Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Bengalkatt sitter i en flyttekasse

Når du skal flytte med katten

5 min read
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Read more
Lorem ipsum

Katten liker å kunne dele hjemmet sitt med deg – for den er hjemmet et velkjent sted der den kan føle seg trygg og avslappet.

Hvis du må flytte fra et hus til et annet, vil det garantert bli forstyrrende, stressende og forvirrende for dere begge to! Det er imidlertid flere ting du kan gjøre under og etter flyttingen for å holde katten rolig og hjelpe den med å føle seg komfortabel i sine nye omgivelser.

I forberedelsen til flyttingen vil hjemmet begynne å føles oppbrutt – det pakkes i esker, fremmede går inn og ut, nye lukter og tømming av det som har vært velkjente rom, kan gjøre katten engstelig. Hvis katten din er vant til å være hos noen du kjenner eller på et kattepensjonat, kan det være lurt å la katten bo der en periode for å slippe unna stress. Bestemmer du deg for et kattepensjonat, bestill i god tid og sørg for at katten har oppdaterte vaksiner. Les artikkelen vår om kattepass og pensjonater og få flere nyttige tips.

Hvis du foretrekker at katten bor hos deg mens du flytter ut av huset, bør du velge et rom som du lar stå uberørt helt til siste stund. Begynn å venne katten til rommet cirka en uke før du begynner flyttingen ved å sette sengen, toalettet, lekene, maten og vannskålen der. Snart vil det føles som et eget hjem for katten, og være et tilfluktssted fra støy og travelhet i resten av huset.

 

"Så snart du har flyttet til et nytt hus med katten, må du gi den minst en uke til å bli vant til de nye omgivelsene før du slipper den ut."

 

Når du forlater det gamle hjemmet

Hvis du bruker et flyttebyrå, si fra på forhånd om at du i tillegg til å flytte møblene dine, også flytter katten din til et nytt hus. Flyttefolkene bør få vite hvilket rom som er tildelt katten, slik at de kan unngå å forstyrre den.

Rett før flyttebyrået kommer bør du gi katten litt betryggende kos og klapp, før du plasserer den i transportkurven og sørger for at den har tilgang til vann. Hvis du er bekymret for at katten kan bli stresset, er det lurt å spraye kurven med beroligende feromoner (kan fås hos veterinæren eller større dyrebutikker), eller dekke den med et teppe for å holde det mørkt og rolig. Katten kan ligge i kurven inne på det ‘trygge’ rommet mens du tar de siste rundene.

For tips om å ha katten med i bilen, kan du lese artikkelen vår om å reise med katten (du finner også informasjon om å flytte til et annet land med katten og ta fly).

Husk at hvis katten går med halsbånd, må du endre ID-merket den dagen du flytter og skifter adresse. Glem heller ikke at du må oppgi de nye opplysningene til selskapet hvor mikrobrikken er registrert. Det siste du trenger under flyttingen er at katten rømmer med et utdatert ID-merke! Helt tilslutt bør du registrere katten hos en ny veterinær hvis du flytter til et nytt område.

Når du kommer til det nye hjemmet

Det viktigste når du flytter katten til et nytt hus, er å gjøre den fortrolig, derfor bør du begynne med å gjøre omgivelsene velkjente for katten med en gang du kommer frem. På samme måte som du ga katten et ‘tilfluktssted’ i det gamle huset, bør du velge et rom i det nye huset hvor du setter kattens seng, toalett, leker og en skål med vann.

Mens du klapper den, stryker du forsiktig en myk klut over ansiktet og nakken til katten. Slik fanger du opp de naturlige feromonene, som du så kan stryke på nye områder i huset i kattens høyde for at den skal føle seg tryggere. Du kan også gi katten en gammel genser eller håndkle å sove på for å omgi den med betryggende lukter.

Syntetiske feromoner kan også virke beroligende på katten, og kan fås som spray eller diffuser – snakk med veterinæren om hva han eller hun anbefaler, eller ta en tur innom en større dyrebutikk og se hvilke alternativer som finnes.

Når du har gjort alt du kan for å gjøre katten så komfortabel som mulig, bør du gi den fred og ro til å kunne utforske de nye omgivelsene på egen hånd. Hold døren til rommet lukket frem til flyttefolkene er ferdige, og sjekk at alle dører og vinduer er godt stengt. Ikke før du har fått alle tingene inn i huset, bør du åpne døren og la katten få se seg rundt. Selv nå bør du bare la katten utforske ett rom av gangen, slik at den har tid til å ta alle inntrykkene innover seg.

Å finne seg til rette i et nytt hjem

Etter at du har flyttet hus med katten, bør du gi den minst en uke til å bli vant til de nye omgivelsene før du slipper den ut. Noen katter aksepterer det nye hjemmet ganske fort, mens andre trenger mer tid på å tilpasse seg. Det kan hjelpe hvis du har mulighet til å være sammen med katten de første dagene og ukene. Ikke prøv å fremskynde prosessen – la katten bruke så lang tid den trenger til å venne seg til de nye lydene og luktene. For flere råd om å hjelpe katten med å finne seg til rette, les artikkelen vår om å ønske katten velkommen hjem.

Når du flytter med katten, bør du tenke over dette:

  • Hvis du ikke har flyttet langt bort fra der du bodde tidligere, kan det hende at katten prøver å gå tilbake til de gamle hjemtraktene der den kjenner luktene og lydene. Hvis dette er tilfelle, hold den inne litt lenger, helt til den betrakter sitt nye hjem som sikkert territorium. Det kan være lurt å snakke med de nye eierne av ditt gamle hjem og be dem om å ikke mate katten eller slippe den inn i huset hvis den skulle snike seg tilbake. Husk at halsbåndet kanskje kan aktivere den gamle katteluken, derfor kan det være lurt å bytte ut halsbåndet med ett som kun virker i det nye hjemmet.
  • Når du introduserer katten for den nye hagen og uteområdet, ikke la den være ute lenge om gangen, og hold et godt øye med den. Det beste er å slippe den ut rett før fôringstid og la den utforske området noen minutter, for så å lokke den tilbake med velkjente lyder, som å slå med skålene eller riste på tørrfôrposen. Du bør bruke en uke eller to på å gradvis gjøre utetiden lengre, men ikke la katten være ute i mørket eller uten tilsyn før du er sikker på at den føler seg trygg i de nye omgivelsene.
  • Helt tilslutt bør du ta ekstra forholdsregler hvis du vet at det skjer noe som kan skremme katten – som fyrverkeri eller uvær. Dette kan virke skremmende for enhver katt, ikke minst en katt som allerede er engstelig, derfor bør du sørge for at den har et varmt og trygt skjulested. Syntetiske feromoner og beroligende klapp fra deg kan hjelpe katten med å holde seg rolig, og hindre at den får panikk og kanskje prøver å rømme tilbake til det gamle stedet.

Om ikke lenge vil katten oppdage at det nye hjemmet er like trygt og hyggelig som det gamle, og ha det gøy med å utforske sin nye verden. Alt som kreves er litt tålmodighet og stor forståelse.