Japanese Akita

Japanese Akita

Akita, eller japansk akita, er store, kraftige hunder med mye substans og verdighet. Deres stolte holdning understrekes av de små ørene og mørke øynene. De er virkelig vakre med sin tykke, plysjaktige pels, som kommer i rød-brun, sesam, brungul og hvit. Voksne hanner har en høyde på 64-70cm og tisper 58-64cm. Vekten er 34–50 kg.

 • Hund som egner seg for eier med erfaring
 • Ekstra trening påkrevd
 • Jeg liker aktive turer
 • Mye mosjon
 • Stor hund
 • Mye sikling
 • Krever daglig pelsstell
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Stille hund
 • Vakthund. Bjeffer, varsler og beskytter fysisk
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre kjæledyr
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre barn

Opprinnelse

Akita-rasen er den største av alle japanske raser og ble opprinnelig oppdrettet i Akita-provinsen på 1600-tallet. Noen tror at hundene opprinnelig ble oppdrettet for å jakte villsvin, hjort og svartbjørn, mens andre tror de ble fremavlet for hundekamp. Da den japanske (og europeiske) hundekampsporten mistet popularitet, ble hundene imidlertid satt til jakt. På slutten av 1800-tallet ble andre raser importert, noe som gjorde at de japanske rasene mistet popularitet. Foreningen for bevaring av japanske hunder ble så dannet for å bevare de opprinnelige rasene, som alle ble erklært nasjonalskatter.

Personlighet

Dette er sterke hunder – både i kropp og vesen – og anbefales ikke for nybegynnere. De trenger erfaren håndtering og tidlig og kontinuerlig sosialisering og trening. De er imidlertid veldig lojale mot sin egen familie. De er modige og utgjør gode vakthunder uten å bjeffe for mye. Jaktinstinktene deres er sterke, og dette må alltid huskes.

Helse

Som mange raser kan akita lide av arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Akita-hunder krever mye mosjon for å holde seg muskuløse. Når det er sagt, vil de ikke ha noe problem med at du hopper over gåturen en dag. Husk at dette er jakthunder, så man bør være svært forsiktig hvis man skal la dem løpe fritt.

Ernæring

Store hunderaser har større appetitt og trenger også en annen balanse mellom næringsstoffer, herunder mineraler og vitaminer, enn mindre raser. Japansk akita har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Pelsen må stelles godt to eller tre ganger i uken for å få det beste ut av den. Bruk en dobbeltannet metallkam i periodene med mye røyting et par ganger i året.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.