Liten hund – slik holder den seg frisk fra valp til senior
Liten hund – slik holder den seg frisk fra valp til senior
Liten hund – slik holder den seg frisk fra valp til senior

Liten hund – slik holder den seg frisk fra valp til senior

Pleie av tenner og pels, samt jevnlige vaksinasjoner og veterinærbesøk er det som danner grunnlaget for en liten hunds velbefinnende.

Jevnlige veterinærbesøk er en viktig del av å ta vare på hunden fra valpestadiet og videre. Helsekontroller kan forebygge sykdom, og hunden blir vant til å bli behandlet av veterinæren. Vaksinasjoner beskytter hunden mot virus og andre alvorlige sykdommer, og parasittene holdes unna med jevnlig pelsstell og ormekurer.

Gi hunden regelmessige vaksinasjoner

Hunden din trenger årlige vaksinasjoner mot livstruende sykdommer uansett alder. Ta godt vare på den lille hundens vaksinasjonskort, og spør veterinærklinikken om de tilbyr påminnelser. Hvis det går mer enn 15 måneder mellom boostervaksinene, kan det hende at man må starte hundens vaksinasjonsprogram på nytt. Etter vaksinasjon kan hunden få feber, men det går fort over. Hvis du opplever problemer etter vaksinasjonen bør du alltid ta kontakt med veterinæren.

Hold øye med hunden i tilfelle sykdom

I en periode av livet kan det hende hunden opplever magesmerter eller tørr, flassende hud. Dette er vanlige helseplager hos hunder, og det kan være nødvendig med besøk hos veterinæren. Noen ganger kan en gradvis endring i kostholdet ha en positiv innvirkning på hundens helse. Små hunder har mindre sjanse for å få leddgikt når de blir eldre, sammenlignet med større hunder. Ta alltid kontakt med veterinæren hvis du ser at hunden halter eller har vanskeligheter med å komme seg på beina.

Liten hund – slik holder den seg frisk fra valp til senior

Forebygging av ulykker

Gå tur med hunden langs åpne veier og stier for å unngå flått som trives i langt gress. Flått kan lett fjernes med pinsett, som fås kjøpt på apoteket. I skogen er det f.eks. risiko for øyeskader forårsaket av lavthengende greiner. For å unngå kvelning kan du fôre den lille hunden med små biter som er lette å tygge og svelge. Det er ofte tryggere å praktisere apportering med en ball enn med en pinne.

Enkel tannpleie

Tannproblemer hos hunder kan være svært smertefullt og gi betennelse i munnen, derfor er det veldig viktig å pusse hundens tenner. Puss tennene til den lille hunden med en myk børste og en tannkrem som er egnet for kjæledyr. Det beste tidspunktet for tannrengjøring er som regel etter at hunden har spist. Begynn med sidetennene og arbeid deg fremover mot fortennene ved å pusse tannoverflaten med roterende, forsiktige bevegelser. Prøv å holde tannbørsten i 45 graders vinkel mot tannkjøttet. Hvis tannkjøttet til den lille hunden er hovent, den har dårlig ånde eller sikler mer enn vanlig, bør du kontakte veterinæren.

Trimme pelsen til den lille hunden

Det anbefales som oftest at trimming blir utført av en profesjonell. En omfattende trim går som regel ut på å trimme pelsen, sjekke øyne og ører, pusse tennene og klippe klørne. Det er samtidig et godt tidspunkt for å sjekke om hunden har flått, lus eller tørre, flassende områder i huden. De anbefalte tidsintervallene for trimming av hunderaser som trenger å trimmes, varierer. Trimming blir ofte anbefalt hver sjette til åttende uke. Du kan bade og børste hunden natten i forveien slik at pelsen er ren.

Børst pelsen med jevne mellomrom

Hunder setter vanligvis pris på den felles stunden dere har sammen mens pelsen blir børstet. Pelsen til langhårede raser kan børstes hver dag, og for hunder med middels lengde på pelsen holder det som regel med annenhver dag. Det er en god idé å trimme pelsen til korthårede hunder cirka en gang i måneden. Du kan også bade hunden i behagelig varmt vann med én til to måneders mellomrom. Bruk en skånsom sjampo og balsam beregnet for hunder for å holde pelsen glatt og myk. Hvis det er nødvendig kan du også bruke en børstespray for å lettere løse ut floker.

Velg tilpasset ernæring for små hunder

Velg tilpasset ernæring for små hunder

Den lille hunden din er en helt unik følgesvenn, full av energi, moro og nysgjerrighet. Selv om personligheten er sterk, er hunden mindre enn mange andre hunder, noe som betyr at behovene også er annerledes.


Oppdag serien