Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Hvilken katt passer deg best?

Hvilken katt passer deg best?

7 min read
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Read more
Lorem ipsum

Å få en ny katt eller kattunge er en fantastisk spennende opplevelse!

Du har sikkert drømt deg bort og sett for deg at du koser med katten og leker med den, men husk at din nye pelskledde venn vil komme til å bli en stor del av livet ditt i mange år fremover – derfor er det viktig at du gjør hjemmeleksene før du forelsker deg i den første katten du treffer. Du må bestemme deg for om du vil ha en voksen katt eller en kattunge, om det skal være en inne- eller utekatt, hvem som skal ha ansvaret for hva, og hvilken type katt som passer til livsstilen din.

Bør jeg velge renraset, kryssavlet eller blandingskatt?

Visste du at det finnes over 60 forskjellige anerkjente raser og fargevarianter av tamkatter? De deles inn i sju grunnleggende kategorier: Perser, britisk, semilanghåret, burmeser, orientaler, siameser og foreign.

Den største fordelen med å kjøpe en renraset kattunge eller katt, er at du vet hva du kan forvente av kjæledyret. Selv om temperamentet er mer uforutsigbart enn hos rasehunder, vil du ved hjelp av raseprofilen kunne få en god idé om hvordan katten vil se ut og hvordan personligheten vil utvikle seg. En renraset siameser vil for eksempel være vokal, temperamentsfull og kreve mye oppmerksomhet fra deg. En annen fordel ved å kjøpe en rasekatt er at du vet hvor stor du kan forvente at katten blir, hvor lang pelsen vil bli og om de kan utvikle rasespesifikke helseproblemer.

Hos noen raser har generasjoner med innavl ført til større sårbarhet for genetisk arvet sykdom og kanskje en økt tendens til atferdsproblemer. Ha dette i bakhodet hvis du vurderer å skaffe en rasekatt.

Bør jeg velge en katt fra en oppdretter eller et dyremottak?

Hvis du vil helst vil vite noe om kattens personlighet, hvorfor ikke vurdere en voksen blandingskatt fra et dyremottak? Siden de allerede har erfaringer fra tidligere hjem, tilpasser disse kattene seg ofte veldig raskt sin nye familie.

Hvis du bestemmer deg for å skaffe en kattunge fra en oppdretter, sørg for å ta en kikk på stedet hvor de kommer til å tilbringe sine første uker, noe som spiller en avgjørende rolle for utviklingen i hjernen. De trenger et allsidig miljø med mange utfordringer, som for eksempel barn eller andre kjæledyr, og som hever seg fra gulvnivået ettersom de vokser. Variert sosialt samkvem og fysisk aktivitet hjelper dem til å bli bedre rustet til voksenlivet – katter som kommer fra rolige og ensformige miljø kan bli nervøse og antisosiale når de blir eldre.

Bør jeg skaffe en voksen katt eller en kattunge?

Kattunge

Det er vanskelig å motstå en nyfødt kattunge! De er søte, lekne, skøyeraktige og nysgjerrige. På samme tid krever de at du er årvåken og oppmerksom. Er du forberedt på at det kan kreve mye tid og energi å ta seg av en kattunge? Hvis svaret er nei, hva med en voksen eller eldre katt?

Voksne

Voksne katter er også lekne, og har en godt utviklet personlighet. De har blitt formet av sine tidligere hjem – hvis de har hatt ett – noe som gjør det lettere å vite hvordan det blir å leve med katten. Kattens tidligere eier kan kanskje gi deg opplysninger om kattens toalettvaner, matpreferanser og personlighetstrekk, noe som gjør at du kan hjelpe den med å finne seg bedre til rette.

Eldre katter

Middelaldrende og eldre katter kan ofte være vanskelige å omplassere, siden mange foretrekker kattunger, men eldre katter kan være utmerkede kjæledyr og gi mange fordeler. For eksempel kan de gjerne sove hele natten, de vil sannsynligvis ikke tisse innendørs, og ha mindre sjanse for å utvikle atferdsproblemer.

Les mer om hvordan du tar vare på en eldre katt.

Hva du bør se etter når du velger katt

Hvis du bestemmer deg for å skaffe en kattunge fra en oppdretter og har funnet en du stoler på, handler det bare om å vente på at et kull av nye kattunger skal bli født. Når du får klarsignal, kan du besøke kattungene flere ganger før du velger den du vil ha og tilslutt tar den med hjem.

