Forstå hunden din | Hunden min | PURINA® Friskies®

Forstå hunden din

Forstå hunden din

Forstå hunden din

Perter Nevill en ekspert på hundeatferd. Her svarer han på noen vanlige atferdsspørsmål om familiehunden din, slik at du kan forstå ham bedre.

TRENE HUNDEN DIN

Valper er faktisk ikke i stand til å avlaste seg i sengene sine når de er veldig unge og det er nødvendig for moren deres å sleike dem før de kan gjøre sitt fornødne. Dette sikrer at hun alltid er til stede for å holde valpene og buret rent og tørt. Valpen din har kanskje vanskeligheter med å tilpasse seg det nye "familiehiet". Hustrening er simpelthen en metode for å vise hunden at hele huset er hans hi, og at all avlasting derfor skal finne sted utenfor huset, og at han til syvende og sist bør velge å gå ut. Ta ham ut regelmessig (til å begynne med to eller tre ganger – inkludert om natten, (og like etter spising, lek og søvn) og gi ham rolig ros når han avlaster seg selv. Lek deretter en liten lek sammen før dere går inn i huset. Dette vil oppmuntre ham til gå på do ute – helst på et angitt område av ditt valg.
Han trenger tid til å bygge opp evnen til å "holde seg i løpet av natten". Derfor må du kanskje stå opp hver 2. til 3. og deretter hver 3. til 4. time i et par uker for å hjelpe ham. Ikke gjør ham forvirret ved å bruke "treningsmatter for valper" eller aviser på gulvet, da dette vil oppmuntre ham til å avlaste seg innendørs. Det er mye bedre og til syvende og siste raskere å påse at han alltid er ute i hagen når han må avlaste seg.
Alle valper har nytte av trening, uansett alder og rase, og selv om det er lettere å trene unge valper, kan eldre hunder lære nye triks de også! Best av alt: Trening er en fantastisk måte å ha det morsomt sammen. Hvis atferd belønnes, vil den sannsynligvis gjenta seg. Hvis hunden sitter når du mer ham om å sitte og du gir ham mye ros, er det derfor sannsynlig at han vil sitte enda raskere neste gang. Ikke alle hunder kan belønnes med mat. Noen blir bedre motivert av muligheten til å leke med leker eller bare litt oppmerksomhet og ros fra deg. Du bør derfor eksperimentere for å finne ut hva hunden foretrekker å jobbe for.
All trening bør være positiv og belønningsbasert. Hunder lærer best når de vil tjene belønninger, ikke når de er redd for å bli straffet hvis de gjør feil. Det grunnleggende prinsippet bak trening er enkelt: Hvis atferd belønnes, vil den sannsynligvis gjenta seg. Bruk spesielle belønninger som hunden virkelig elsker når du lærer ham noe nytt. Så snart han har mestret én øvelse, tilbyr du belønninger av lavere verdi og deretter tilfeldige belønninger, da dette vil sikre en mye skarpere respons fra hunden. Hold treningsøktene korte, men gjenta dem i løpet av dagen slik at hunden alltid synes de er morsomme og interessante. Valpekurs (for eksempel hos din lokale dyrlege) er høyst anbefalt. Her vil du plukke opp mange tips og teknikker og bli vist nøyaktig hvordan du håndterer og responderer på hunden din. Du vil i tillegg få nye venner og ha mye moro i løpet av prosessen.
De fleste ville hunder og ulver oppdrar ungene sine unger i en rekke hi som gir stadig mer sikkerhet etter hvert som de blir mer mobile. På grunn av dette finner selv moderne kjæledyrhunder ofte trygghet i avlukkede, mørke hi-lignende områder. Hundens hovedseng bør heller være på et sted han ville valgt selv enn et sted som er praktisk for deg – for eksempel under et bord eller i et trygt, rolig hjørne. Hvis det er nok rom, er det best å gi hunden en innendørs kennel av ståltråd eller et "hundebur", fylt med mykt underlag med et teppe for å gjøre innsiden mørkere. Dette gir ham et trygt tilfluktssted og et sted han kan slappe av og nyte dyp uforstyrret søvn når han trenger det.
Å forvente at en hund ikke skal tygge er rett og slett ikke rettferdig – det er som å be ham om ikke å logre med halen! For hunder er dette et sterkt, naturlig instinkt, særlig når de er unge. I likhet med menneskelige babyer, bruker hunder munnen til å utforske verden rundt seg, og utforsker nye gjenstander ved å putte dem i munnen. Dessuten tygger de når de får nye tenner, dvs. når barnetennene faller ut og voksne tenner vokser ut. Dette begynner allerede når hunden er tre måneder gammel og varer til den er omtrent syv måneder gammel. Å gnage på et trygt leketøy eller tygge kan også være en viktig stressavlastning i perioder med angst, for eksempel når hunden må være alene i en kort periode. Sørg alltid for at hunden har tilgang til sine egne, passende tyggeleker, som f.eks. tauleker, tyggeleker av nylon, tyggeleker som du gjemmer vekk og trygge bein (under tilsyn). Da er det langt mindre sannsynlig at han vil la dette instinktet gå ut over skoene og møblene dine! Hvis du tar ham "i gjerningen" må du rolig be ham om å slippe gjenstanden og oppmuntre ham til å komme til deg slik at du kan gi ham en av tyggesakene eller lekene hans som en belønning.
Husk at selv om hundens viktigste tyggeår er det første leveåret, så vil han fremdeles ha behov for tygge i løpet av voksenlivet og når han blir eldre fordi det er gøy og avslappende, og fordi det fremmer tannhelse. Hvis du oppdager at hunden biter på noe han ikke burde bite på, ikke bli sint. Ta det heller vekk fra ham på en rolig måte og gi ham en av tyggesakene sine. Det er også svært nyttig å lære ham opp til å gi fra seg alle slags gjenstander og gi dem til deg i bytte mot ros og egne tyggesaker og leker, da dette vil forhindre unødvendige konflikter. Jeg anbefaler på det sterkeste at du melder deg på et hundekurs da dette vil hjelpe deg med det grunnleggende.

