Basset hound

Basset Hound

Basset hound er store hunder på korte ben ("basset" kommer fra det franske ordet "bas", som betyr "lav"). Den korte, glatte pelsen kommer i en hvilken som helst jakthundfarge, men er vanligvis trefarget (svart, brun og hvit) eller tofarget (sitron og hvit). Voksne bassett-hunder har en høyde på 33–38 cm og veier fra 18 til 27 kg.

 • Hunder som egner seg for personer med litt erfaring
 • Noe trening påkrevd
 • Jeg liker aktive turer
 • Liker å gå i en time om dagen
 • Mellomstor hund
 • Lite sikling
 • Krever stell av pelsen annenhver dag
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Svært høylydt
 • Ikke en vakthund
 • Fabelaktig sammen med andre kjæledyr
 • Flott familiehund

Opprinnelse

Basset-hunden oppstod i Frankrike på 1500-tallet og ble avlet frem av middelaldermunker for jakt i tungt terreng. Det var imidlertid først på de britiske øyene i siste halvdel av 1800-tallet at rasen sprang ut i full blomst. Et par jakthunder fra Marquis de Tournon ble importert til Lord Galway av England i 1866, hvorpå et kull fra disse ble gitt til Lord Onslow, som gikk videre til å utvikle en eksepsjonell hundetype ved krysning med andre importerte hunder fra Coultreux-gruppen fra Normandie. Snart ble denne importen stoppet, og den britiske versjonen av basset-hunden ble utviklet separat.

Personlighet

Til tross for det morske og seriøse utseendet er basset hound-rasen sosial, rolig og leken. De elsker barn og trives godt sammen med andre hunder og husdyr. De er vennlige mot fremmede, men vil bjeffe høyt hvis de sanser fare. De må ha selskap, så hvis de skal være alene, er det best at de har andre hundevenner sammen med seg.

Helse

De vanligste helseproblemene hos bassett hound er relatert til kroppsformen. De er utsatt for ryggvirvelsykdommer og unormal leddutvikling, særlig ved albuene, og fedme kan gjøre disse lidelsene mer problematiske. De er også utsatt for øre- og hudinfeksjoner, samt ulike øyetilstander, og de bør derfor regelmessig vurderes for disse.

Mosjon

Omtrent en time daglig mosjon er nødvendig. Basset hound-hunder kan ha en tendens til å være late hvis omstendighetene tillater det, men de trenger mosjon for å sikre at de ikke legger på seg for mye, da dette kan forårsake ryggproblemer senere i livet. Under perioder med rask vekst må treningen imidlertid begrenses, da komplikasjoner i leddene kan oppstå. På grunn av kroppslengden bør basset-hunder ikke få lov til å gå opp og ned trapper før de er 18 måneder gamle.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er også viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret. Den dypbrystede basset-hunden har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Den korte, glatte pelsen krever lite stell – en rask gjennombørsting en gang i uken er typisk alt som kreves. Rengjør hudfoldene ved behov, og sjekk de lange ørene regelmessig slik at du oppdager eventuelle problemer på et tidlig tidspunkt.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.