Korn – en god kilde til næringsstoffer
Korn – en god kilde til næringsstoffer
Korn – en god kilde til næringsstoffer

Korn – en god kilde til næringsstoffer

Helkorn er en god kilde til næringsstoffer og energi for de fleste hunder.

De aller viktigste energikildene for mennesker i hele verden er forskjellige korn som ris, hvete og mais. De helsemessige effektene av korn er et pågående tema, og de siste årene har diskusjonen også dreid seg inn på dyrefôr og kornets rolle i kjæledyrs ernæring. I følge den nyeste forskningen er det ingen grunn til å bekymre seg for negative helseeffekter fra korn når det gjelder de fleste hunder. I denne artikkelen skal vi gå gjennom hvorfor korn blir brukt i dyrefôr og hvordan det virker positivt inn på kjæledyrene.

Langvarig energi fra korn

De vanligste kornsortene er blant annet mais, hvete, havre, ris, hirse og bygg. Helkorn er en utmerket kilde til komplekse karbohydrater, noe som frigjør energi gradvis uten å forårsake plutselige stigninger i blodsukkernivået. Disse karbohydratene bidrar til å dekke det livsviktige behovet for glukose – cellenes aller viktigste kilde til energi – i en lettfordøyelig form.

En viktig kilde til næringsstoffer

I tillegg til karbohydrater er korn en kilde til flere andre viktige næringsstoffer. Proteiner er byggesteiner som er nødvendige for å reparere vev og produsere hormoner og andre kjemiske stoffer i kroppen. Fiber er viktig for kjæledyr, da det bidrar til en sunn fordøyelse, til å vedlikeholde bakteriefloraen i tarmen og spiller en rolle når det gjelder vektkontroll. Vitaminer og mineraler er nødvendige for cellenes funksjon. De bidrar til et sterkt naturlig forsvar, støtter synet og musklenes helse og støtter hjernefunksjonen. I tillegg inneholder helkorn viktige fytokjemikalier og antioksidanter, og de essensielle fettsyrene bidrar til å bevare sunn hud og annet vev.

Korn – en god kilde til næringsstoffer

Hunder kan fordøye korn

Mange mennesker tror at hunder, i likhet med ulver, ikke er i stand til å fordøye korn. Det er ikke tilfelle. En av de viktigste genetiske forskjellene mellom tamme hunder og ulver, er hundenes evne til å fordøye karbohydrater. Denne evnen var en avgjørende del av den tidlige domestiseringen av hunder, noe som gjorde det mulig for forfedrene til dagens hunder å leve godt på kornprodukter som ble til overs i tidlige jordbrukssamfunn. Den moderne hunden har evnen til å benytte korn som en god kilde til energi.

Hunder er sjelden allergisk mot korn

I motsetning til hva mange tror, er matallergi, inkludert kornallergi, uvanlig hos hunder. De fleste allergier hos kjæledyr er faktisk ikke relatert til mat i det hele tatt og omfatter allergier mot lopper eller andre parasitter, mugg eller pollen. Når matallergi imidlertid forekommer, er den sannsynligvis knyttet til okse, kylling og melkeprodukter, og sjelden til korn.

Cøliaki og overfølsomhet for gluten

Gluten er proteindelen av kornet. Hvete, rug og bygg inneholder spesielle proteinstrukturer som utløser symptomer hos mennesker med cøliaki. Økt bevissthet rundt cøliaki, glutenoverfølsomhet og hveteallergi har gitt opphav til de mange kornfrie matalternativene som er tilgjengelig for mennesker. Til dags dato har ikke cøliaki blitt påvist hos hunder. En svært spesifikk slektslinje av irsk setterhund har blitt diagnostisert med en type glutenfølsom enteropati, men det finnes ikke vitenskapelig bevis som tilsier at andre hunderaser har denne tilstanden.

Ris og mais er trygt med tanke på kornallergi

Hvis kornallergi forekommer, er den vanligvis knyttet til gluten. Gluten blir som oftest definert som proteiner i hvete, bygg og rug som utløser symptomer hos mennesker med cøliaki. Ordet gluten kan også brukes til å beskrive proteinandeler i andre korntyper, for eksempel mais. «Gluten» i mais har imidlertid ikke den samme funksjonen som gluten i hvete, bygg og rug. Hvete, bygg og rug inneholder spesifikke prolaminer (proteiner) som kan forårsake de allergiske eller autoimmune reaksjonene. Proteiner i andre korntyper, som mais og ris, inneholder ikke disse proteinstrukturene og er derfor trygge for mennesker med cøliaki og kjæledyr med glutenoverfølsomhet. Alt i alt er korn en god kilde til næringsstoffer i hundefôr, og kornallergi er ganske uvanlig.

Velg tilpasset ernæring for små hunder

Velg tilpasset ernæring for små hunder

Den lille hunden din er en helt unik følgesvenn, full av energi, moro og nysgjerrighet. Selv om personligheten er sterk, er hunden mindre enn mange andre hunder, noe som betyr at behovene også er annerledes. er sterk, er hunden mindre enn mange andre hunder, noe som betyr at behovene også er annerledes.


Oppdag serien