ved å logre med halen. Imidlertid er ikke malende katter alltid glade, og det ligger mye mystikk rundt hvorfor de maler og hvordan denne lyden lages.

Tidligere vitenskapelig forskning har vist at katter ikke bare maler når de er fornøyde, men også når de er engstelige og redde. Maling er en forsvarsmekanisme og en måte å holde seg rolig i stressende situasjoner. Du kan ofte høre at katten din maler mens den blir undersøkt av veterinæren, og du skal ikke misforstå dette og tro det er en fornøyd lyd. Det er mer sannsynlig at katten maler for å prøve å roe seg ned, i stedet for at den nyter undersøkelsen. Les mer om å forstå kattens atferd her.

Maling er ikke bare en metode for ikke-verbal kommunikasjon, utrolig nok bruker katten det også for selvberoligelse og for å takle smerte.

En hunnkatt maler under fødselen for å lindre ubehag, og fortsetter å male etter at kattungene er født for å lede dem til kroppen og jurene. Siden kattunger blir født blinde og døve, er vibrasjonene fra moren livsviktig for at de skal overleve, og etter bare to dager kan de begynne å kommunisere med moren og søsknene ved å male selv.

Hvordan maler katter?

Vi vet altså hvorfor katter maler, men hvordan lager de denne fascinerende lyden?

Forskning har vist at muskler i katten produserer en lyd som får stemmebåndene til å vibrere – og når katten puster inn og ut, treffer luften de vibrerende musklene. Det er dette som lager den malende lyden, og siden det er signaler i kattens hjerne som får malingen til å begynne, tror forskerne at lyden ikke er en slags vokal kommunikasjon, men i stedet en rykning i muskulaturen.

Hvordan kan maling hjelpe mennesker?

Det er et kjent faktum at det å eie katt reduserer stress, ikke bare fordi de er søte og myke å kose med, men på grunn av den positive effekten malingen har på oss.

Katteeiere har 40% mindre risiko for hjerteinfarkt enn de som ikke har katt, og får lavere blodtrykk etter å ha vært i kontakt med katten og hørt den beroligende malingen. Mest interessant er imidlertid det som er kjent som ‘å helbrede ved assosiasjon’.

Dette er evnen til å berolige, trøste og sympatisk helbrede sykdommer hos mennesker bare ved å være i nærheten, og mange mennesker hevder at de kan lindre migrene ved å legge seg ned med den malende katten sin ved siden av seg.

 

"Det finnes et gammelt veterinæruttrykk som fortsatt brukes i dag: ‘Hvis en haug med brukne bein og en katt blir satt i samme rom, kommer beina til å gro."

 

Den lave frekvensen kattens maling har, skaper en rekke vibrasjoner inne i kroppen som kan lette pusten, helbrede bein og skader, øke muskelmassen og reparere sener mens den fungerer som et slags smertestillende middel.

Malingen vibrerer på 25-150 Hz, som er den samme frekvensen som bidrar til fysisk behandling med de samme fordelene som øker beintettheten. Dette er trolig grunnen til at katten kan hoppe ned fra et tre og ikke få vondt når den lander.

Ikke alle kattedyr kan male, og den beroligende vibreringen finnes bare hos tamkatter og noen villkatter. Katter som maler kan ikke brøle, og katter som brøler kan ikke male! Grunnen til dette er det lille beinet som sitter i strupehodet, som er fleksibelt hos kattedyr som kan brøle. Dette myke beinet gjør det mulig for større kattedyr å lage dype brøl, men hos tamkatter er dette beinet hardt og kan kun få luften til å vibrere ved inn- og utånding.

Å male seg til oppmerksomhet! Har du noen gang hørt at katten din maler høyere og mer intenst når den er sulten? Forskere har nylig identifisert en ny type maling som katten bruker for å oppmuntre til hjelp, som er kortere og mer innstendig enn den normale malingen. Denne frekvensen har likhet med babyskrik, noe som appellerer til instinktet vårt og fører til at den sultne katten kanskje får seg en ekstra godbit!

En malende katt kan være glad, stresset, sulten eller tilfreds, men ved å iaktta atferden og fornemme humøret kan du lettere finne ut hva den kanskje prøver å fortelle deg.

Men først og fremst, nå vet du hvem du skal gå til for å få kos og kjærlighet hvis du er nedfor og trenger litt trøst.