SOSIALISERE HUNDEN DIN

Noen hunder er mer tilbakeholdne enn andre når det gjelder å møte mennesker de ikke kjenner. Hunderaser som opprinnelig ble avlet for å vokte eller beskytte husdyr, mennesker og eiendom er ofte mer tilbakeholdne av natur en de som ble avlet for å holde mennesker med selskap – som f.eks. lekehunder. Valper av alle typer og raser kan læres opp til å være trygge og vennlige overfor mennesker gjennom grundig sosialisering, noe som relativt enkelt med tilstrekkelig hjelp fra frivillige "hundekyndige" besøkende med lommer fulle av godbiter og leker! Søke hjelp fra din lokale motiverende hundetrener. Spør dyrlegen din eller meld deg på et treningskurs for valper eller unge hunder for å lære teknikker for å hjelpe hunden å generalisere sine sosiale ferdigheter og bygge selvtillit.
Hvilken rase en hund tilhører kan påvirke hvorvidt den er vennlig innstilt overfor andre dyr. En hund er for eksempel vanligvis et veldig sosialt dyr og fryder seg som regel over å ha selskap i form av hunder og katter i hjemmet. Noen hunder kommer lettere overens med katter enn andre, mens myndehunder, som f.eks. greyhounds, som regel vil ha behov for mer nøye organiserte introduksjoner og mer tålmodighet og årvåkenhet for å hjelpe med dem med bli venner med kattene de skal bo i samme hus med. Prøv forsiktige og korte introduksjoner med tilsyn flere ganger om dagen, mens du sørger for at katten er trygg ved å holde hunden i bånd og belønne ham når han ser på deg når du ber om det og slutter å stirre på katten. Dette vil gradvis fremskynde prosessen med å gjøre hunden mer tolerant og bane veien for et flott vennskap de to dyrene imellom. I mellomtiden bruker du en trapp eller babyport for å sikre at katten kan flykte til et rom eller andre etasje, trygt utenfor hunden rekkevidde når den er uten tilsyn. Sørg for at hun også har mat, leker, vann, en klorestolpe og kattesand i området.
En moderne livsstil i et menneskeskapt hi fører som regel til en langt mindre aktiv livsstil enn kjæledyrets forfedre var vant med. Så hvis hundene dine kjeder seg og er fulle av energi, vil de ha veldig lett for å finne sin egen fornøyelse, og det er da atferdsproblemer kan oppstå. Det er veldig viktig for alle hunder å ha et passende utløp i form av regelmessig trening og mental utfordring. Lek sammen, tren hunden i femminutters økter i løpet av dagen og tilby ham spill og trygge tyggeleker som han kan finne og leke med når du er opptatt, slik at han får en travel hverdag. Selv når du går turer er det viktig med variasjon – å ta hunden til den samme parken, til samme tid på dagen, dag ut og dag inn, kan bli kjedelig for både ham og deg. Utforsk derfor nye områder sammen – hunden din vil elske å se nye severdigheter, høre nye lyder og sniffe nye lukter. Melde deg på et hundekurs da dette vil hjelpe deg med det grunnleggende.

