Ønske hunden velkommen hjem

Det gjenstår bare noen dager før du henter hjem den nye valpen eller hunden din, og du er utålmodig etter å få den firbeinte vennen din inn i familien!
Ønske hunden velkommen hjem
Ønske hunden velkommen hjem
Ønske hunden velkommen hjem

Uansett om du henter hjem en liten valp, eller ønsker en hjemløs hund velkommen, er dette et utrolig spennende øyeblikk for alle sammen. Mens du venter på den store dagen kan det hende du trenger noe annet å tenke på, og heldigvis er det flere ting du må ordne før du mottar nykomlingen.

Før den nye hunden din kommer hjem

dog

Så snart hunden bykser inn gjennom døren vil du glemme alt det administrative, så sørg for å være klar før hunden eller valpen ankommer. Det er enkelte ting som bør ordnes på forhånd, slik at du kan gi hunden full oppmerksomhet de første dagene i sitt nye hjem:

 • Når du går til anskaffelse av en hund er det en god ide å undersøke litt for å finne det beste veterinærkontoret og registrere hunden med det samme (hvis dette ikke allerede er gjort). Det er bedre å være registrert i systemet så fort som mulig i tilfelle hunden blir syk, trenger flere vaksiner eller må steriliseres.
 • Mens du er der kan du spørre om forsikringer som vil dekke uventede veterinærutgifter.
 • Det er viktig for deg at den nye hunden din sosialiseres med andre hunder i tillegg til mennesker. Veterinæren vil ha kjennskap til valpekurs for de yngste, og det kan også hende at kontoret arrangerer sine egne kurs. Valpekurs er mye moro, og hunder og eiere finner seg ofte venner for livet.
 • Sjekk i forkant at de bare bruker belønningsbasert trening og at de ikke bruker straffemetoder slik som millitære øvelser eller strupebånd. Hvis du mottar en hjemløs hund, kan dyremottaket også hjelpe deg med å anbefale en profesjonell hundetrener hvis du trenger hjelp.

Når det administrative er gjort er det på tide å sette opp en sjekkliste for den nye hunden eller valpen og dra på handletur. Dette kan være moro, og det tar stor viljestyrke for å unngå å kjøpe hele butikken! Selv om det kan være fristende å kjøpe mange nye ting til den nye hunden din, bør du aller først se på følgende gjenstander:

 • To skåler – én til mat og én til vann. Disse kan være produsert av keramikk eller rustfritt stål så lenge det er enkelt å rengjøre dem.
 • Et halsbånd og kobbel i nylon eller lær.
 • Pleieutstyr.
 • Noen morsomme, trygge og stimulerende leker.
 • En seng. Det finnes en rekke ulike senger, så vær nøye med at du velger en som er riktig for hundens størrelse og temperament, da enkelte hunder er mer destruktive enn andre! Uansett hvilken type du velger bør du plassere den et sted som er varmt og stille, uten trekk.
 • Et gitterbur eller en kasse til innebruk. Valper liker ofte tryggheten knyttet til en kasse og bruker den som sitt personlige hi. Hvis du legger et teppe over og plasserer sengen inne i buret, blir det et trygt sted hvor valpen kan gjemme seg eller slappe av når den trenger fred og ro. Kasser fremmer også rensligheten, da valpen ikke vil ha lyst til å skitne til “hiet” sitt.
 • Fôr. Sjekk hvilken type fôr valpen har fått hos oppdretteren eller i dyremottaket, og fortsett å gi den samme fôr i minst en uke. Du kan gradvis gå over til et annet fôr senere hvis du ønsker det, eller hvis det foreligger helsemessige årsaker for å gjøre dette.
panting labrador

Endelig hjemme

dog and owner

Den store dagen er her! Alle i hjemmet er sikkert kjempespente og har veldig lyst til å leke med det nye familiemedlemmet. Sørg bare for at din nye pelskledte venn får litt tid til å summe seg, så vil den fort finne seg til rette.

Det er et par ting du må gjøre nå som hunden er hjemme:

 • Sørg for at du kan sette av tid til nykomlingen, og gi hunden tid til å venne seg til sine nye omgivelser og opparbeide en daglig rutine. Ved å jobbe hjemmefra eller legge inn et par fridager kan du tilbringe viktig kvalitetstid sammen med den nye hunden din. Velg et navn. En av de mange morsomme tingene som følger med å gå til anskaffelse av en hund er å velge et navn. Når du har funnet navnet du liker, bør du begynne å bruke det så fort som mulig og hver gang du er i kontakt med hunden. Den vil snart gjenkjenne navnet, og lære å komme når du roper på den!
 • Bli enige om en liste med husregler. Det er viktig at hvert familiemedlem er konsekvent – for eksempel vil hunden bli forvirret hvis ett familiemedlem lar den sitte i sofaen, mens et annet medlem sier nei. Det er fort gjort at nye valper utvikler rampete atferd hvis de ikke korrigeres, så hvis du lar den tigge ved bordet én gang kan du bare forvente deg at den plager deg ved hvert måltid! Det er også viktig å etablere noen regler for de menneskelige medlemmene av familien. Hvis du vet at du har en valp som liker å tygge på ting, ber du om problemer hvis du lar et par dyre joggesko ligge og slenge eller lar mobiltelefonen ligge innenfor rekkevidde.
 • Behold roen Det er veldig enkelt å overøse den nye hunden med kjærlighet, spesielt for de yngre medlemmene av familien. Mens den nye valpen blir vant til sine nye omgivelser må du alltid holde et øye med energiske barn og gi hunden en velfortjent pause når den trenger det.
 • Tilbring kvalitetstid med den nye valpen. Hvis du tar deg fri for å hjelpe valpen med å finne seg til rette, må du sørge for å la den være alene hjemme i korte, men stadig lengre perioder i løpet av den første uken. Du vil ikke at det skal bli et sjokk for valpen når du drar tilbake på jobb, og du vil heller ikke komme hjem til ødelagte møbler grunnet en redd og panikkslagen hund.
 • Hvis du redder hunden fra et dyremottak, må du snakke med personalet for å få en ide om hva hunden foretrekker. Det kan være mulig å gjøre noe for å hjelpe hunden med å finne seg raskere til rette.
 • Husk at kjæledyret ditt vil være litt overveldet av all opphisselsen og endringene den opplever, og kan virke litt tilbaketrukket den første tiden. Den bør ganske snart finne seg til rette som et medlem av familien, men ta kontakt med veterinæren hvis du merker at den fremdeles er tilbaketrukken.

Valpeoppdretteren og veterinærkontoret kan bidra med hjelp og råd om hvordan du tar vare på og steller den nye hunden eller valpen, hundens helse og hvordan du kan hjelpe den med å finne seg til rette. Alt du trenger å gjøre er å glede deg over å bli kjent med den, og leke, trene og more dere sammen mens du ser at den vokser seg til og blir din beste venn!