Retriever (Golden)

Golden Retriever

Denne store retrieveren er kjent for sin lyse, middels lange gylne pels, og har et vennlig uttrykk med perfekt symmetri og en vakker, flytende bevegelse med lange, kraftige skritt. Voksne hannhunder har en høyde på ca. 56–61 cm og veier 30–43 kg. Voksne tisper har en høyde på rundt 51–56 cm og veier 27–32 kg.

 • Hund som egner seg for førstegangseiere
 • Grunnleggende trening påkrevd
 • Jeg liker energiske turer
 • Liker å gå i mer enn to timer om dagen
 • Stor hund
 • Noe sikling
 • Krever stell av pelsen annenhver dag
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Stille hund
 • Ikke en vakthund
 • Fabelaktig sammen med andre kjæledyr
 • Flott familiehund

Opprinnelse

Sir Dudley Marjoribanks (Lord Tweedmouth) likte retrieverens gule farge og kjøpte en hund ved navn Nous fra Brighton i England i 1865. Den ble paret med en tweedwater spaniel-tispe, som var en leverfarget hentehund. Etter 20 år med videre avl, med innslag av labrador retrievere, irsk setter og muligens en blodhund eller to for bedre luktesans og benbygning, ble golden retriever-hunden utviklet. I 1908 ble rasen registrert og vist frem som golden flatcoats frem til 1913, da navnet ble endret til golden (yellow) retriever, før den i 1920 endelig fikk navnet den bærer i dag.

Personlighet

Golden retriever er en vennlig hund med et jevnt lynne, og tilpasser seg vanligvis godt til familielivet. De elsker å være involvert i alle små og store hendelser, innendørs som utendørs. Dette er først og fremst en retriever som vil forsøke å dra, trekke eller bære alt de får plass til i munnen. De elsker vann, så man må passe ekstra godt på når noen form for vann er i nærheten. Golden retrievere er imidlertid følsomme, så man må være bevisst på dette under all form for trening.

Helse

Som mange andre raser kan golden retriever lide av ulike arvelige øyetilstander og hofte- og albuedysplasi (en leddtilstand som kan være smertefull og føre til mobilitetsproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Voksne golden retrievere krever en rimelig mengde mosjon for å holde seg i god form. Som valper må du sørge for at de ikke overtrenes, ellers kan ben-/leddproblemer utvikle seg. Et par timer med daglig mosjon bør være tilstrekkelig for en frisk voksen hund, selv om denne hunden gjerne vil ta mer hvis du kan tilby det!

Ernæring

Store hunderaser har større appetitt og trenger også en annen balanse mellom næringsstoffer, herunder mineraler og vitaminer, enn mindre raser. Golden retriever har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Golden retrievere må stelles regelmessig på grunn av den tette pelsen. Underpelsen er på grunn av sin vannavstøtende natur ekstremt tykk og må derfor ikke få floke seg, noe som kan forårsake unødvendig lidelse for dyret. Selv om pelsens lengde gjør at den tiltrekker seg vann og gjørme, kan dette rengjøres lett så snart pelsen har tørket.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.