hund
hund
hund

Kjøpe hund

Vurderer du å kjøpe hund? I tillegg til å velge riktig hunderase, er det mye annet å tenke på. Her får du hjelp på veien.

Hunden din krever mye tid

Du blir nødt til å bruke mye tid og arbeid på hunden din. I tillegg til trening og mosjon trenger hunder oppmerksomhet og omtanke for å ha det bra. Tenk over hvor mye tid du er i stand til å sette av hver uke. Du kan gjerne involvere familie og venner i hunden din, slik at den føler seg trygg sammen med flere personer. Har du barn, kan du gi dem tydelige arbeidsoppgaver. 

Trening er en morsom måte å tilbringe tid med sitt nye familiemedlem på. Du kan lære hunden din kommandoer og øve på enkle oppgaver så snart du har fått den med deg hjem. Her er noen praktiske tips når du skal begynne å trene hunden din.

Kvinne med hund i bånd

Hunden din må passe inn i livet ditt

Det er viktig å velge en hund som passer til både din livsstil og boligsituasjon. Bor du i en liten leilighet? Da er det kanskje bedre med en mindre hund. Kan du ta med hunden din på jobben? En hund skal ikke være alene lenger enn fire timer i strekk. Reiser du mye? Da kan det være bra å kjenne noen som ofte kan stille opp som hundevakt. Tenk over hvordan en hund ville passe inn i livet ditt. Kanskje kommer du frem til at dette aldeles ikke er riktig tidspunkt.

Mens du venter på den nye hunden, kan du forberede deg slik at du kan gi hunden din en varm velkomst hjemme på best mulig måte.

Golden retriever-valp som tygger på et leketøy
Mann som leser med valp på kneet

Velg riktig hunderase

Det finnes mange hunderaser å velge mellom. Les deg opp på de ulike hunderasene, så er du sikker på at du kjøper en hund som passer deg. For å gjøre det lettere kan du begynne med å tenke over hvilke egenskaper du synes er viktige.

Liten eller stor hund?

En liten hund krever selvfølgelig ikke like mye plass som en stor hund - hverken hjemme eller i bilen. Ettersom en liten hund spiser mindre, blir det også mindre matutgifter. Selv om en stor hund gjerne har større behov for å bevege seg enn små hunder, er det mange små hunder som også har stort behov for mosjon og mental stimuli.

Mye eller lite pels?

Hvis hunden din har mye pels, må du bruke mer tid på å børste og bade den. På visse raser trimmer man faktisk pelsen. Hvis du synes det er tungt å rengjøre, kan det være lurt å tenke på at enkelte hunderaser røyter mer enn andre.

Liten hund som ligger i gresset

Hunn eller hann?

Hunner blir ofte mindre enn hanner og fungerer generelt bra sammen med andre hunder. Hanner kan derimot ha vanskelig for å omgås andre hanner. En hunn kan ha et mer uforutsigbart temperament og har løpetid to ganger i året. Under disse tre ukene kan hun bli nedstemt og irritert.

Hvilken personlighet?

Alle hunder har sin egen unike personlighet. Men noen typer adferd er medfødt og typisk for hunderasen. Du bør overveie hvilke egenskaper som passer sammen med dine behov og vaner. En rolig eller aktiv hund? En hund som liker andre mennesker og hunder? Eller som elsker å trene? Hvis dere passer sammen, blir alt så mye lettere og morsommere.

Finn riktig hunderase ved hjelp av vår hunderaseguide. Du kan også lære mer om egenskapene hos ulike hunderaser i vårt store hunderasebibliotek.

Så mye koster en hund

Prisen for å kjøpe en hund varierer fra 5 000 kroner hvis du vil adoptere en hund fra et dyrehjem, opp til 12 000-32 000 kroner for en renraset valp. Blandingsraser er ofte billigere enn renrasede hunder, men du må likevel være forberedt på å betale 10 000-15 000 kroner.

Tenk på at en hund er dyr i drift. Du må regne med å bruke rundt 12 000 kroner det første året, ettersom hunden må vaksineres og du må kjøpe bånd, matskåler, hundekurv, leketøy, bur til bilen og mye annet. I tillegg pleier kostnadene å ligge på rundt 10 000 kroner i året for mat, forsikring og veterinærbesøk. Men dette kan naturligvis variere ut fra hundens individuelle behov.

Schäfervalp som ligger i gresset
Familie med golden retriever i park

Kjøp hund fra riktig oppdretter

Når du kjøper hund, er det viktig at du kjøper fra en seriøs oppdretter som tar godt vare på hundene sine. Vil du kjøpe en renraset hund, er det en god idé å begynne å lete hos oppdrettere som er tilknyttet den Norske Kennelklubben. Sammenlign forskjellige oppdrettere, så finner du en du kan føle deg trygg på. Du bør kunne være komfortabel med å stille oppdretteren spørsmål etter kjøpet.

Border collie som ligger i gresset

Adopter hunden din fra et dyrehjem

Å adoptere en hjemløs hund kan være lettere enn å kjøpe en valp, ettersom en voksen hund ofte er tam allerede og ikke alltid trenger like mye trening. Men husk at visse hunder har kommet til dyrehjemmet fordi de er blitt vanskjøttet eller mishandlet. Da kan de trenge ekstra mye tid, oppmerksomhet og kjærlighet.

Her kan du lese mer om hva du må tenke på og hvordan det foregår når man adopterer en hund.

Dyrehjem vi samarbeider med

Dyrebeskyttelsen kan hjelpe deg med å adoptere en hund. 

 

11 grunner til å kjøpe hund

Har du bestemt deg for å kjøpe hund, er det bare å gratulere. Du får en trofast venn som dessuten hjelper deg å holde deg friskere. Visste du for eksempel at hundeeiere både har lavere blodtrykk og bedre immunforsvar enn folk uten hund?

Som kommende hundeeier kan du glede deg over disse fordelene ved å ha hund

Jente og hund som klemmer hverandre