Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Hund som ligger på en grå sofa

Hjelpe en redd hund

6 min read
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Read more
Lorem ipsum

Hunden er full av nysgjerrighet og livsglede, men den kan også være redd for ting. Alle hunder har en egen personlighet. Enkelte hunder er engstelige fra naturens side, og enkelte redde hunder er mer utsatt for det enn andre.

Hunden føler seg vanligvis tryggest når den er sammen med deg, men i likhet med alle andre dyr kan den være noe som kan utgjøre en trussel, selv om du vet at alt er i orden. I slike tilfeller kan hunden reagere med en “fight or flight”-reaksjon. Dette betyr at den enten vil forsøke å skremme bort trusselen, eller vil rømme fra den.

Fight or flight”-instinktet er naturlig, men noen ganger det føre til at hunden overreagerer. Du kan ikke alltid være der for å holde den engstelige hunden din med selskap, så det er bedre for den hvis du kan hjelpe den med å utvikle emosjonell selvstendighet og selvtillit. Les våre tips om hvordan du hjelper den til å takle vanlig frykt og engstelse.

Tegn på redsel hos hunder omfatter ofte:

  • Rastløshet gange
  • Pesing
  • Forsøker å gjemme seg
  • Manglende matlyst
  • For forstyrret til at du klarer å fange oppmerksomheten
  • Sikling
  • Gjesping
  • Urolighet
  • I ekstreme tilfeller, inkontinens

Hvis du merker noen av disse tegnene på redsel hos hunder som respons på enkelte stimuli, kan det hende at hunden eller valpen din er redd. Hvis du mener det er tilfelle må du ta kontakt med veterinæren for mer hjelp.

Redsel og fobi hos hunder: fyrverkeri og andre kraftige lyder

Redsel for fyrverkeri hos hunder, eller redsel for andre høylydte lyder, er ganske vanlig, spesielt før nyttårsaften når lydene er svært kraftige og sporadiske! Mens vi vet at fyrverkeri ikke er noe å være redd for, kan redselen ha en ødeleggende virkning på enkelte hunder. Hvis redselen ikke behandles raskt, kan den utvikle seg til en fobi for kraftige lyder og blinkende lys. I de verste tilfellene kan det omfatte alt som hunden forbinder med fyrverkeri, slik som skumringen.

For å finne ut mer om denne vanlige hundefobien kan du lese artikkelen vår om “Hunder, fest og fyrverkeri.”

Som du sikkert har lagt merke til er hunder sosiale vesener og det er derfor hunden din elsker å være sammen med deg. Enkelte hunder er derimot ulykkelige når de er alene, og noen av disse kan bli stresset hvis de må være alene hjemme. Den vanligste årsaken til stress er at den aldri har lært hvordan den takler å være alene, kombinert med at den er en overavhengig av at du er tilstede. Du bør gjøre ditt for å forhindre separasjonsrelatert redsel mens hunden er ung, og venne den til å være selvstendig. Slik vil det å være alene virke helt normalt for hunden.

Hunden kan gå rastløst frem og tilbake, pese, ule eller bjeffe gjentatte ganger, gjøre i fra seg inne, tygge på møbler, klore på dørene i et forsøk på å slippe ut, og til og med skade seg selv. Slike separasjonsrelaterte problemer er alvorlige og må håndteres så snart som mulig av en profesjonell atferdsspesialist på henvisning fra veterinæren.

Behandling av separasjonsangst hos hunder

Hvis veterinæren henviser deg til en atferdsspesialist, vil vedkommende granske hundens separasjonsrelaterte problemer grundig, og kan bruke et videokamera for å registrere hvordan hunden oppfører seg når du er ute.

Det kan ganske enkelt være kjedsomhet som er roten til problemet (som er vanlig med unge, aktive hunder), eller kanskje hunden din er alene i for lange perioder av gangen og ikke får nok stimuli ellers. En hundepasser kan være en god hjelp i slike tilfeller, da hunden din vil være opptatt og more seg, og sliten når det er på tide at du drar. Eller kanskje en traumatisk hendelse mens du var borte, slik som tordenvær eller fyrverkeri, har gjort at hunden er redd for å være alene.

Heldigvis vil de fleste tilfellene av separasjonsangst hos hunder reagere godt på behandling, men jo raskere du oppsøker hjelp, jo bedre vil hunden ha det når den er alene.

Venn valpen til separasjon

Selv om det er fristende å tilbringe hvert eneste ledige øyeblikk med den herlige valpen eller nye hunden din, er det viktig at den tilbringer tid uten deg.