PLEIE AV HUNDEN

Stell handler om mye mer enn bare å holde hundens pels ren og flokefri. Det er en viktig sosial opplevelse som vil hjelpe med å vedlikeholde og styrke forholdet deres. Gjør valpen vant med å bli håndtert fra den dag én, og stryk ham forsiktig over hele kroppen når du koser med ham på fanget. Det er også en god ide å gi ham en godbit en gang i blant. Begynn med sakte bevisste håndbevegelser de første 30 sekundene, når du først begynner å stelle hunden. Begynn deretter å stryke ham lenger med begge hendene, og deretter en veldig myk børste. Han vil sannsynligvis elske dette, og du bør snart begynne å børste mer sensitive områder, som for eksempel magen. Enn full gjennomgang hver dag, selv om hunden har kort pels, vil raskt varsle deg om eventuelle endringer i pelsen og huden slik at du kan behandle eventuelle problemer tidlig. Be om eksperthjelp fra dyrlegen eller din lokale hundefrisør.
Å bruke mat på en oppfinnsom måte kan berike forholdet til hunden og tilføre dagen hans variasjon. Du kan for eksempel ta del i hundens daglige mattildeling og tilby mat som belønning under trening. Noe mat kan også legges i en rekke forskjellige matleker, som slipper ut tørrforbiter når de dyttes, rulles eller løftes opp, og mentalt utfordrende leker hvor han må løse et lite problem med å finne maten. Hvis lekene bare er halvveis fylt opp, må hunden gå tilbake til deg med leketøyet for å fortsette moroa. Ikke bare motiverer dette hunden til å trene opp kropp og sinn og tilfredsstiller hans iboende behov til aktivitet når han sanker mat, det forsterker også din foreldrerolle som forsørger av mat.
Hunder har ikke alltid lyst til å sove eller hvile langt unna oss – de foretrekker som regel å være sammen med familien sin så mye som mulig. Hvis du vil dele sofaen din, er det helt greit – forutsatt at du har lært ham opp til å gå av sofaen når du ber om det. Du kan også gi hunden en komfortabel seng i nærheten av sofaen eller sengen din, hvis du ikke har noe i mot at han ligger på soverommet, slik at han kan slappe av og sove i ditt selskap. Husk imidlertid at det blir mye vanskeligere å få ham til å sove på andre steder når han er blitt vant til å sove på rommet ditt!
De fleste hundetypene ble opprinnelig valgt ut og avlet for å utføre veldig fysiske jobber – løpe etter byttedyr, følge luktespor i flere kilometer, gjete eller beskytte husdyr, trekke sleder eller vogner og beskytte og patruljere eiendom. Derfor liker de ofte å gjennomføre trening som stiller de samme fysiske og mentale kravene som disse opprinnelige oppgavene. Labradorer er, av natur, retrievere. Du bør derfor prøve enkle fangst- og hentelek, samt leker som går ut på å følgeluktespor som f.eks. å leke gjemsel. Labradorer pleier dessuten å ha veldig sans for vann, så hvorfor ikke prøve leker i vann (unngå imidlertid kaldt vann med eldre hunder) som f.eks. hente et flytende leketøy? Oppfinnsom bruk av mat kan også gi dagen hans litt variasjon: Prøv å legge noe av den daglige maten hans i en rekke forskjellige matleker, som slipper ut kibbles når de dyttes, rulles eller løftes opp, og mentalt utfordrende leker hvor han må løse et lite problem å finne maten. Hvis lekene bare er halvveis fylt opp, må hunden gå tilbake til deg med leketøyet for å fortsette moroa.