Finnish Lapphund

Finnish Lapphund

Finsk lapphund er en sterk, mellomstor hund av spitz-type (tykk pels, hale krøllet over ryggen, spisse ører). Voksne hanner har en høyde på 49 cm og voksne tisper 44 cm. De veier ca. 17–19 kg som fullvoksne. Pelsen kommer i en rekke farger og kombinasjoner (se rasestandarden for fullstendige detaljer).

 • Hunder som egner seg for personer med litt erfaring
 • Grunnleggende trening påkrevd
 • Jeg liker aktive turer
 • Mye mosjon
 • Mellomstor hund
 • Noe sikling
 • Krever stell av pelsen annenhver dag
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Svært høylydt
 • Vakthund. Bjeffer og varsler
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre kjæledyr
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre barn

Opprinnelse

Denne hunden har arbeidet med de semi-nomadiske samiske folkene i Lappland i århundrer – først og fremst under reindrift, men i rasens tidlige historie er det sannsynlig at de også ble brukt som jakt- og vakthund. Selv om den ikke lenger brukes i like stor grad, på grunn av utviklingen av snøscooteren, brukes rasen fortsatt ved reindrift i dag. Finsk lapphund arbeider sammen med lapsk vallhund, en korthåret travende hund som er en annen rase med opprinnelse i området.

Personlighet

Finsk lapphund har et sterkt herdeinstinkt og er en ivrig jeger ute i det fri. I hjemmet er den våken og en god vakthund så vel som en rolig, hengiven og trofast følgesvenn. Selv om den ikke lager like mye lyd som enkelte spisshundraser, kan den være høylytt; trening vil være nødvendig for å lære hunden å være stille på kommando.

Helse

Som mange raser kan finsk lapphund av og til lide av ulike arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Finsk lapphund trenger rundt en time daglig mosjon. Dette er en aktiv rase som vil like hundesport som agility eller canicross. Noen eksemplarer har et sterkt jaktinstinkt, så en pålitelig tilbakekalling er et must, for å få hunden bort fra et bytte når det er nødvendig.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret.

Stell

Den doble pelsen består av en lang, rett overpels, som er kortere på hodet og foran på bena, og en tykk, myk underpels. Hannene har en "manke" av tykt hår rundt halsen og brystet. Pelsen må stelles et par ganger i uken, men det kan være nødvendig med daglig stell i perioder med røyting.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.