Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Growing Pup logo animated
Ung valp ved siden av eldre hund

Introdusere hunden din for andre kjæledyr

8 min read
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Read more
Lorem ipsum

Hunder har som regel ingen vanskeligheter med å skaffe seg gode venner, og valpen din vil høyst sannsynlig elske å være sammen med andre hunder.

Den vil faktisk ganske sikkert elske muligheten til å leke med et hvilket som helst dyr, stort eller lite! Som med alle nye opplevelser for valpen, er det viktig å introdusere den forsiktig til andre kjæledyr for å gi dem en best mulig start på vennskapet.

 

Mens hunder og katter ofte kommer godt overens, er det enkelte kjæledyr som må holdes atskilt fra hunder. Kaniner, marsvin, hamstere og reptiler må for eksempel alltid beskyttes.

 

Introdusere en ny valp til en voksen hund

 

    Hunden du allerede har er kanskje vant til å ha huset for seg selv, så det kan være litt av et sjokk å måtte dele det første gang! Forsøk disse tipsene for å sikre at introduksjonen av en ny valp går så smertefritt som mulig.

    • Før den nye valpen kommer hjem må du sikre at vaksinene for hunden du allerede har er oppdaterte, slik at alle holder seg sunne og friske.
    • Finn et nøytralt sted hvor hundene kan møtes, et sted hvor den eldre hunden din ikke vil ha territorieproblemer. Det er en god ide å presentere hundene for hverandre utendørs, men hvis valpen ikke har fått alle vaksinene sine enda bør du holde deg til hagen.
    • Når valpen har fått den første vaksinen (i det minste), og veterinæren har gitt beskjed om at det er trygt, kan du ta valpen med ut i hagen og la den vandre omkring for å venne seg til alle de nye og spennende luktene og inntrykkene.
    • Sett deretter valpen i bånd og ta ut den eldre hunden din, også i bånd. Hvis hunden du allerede har er stor eller fort kan hisse seg opp, er det en god ide at de begge bruker en hodekrage for å unngå plutselige fremrykk når de hilser på hverandre. De vil helt sikkert være veldig nysgjerrige på hverandre, så la dem bevege seg mot hverandre og sørg for at båndene er slakke. Du kan berolige dem ved å fortelle dem begge at de er flinke hunder, og ignorere eventuell piping og bjeffing. Ros rolig, kontrollert atferd med forsiktig klapping og stryking, beroligende ord og kanskje noen små godbiter. Hvis en av hundene hisser seg opp er det viktig at du beholder roen. Vent til de roer seg, eller skill dem fra hverandre en stund før du prøver igjen.
    • Sørg for at presentasjonene er korte og hyppige, så vil de ganske snart ble perlevenner.
    • La den voksne hunden din “invitere” valpen inn i huset. Hold begge hundene på bånd til valpen har hatt til tid å se seg godt rundt, og den voksne hunden din godtar den uten å reagere. Fortsett å rose toleranse og aksept med beroligende ros og rolig klapping for både valpen og den andre hunden din.

    Hvis du har spørsmål om hvordan du introduserer en valp til en eldre hund, bør du informere deg før selve dagen. En lokal hundetrener eller veterinær vil kunne gi deg råd.

    Introdusere en annen voksen hund til den voksne hunden du allerede har

    Hvis du introduserer en fullvoksen hund til hunden du allerede har, må du ikke bli overrasket om de ikke blir venner med det samme. Du må likevel ikke miste motet. Hvis du lar dem gjøre seg gradvis kjent med hverandre på et rolig og nøytralt sted, utenfor hjemmet (helst et sted som ingen av dem kjenner til), er det vanligvis ingen grunn til at de ikke kommer overens og blir gode venner.

    • Hvis du introduserer en annen hund, må du holde begge hundene i bånd - og muligens nesegrime hvis de er store, nervøse eller hisser seg lett opp - slik at de kan utforske hverandre.
    • Hvis de begynner å knurre eller bjeffe, må du skille dem øyeblikkelig og vente til de roer seg ned før du prøver på nytt.
    • Hvis de fremdeles nekter å komme overens etter mange slike forsøk, bør du ta kontakt med en atferdsspesialist.

    Introdusere den nye hunden til en katt eller kattunge

    Det viktigste punktet du må ta i betraktning når du introduserer valpen til en katt er sikkerhet. Hunder kan bli veldig opprømt med katter i nærheten, og det kan ta tid før de lærer å komme overens! Hvis hunden din fortsetter å hisse seg opp eller er aggressiv når katten er i nærheten etter flere introduksjonsforsøk, bør du oppsøke profesjonell hjelp fra en veterinær og snakke med en atferdsspesialist for hunder som kan hjelpe dem med å lære å leve sammen.

    Hvis den nye valpen eller hunden din er avslappet og til pass i sitt nye hjem, er det på tide å introdusere katten. Du vil trenge tålmodighet og gi katten tid til å venne seg til det nye familiemedlemmet, særlig hvis katten din ikke har bodd sammen med en vennlig hund tidligere! Det er ikke uvanlig at katter reagerer med fresing eller kloring mot nye hunder, eller forsøker å rømme ved å løpe og gjemme seg.

    • Det kan være litt skremmende å introdusere valpen din til en katt, så jobben din er å hjelpe begge dyrene med å slappe av i hverandres selskap. Sørg for at katten eller kattungen er på et trygt sted hvor hunden ikke kan nå den, og hold hunden i bånd.
    • Belønn hunden når den er rolig, og bevar roen selv om hunden bjeffer.
    • Etter omtrent fem minutter tar du hunden ut, og lar katten slippe ut av rommet for å gi den en pause.
    • Introduser dem til hverandre i korte økter som varer et par minutter hver gang, i forskjellige rom, flere ganger om dagen til de blir vant til å se og lukte hverandre overalt i huset. Hold hunden i bånd.
    • Når de har roet seg og virker avslappet, kan du la katten komme ut av det trygge området sitt, men hold fortsatt hunden i bånd.
    • La dem undersøke hverandre, og sørg for at du gir dem masse kjærlighet og omsorg hvis de godtar hverandre! Husk å bevare roen selv hvis en av dem virker utilpass. Gjør dette ofte og besøk så mange av rommene i huset som mulig.
    • Hold et øye med dem til du er sikker på at de kommer godt overens, og slipp hunden av båndet bare når du er sikker på at den ikke vil reagere eller forsøke å jage katten. Sørg for at katten har tilgang til områder som hunden ikke kan nå, og at den har en rømningsvei hvis den ikke føler seg trygg.
    • Separer katter og hunder under måltidene slik at de begge kan spise i ro og mak uten å være redd for at den andre skal stjele maten.
    • Plasser kattetoalettet et sted hvor den enkelt kan komme til, men hvor hunden ikke har adgang. Det høres ikke særlig koselig ut, men hunden kan følge instinktene sine og få det for seg at det er en god ide å spise innholdet!
    • Sørg for at katten har mange muligheter til å snike seg opp på og løpe etter leker slik at hunden din kan slappe av uten å være redd for at katten skal hoppe på den.
    • Ikke bekymre deg hvis hunden og katten ikke blir bestevenner. Katter har en naturlig selvstendighet, og kan kanskje til og med ignorere hunden, selv om den har godtatt at den er der. Med tiden vil de fleste katter og hunder som bor sammen utvikle et vennskapelig forhold, selv om det som regel skjer på kattens premisser! Så lenge de begge har sitt eget område, med et hundefritt sted for katten, skulle alt gå bra.