Opplæring er nøkkelen til et godt dagligliv
Opplæring er nøkkelen til et godt dagligliv
Opplæring er nøkkelen til et godt dagligliv

Opplæring er nøkkelen til et godt dagligliv

Med en godt trent liten hund går ulike dagligdagse aktiviteter som en lek.

Hundetrening er basert på regelen om at du belønner ønsket atferd og ignorerer uønsket atferd – så du må ikke straffe hunden for uønsket atferd. På denne måten blir den gode, ønskede atferden til slutt en vane, og tiden dere tilbringer sammen blir enda bedre!

Start sosialiseringen tidlig

Treningen bør startes i ung alder, siden valper er spesielt mottakelige for nye ting i løpet av de første 15 ukene. Hensikten med sosialisering er å introdusere hunden for nye ting og lyder allerede som valp. Hunden bør være vant til å møte nye mennesker, leke med andre hunder og gå i travle gater. Hvis du skal reise med hunden på offentlig transport, er det viktig at den blir vant til det fra tidlig alder. Hvis hunden blir veldig opphisset av nye mennesker, kan du lære den et triks, som å sitte eller gi labb, og distrahere den fra menneskene. Et triks fungerer ofte bedre enn bare å kommandere den til å roe seg ned eller sitte.

Viktige grunnleggende kommandoer

Trening av hunden begynner med grunnleggende kommandoer, som «bli», «her/kom» og «fri/slipp». De to siste er spesielt viktige. Begge kommandoene kan redde livet til hunden: Med her/kom-kommandoen kan du beordre hunden bort fra en farlig situasjon, og med fri/slipp-kommandoen kan du få hunden til å slippe noe den har i munnen, for eksempel en gjenstand eller noe farlig den spiser på. Bruk alltid samme ord og toneleie i kommandoene.

Bruk en klikker som hjelp

Når du bruker en klikker blir hunden lært opp til å forbinde en spesiell lyd og en belønning med en ønsket atferd. En klikker krever øvelse og riktig timing, fordi hunden raskt lærer seg å vente på en godbit når den hører lyden. Du kan få hjelp til å lære hvordan du bruker en klikker og hvordan du trener opp hunden ved din lokale hundeskole.

Belønn hunden med klapp eller godbiter

Hvis du vil belønne hunden med godbiter, bør du bare gi det i små biter om gangen og ta bort den tilsvarende mengden fôr fra hundens daglige fôrrasjon. Husk å klappe og rose hunden når den oppfører seg svært bra – hunder elsker å få positive tilbakemeldinger!

Forebygge separasjonsangst

Separasjonsangst kan være et reelt problem for mange hunder, men angst som voksen kan forebygges mens hunden fortsatt er valp. Litt alenetid kan inkluderes i den grunnleggende treningen. Du kan for eksempel oppmuntre hunden til å være alene i korte perioder ved å begrense plassen den har med en grind til et atskilt rom. Innimellom kan du ta på deg jakken, plukke opp nøklene og deretter legge dem tilbake uten å forlate leiligheten. Slik lærer hunden at yttertøy ikke automatisk betyr at den blir forlatt. Når du forlater hjemmet bør du passe på at hunden har et behagelig sted å sove, og du kan sette ut litt rent vann og noen leker den kan more seg med.

Knytt opplæring og mosjon sammen

Du kan inkludere trening i turene og lekestundene. Dragkamp er en fin måte å lære hunden å dele, og å kaste ball er en utmerket måte å lære den å komme tilbake til deg. Hvis du bor i en by er det fint å la hunden få leke på et stort og trygt utendørsområde så ofte som mulig. Det er en god mulighet til å teste hundeferdighetene dine, da det finnes mange distraksjoner rundt dere.

Velg tilpasset ernæring for små hunder

Velg tilpasset ernæring for små hunder

Den lille hunden din er en helt unik følgesvenn, full av energi, moro og nysgjerrighet. Selv om personligheten er sterk, er hunden mindre enn mange andre hunder, noe som betyr at behovene også er annerledes.


Oppdag serien