Sett den i en hundegård, kasse eller seng i en halvtimes tid, to eller tre ganger om dagen (eller mer, hvis du har en ung valp som trenger å ta seg en lur med jevne mellomrom) og belønn den for at den legger seg. Nå lar du den være alene, slik at den vil bli vant til å ordne seg på egenhånd.

Venn en voksen hund til separasjon

Du kan venne hunden din til separasjon ved å bruke trappegrinder. Disse vil ikke bare sikre at hunden ikke går opp trappen og inn i rommene, men vil også holde den adskilt fra deg.

Hvis du stenger den ute på den andre siden av grinden i korte men hyppige perioder i løpet av dagen, vil den bli vant til å være fysisk adskilt fra deg, mens den fremdeles har muligheten til å se at du er i nærheten

Oppmerksomhetssøkende hunder

Du vet at hunden din elsker oppmerksomhet, men hvis du har en hund som er spesielt oppmerksomhetssøkende, skal du forsøke å unngå å dulle med den når den ber om det. Du må for all del gi den samme mengde oppmerksomheten som tidligere, men ikke så snart den ber deg om det! Dette kan være vanskelig i starten, da hunden vil gjerne forsterke anstrengelsene og se på deg med valpeøyne, men forsøk ved å være bestemt og unngå å opprette øyekontakt til den har roet seg.

Hjelp hunden til å venne seg til at du går ut

Det hjelper ofte å etablere et tydelig signal som viser at du ikke er tilgjengelig for kontakt. Plasser en stor gjenstand på bordet og forlat deretter rommet eller ignorer alle hundens forsøk på å få oppmerksomhet, så vil dette snart bli forbundet med gjenstanden på bordet. De vil slutte å prøve hvis du er konsekvent. Så snart du fjerner gjenstanden, koser du med den og lar den ta kontakt slik den vil.

Så snart hunden din har lært dette, kan du plassere gjenstanden på bordet i 10–15 minutter før du forlater rommet. Hunden bør da være rolig opptatt med andre ting før du går.

Det er også en god ide å unngå alle ritualer knyttet til det at du skal ut. Hunden er smart og vet i forkant når du skal ut og den må være alene hjemme. Den kan bli engstelig når du plukker opp nøklene, lukker vinduene og tar på deg jakken. Forsøk å gjøre alt dette, men fortsett deretter med det du holdt på med. Ta på deg jakken i ti minutter mens du støvsuger for eksempel, eller gå ut gjennom inngangsdøren og kom inn igjen gjennom terrassedøren, så hunden bare er alene i noen få sekunder i starten.

Støy i huset

Sørg for at alle avreiser holdes nedstemte. Forsøk å holde lydnivåene i huset på samme nivå. Overgangen fra lydene knyttet til et hektisk familieliv til dødelig stillhet viser hunden at den er alene, noe som kan gjøre en nervøs og engstelig.

La radioen eller TVen stå på hvis du har en redd hund, eller gjør til og med et opptak av familien din mens dere utfører daglige gjøremål og spill det av når du går i fra hunden.

Andre tips

Et beroligende hundeferomon med diffuser kan også bidra til å berolige en engstelig hund. Spør veterinæren for mer informasjon..

Før du forlater hunden hjemme må du alltid sørge for å fylle behovene den har slik at den har det bra. Sørg for at den har blitt matet, fått tur og har gjort i fra seg, så vil den høyst sannsynlig ta seg en lur mens du er ute!

Hvorfor er hunden min redd for andre dyr og mennesker?

Hvis hunden din er redd for andre hunder eller personer, kan det være et resultat av manglende sosialisering som valp, eller negative opplevelser med andre hunder og mennesker tidligere i livet.

Noen ganger kan hunder lære feil respons på noe de er redd for, noe som forverrer problemet. Som hundens beste venn og kompis vil den ha lyst til å lære fra deg, men hvis du gjør noe feil kan det føre til at hundens redsel øker.

Hvis hunden din for eksempel knurrer når et lite barn nærmer seg kan det være fordi den ikke er vant til barn. Når den knurrer viser den sin naturlige skepsis.

Det første du bør gjøre er å lytte til hunden og ta den ut av den stressende situasjonen. Hvis du kjefter på hunden og forsøker å få den til å nærme seg barnet, eller lar barnet klappe den med overstrømmende bevegelser vil det ikke fungere, selv om det virker logisk. Neste gang hunden din møter et lite barn vil den kanskje knurre tidligere og mer truende fordi barnet utgjør en definitiv problemkilde. Hvis dette skjer gjentatte ganger kan det ende hunden ender opp med å ville bite for å beskytte seg.

Når du har fjernet hunden din kan du i stedet tenke på hvordan du kan få hunden til å se på små barn som noe positivt. Det er selvsagt ikke bare små barn hunden din kan være redd for. Det kan være hva som helst, fra katter til gressklippere! Men i hvert tilfelle finnes det måter å hjelpe den engstelige og redde hunden din på.

