Bergamasco

Bergamasco

Bergamasco-hundens pels er det mest fremtredende trekket ved denne rasen. Den er fettete, lang, fyldig og henger ned i løse remser. Pelsen kan være grå, svart, Isabella (blek/flekket brun) eller lysebrun. Dette er store og kraftige hunder som har en høyde på 58–62 cm som fullvoksne (54–58 cm for tisper). Voksne hannhunder veier 32-38kg og tisper 26-32kg.

 • Hund som egner seg for eier med erfaring
 • Ekstra trening påkrevd
 • Jeg liker energiske turer
 • Liker å gå i mer enn to timer om dagen
 • Stor hund
 • Lite sikling
 • Krever stell av pelsen annenhver dag
 • Allergivennlig rase
 • Svært høylydt
 • Vakthund. Bjeffer og varsler
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre kjæledyr
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre barn

Opprinnelse

Bergamasco er en gammel gjeter- og vokterhund som antas å ha oppstått i Persia for tusenvis av år siden, der den fulgte nomadiske bønder, flyttet dyreflokker under ofte vanskelige forhold og voktet dem mot rovdyr. Enkelte nomader bosatte seg i de italienske alpene, og hundene tok navnet fra regionen der de ble funnet: Bergamasco. Rasen døde nesten ut i forbindelse med nedgangen i den italienske ullproduksjonen i etterkrigstiden, men ble senere gjenopplivet av dedikerte oppdrettere.

Personlighet

Bergamasco-rasens vaktrøtter er synlige den dag i dag; dette er en naturlig årvåken hund med et sterkt beskyttende instinkt. Tidlig sosialisering er derfor avgjørende, i tillegg til erfaren håndtering. Dette er ikke en ideell rase for førstegangseiere, han krever kontinuerlig trening. Den har et sterkt ønske om å tilfredsstille eieren.

Helse

Bergamasco ser ut til å være en veldig sunn rase uten spesifikke kjente problemer.

Mosjon

Rundt en time mosjon trengs daglig, selv om denne energiske rasen har rikelig med utholdenhet og gjerne aksepterer mer hvis den får det. Fjern all rusk fra pelsen når dere kommer hjem!

Ernæring

Store hunderaser har større appetitt og trenger også en annen balanse mellom næringsstoffer, herunder mineraler og vitaminer, enn mindre raser. Enkelte store raser, som bergamasco, har også en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Denne hunden har en spesiell pels som krever forskjellige mengder stell på ulike stadier av utviklingen. I begynnelsen trenger valpens hud en ukentlig gjennombørsting. Men fra rundt 10 måneder til 3 år begynner den voksne pelsen å erstatte den myke valpepelsen, og trenger da daglig stell for at "rastaflettene" skal forme seg på riktig måte. Etter tre år er hårremsene ferdig dannet og pelsen trenger svært lite oppmerksomhet – det er bok med en gjennombørsting to ganger i måneden og et bad en eller to ganger i året. Når hunden er rundt fem år gammel, når pelsen ned til bakken.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.