Noen personlighetstrekk vil vise seg i løpet av dager eller uker, og ved å komme tilbake noen ganger kan du begynne å knytte bånd til kattungene, før du tilslutt bestemmer deg for hvem av dem som passer best til familien din. Du kan besøke kattungene etter noen få uker, men kattungen du velger må være minst åtte uker gammel før den kan forlate moren. Noen oppdrettere vil også at denne prosessen skal gå motsatt vei. De kan ville besøke deg for å forsikre seg om at du kan tilby katten et omsorgsfullt og ansvarlig hjem. Du bør se på dette som et godt tegn, siden de tydeligvis bryr seg om kattungene like mye som du gjør.

Det er mange tegn du kan se etter når du velger en kattunge: personlighet, toleranse, aktivitetsnivå og om den passer sammen med familien din, er bare noen av startpunktene.

Det er mange tegn du kan se etter når du velger en kattunge: personlighet, toleranse, aktivitetsnivå og om den passer sammen med familien din, er bare noen av punktene. Du kan også se på pelsen til kattungen. En langhåret katt krever mer stell enn de med kort pels.

En kattunge som skyr unna søsknene sine og ikke vil nærme seg deg, kan komme til å bli en sky katt som ikke vil håndteres.

Hvis den derimot glefser og klorer hendene etter dine, kan den komme til å bli ganske røff i leken når den blir eldre. Når du skal kjøpe katt, se etter den kattungen som reagerer positivt, men ikke aggressivt på stemmen og berøringen fra deg og søsknene sine.

Forsikre deg om at kattene og kattungene ser friske ut. De bør ha klare øyne og hvite tenner. Ørene bør være fri for tykk brun eller svart voks, klørne bør være glatte og pelsen tykk (avhengig av rase) og glansfull uten tegn til lopper. Kattene bør ikke ha rennende nese eller øyne. De fleste privateiere og enkelte dyremottak vil la deg ta katten med til veterinæren for en undersøkelse før du tar det endelige valget. Kanskje har de allerede avtalt en undersøkelse med sin egen veterinær, og kattungen bør ha fått de første vaksinasjonene før du tar den med hjem.

Bør jeg skaffe en hann- eller hunnkatt

Både hann- og hunnkatter er utmerkede kjæledyr, og det er faktisk bare noen få atferdsmessige forskjeller mellom dem. Hannkatter kan være like kjærlige som hunnkatter, og hunnkatter like selvstendige som hannkatter. De vanlige forskjellene mellom kjønnene er:

  • Hannkatter er som regel litt større enn hunnkatter.
  •  
  • Ukastrerte hannkatter utvikler ofte noen asosiale vaner, som å stikke av fra hjemmet, markere med urin og slåss med andre katter.
  •  
  • Ukastrerte hunnkatter kan være veldig høylytte og vanskelig å holde innendørs når de får løpetid. De kan også bli drektige veldig unge, så sørg for å kastrere dem tidlig for å unngå en uplanlagt drektighet.
  •  
  • Valget mellom en hann- eller hunnkatt kan avhenge av hvilke andre katter du allerede har. Hvis du allerede har en sosial (kastrert) hannkatt, kan en ung (kastrert) hunnkatt være det beste valget for dere og gi minst sjanse for uvennskap.
  •  
  • Det er dyrere å kastrere en hunnkatt enn en hannkatt, og det vil bli enda dyrere om hun allerede er drektig. De fleste omplasseringshjem vil allerede ha kastrert kattene sine før de gjør dem klar til adopsjon.

Hva vil en katt kunne bety for familien min?

Før du henter hjem en ny katt, bør du tenke på hvordan andre familiemedlemmer vil reagere – og spesielt andre medlemmer av katterasen. Hvis du har en katt allerede, vil de kanskje like en ny kattunge bedre enn en annen voksen katt. Hvis du ikke har en katt fra før, men har lyst på mer enn én, tenk over om du bør adoptere to kattunger samtidig fra ulike kull. På denne måten kan de vokse opp sammen og bli gode venner uten å bli overavhengige av hverandre, noe som kan føre til at de knytter seg mindre til deg.

Kan jeg adoptere hjemløse og ville katter?

Det kan være fristende å redde en villkatt eller en hjemløs katt hvis den har kommet inn i hagen din, men husk at den kan være påvirket av en uheldig start på livet og derfor kan mangle sosiale ferdigheter. Blir du tilbudt en kattunge som virker veldig redd, freser eller prøver å rømme, bør du gå ut fra at denne oppførselen kan ta lang tid å bli kvitt, og kanskje endrer den seg aldri. Katter og kattunger som har vokst opp i bråkete og aktive hjem, passer aller best til å vokse opp og bo i bråkete, aktive hjem.

Klar for å skaffe deg katt, men usikker på hvilken rase som er den rette for deg og familien din? Vi har gode ​​nyheter! Vårt katterasebibliotek kan hjelpe deg med å forstå de forskjellige rasene, slik at du lettere kan vurdere hvilken type katt som kan være det perfekte kjæledyret for deg.