Hvordan fungerer desensitivisering?

Desensitivisering omfatter å eksponere hunden din gradvis overfor det den er redd for. Redsel hos hunder reduseres når de ser det som skremmer den fra avstand, hvor det ikke virker truende, og deretter langsomt bringes nærmere.

Ved gjentatte eksponering i nærvær av en atferdsspesialist vil en engstelig hund gradvis bli ganske vant til det den en gang var livredd for! I en ideell situasjon vil hunden nå ignorere det, eller vende seg mot deg for å utføre belønnende atferd, slik som å holde eller hente en leke. Dette er noe helt annet enn eieren som forsøker å berolige eller belønne hunden i en skremmende situasjon. Det er mye morsommere å leke med en pipende ball enn å måtte knurre mot noen!

Behandling, for eksempel for hunder som er redd for andre hunder, kan hjelpe dem med å innse hvor gøy det er å ha lekekamerater. Dette vil derimot alltid måtte finne sted under kontrollerte omstendigheter.

Hvorfor er det viktig at hunden min overkommer redselen for dyr og andre mennesker?

Hvis hundens redselrespons ikke kontrolleres, eller hvis den utilsiktet styrkes grunnet oppmerksomhet på feil tidspunkt, kan den raskt utvikle seg og bli dyptgående. Det kan også føre til problemer med aggressivitet hvis hunden din føler at den ikke kan unngå den skremmende gjenstanden, og den føler at den må slåss for å forsvare seg.

Hvis aggresjon blir hundens foretrukne forsvarsstrategi for å få utløp for redselen, kan det få sosiale og rettslige følger for hundens eier. Selv om det ikke blir så ille, kan hunden din være svært ulykkelig og stresset mye av tiden, noe som er ubehagelig for deg i tillegg til hunden din.

Det viktigste i en hver situasjon hvor engstelige hunder blir redde for barn, voksne eller andre hunder, er sikkerhet. Det er best å oppsøke profesjonell rådgivning fra veterinæren ved første tegn på hunderedsel eller frykt for “normale” sosiale situasjoner, enten hjemme eller utendørs. Slik vil du snart ha en selvsikker, glad, og veloppdratt hund, og dere vil kunne nyte mange fine stunder sammen!

Forebygge engstelse og fobier hos valper

Riktig og tidlig sosialisering med en rekke ulike lyder vil forberede valpen på enhver kraftig lyd den møter senere i livet. Dette vil forhåpentligvis hjelpe den med å bli en roligere hund som voksen. Det trenger ikke alltid å være vanskelig å lære en nervøs eller redd hund å holde seg rolig i nærheten av kraftige lyder heller! Hvis hunden har vokst opp i det travle hjemmet til en oppdretter, med personer som kommer og går, og alle lydene som følger med et vanlig familieliv (gryter som faller i gulvet, vaskemaskiner, høy musikk, aktiv lek osv.), vil valpen sannsynligvis være støytolerant som voksen i et hvilket som helst hjem.

Den vil allikevel ha det helt fint ute hvis den som ung valp har opplevd lyden av fly, torden, eksospotter osv. og vil legge seg etter eierens avslappede og rolige holdning.

Hvis valpens første møte med slikt støy skaper frykt og denne første redselen forsterkes med overoppmerksomhet fra deg, vil den lære å være redd for slike lyder for livet. Svaret er ganske enkelt å bevare roen.

Som en generell regel kan valper vennes til nesten alt så sant den får nok tid og eksponering, men den vil ta personene og dyrene omkring seg som forbilde. Sørg for at du alltid er rolig og at du ikke duller for mye med hunden. Hvis problemer vedvarer bør du snakke med veterinæren om mulige løsninger slik som atferdsterapi.

Informasjonen i denne artikkelen er ikke en erstatning for individuelle råd fra veterinær eller atferdsspesialist, og er utelukkende ment som informasjon. Du bør alltid oppsøke en veterinær hvis du bekymrer deg for hundens helse. Han eller hun vil være i stand til se gjennom hele sykehistorien og utføre en fysisk sjekk av hunden din, for deretter å anbefale passende individuelle råd eller behandlingsalternativer. For detaljert atferdsrelatert veiledning som er spesielt tilpasset en engstelig hund, foreslår vi at du tar kontakt med en kvalifisert atferdsspsialist.

Ta kontakt med din lokale atferdsspesialister for hunder og katter og hør hvordan de tilbyr hjelp. Husk at mens hundetrenere alltid kan hjelpe deg som kunde direkte, vil atferdsspesialister kreve henvisning fra veterinæren.