Chihuahua (Long Coat)

Chihuahua (Long Coat)

Miniatyrhunden langhåret chihuahua har en flat eller noe bølgete pels som kommer i en rekke ulike farger fra lysebrun til svart. Ørene skal henge og ha frynser, en betydelig krave rundt halsen, og bena skal være rikt fjæret. Dette er en pen og kompakt hund som har en høyde på 15–23 cm og vekt mellom 1,8 og 2,7 kg som fullvoksen.

 • Hund som egner seg for eier med erfaring
 • Grunnleggende trening påkrevd
 • Jeg liker rolige spaserturer
 • Liker å gå i en halv time om dagen
 • Liten toy-hund
 • Lite sikling
 • Krever stell av pelsen annenhver dag
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Svært høylydt
 • Vakthund. Bjeffer og varsler
 • Fabelaktig sammen med andre kjæledyr
 • Flott familiehund

Opprinnelse

Noen tror at chihuahua er et produkt av avl mellom techichi og en liten, hårløs hund fra Asia. Chihuahua er en stat i Mexico, og det er fra denne staten at den moderne chihuahua-hunden først ble eksportert til Amerika. Det finnes en teori om at den moderne rasen utviklet seg fra de antikke stammene av techichi, blandet med små hunder i Mexico, Arizona og Texas.

Personlighet

Den langhårede chihuahuaen har en tendens til å knytte seg tett til en eller to personer, som den vil være nysgjerrig, livlig og intelligent overfor, så vel som dypt og konstant kjærlig. Uten tilstrekkelig tidlig sosialisering vil rasen imidlertid ikke være særlig god med fremmede og kan virke nervøs, bjeffete og til og med sint. Chihuahua-hunder må sosialiseres så tidlig som mulig, ellers vil de bli engstelige i nye miljøer og ikke gå særlig godt sammen med fremmede, barn og andre husdyr. Dette er en "klanete" rase som liker å være i gruppe sammen med andre chihuahuaer.

Helse

Som mange andre små raser kan chihuahua-hunder lide av kneskåler som kommer ut av ledd, samt luftrørsproblemer. Hodeformen kan gjøre dem utsatt for vann på hjernen (vannhode) og enkelte øyeproblemer.

Mosjon

Langhåret chihuahua kan tilpasse seg den mengden mosjon du vil gi den, innenfor rimelighetens grenser. Chihuahua-hunder har typisk energiske utbrudd der de leker aktivt, men de trenger ikke lange gåturer – en halv time daglig bør være tilstrekkelig. Det er anbefalt at chihuahua-hunder bærer sele istedenfor halsbånd på grunn av deres skjøre luftrør.

Ernæring

Miniatyrhunder har rask metabolisme, noe som betyr at de forbrenner energi raskt, selv om deres små mager betyr at de må spise lite og ofte. Mat til små raser er spesielt designet med passende nivåer av sentrale næringsstoffer og mindre biter som passer for små munner. Dette oppmuntrer også til tygging og forbedrer fordøyelsen.

Stell

Chihuahua krever lite pelsstell. Langhåret chihuahua trenger en god gjennombørsting og kjemming en gang i uken. Den lange pelsens skjegg eller krave trenger kanskje en vask, da matrester kan feste seg i den. Chihuahuaer røyter noe, men siden de er såpass små, er det ikke snakk om mye hår å miste. Det er en god idé å pusse tennene på denne rasen hver dag, siden de som alle små raser er utsatt for oppbygging av mye tannstein.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.