Hovawart

Hovawart

Hovawart er en stor, kraftig hund med mellomlang/lang pels som er litt lengre enn den er høy. Hunder er merkbart maskuline og tispene feminine. Voksne hanner har en høyde på 63–70 cm og veier 30–40 kg, og tispene er 58–65 cm høye og veier 25–35 kg. Den værbestandige pelsen kommer i svart, blond eller svart og gylden.

 • Hund som egner seg for eier med erfaring
 • Noe trening påkrevd
 • Jeg liker aktive turer
 • Liker å gå i en til to timer om dagen
 • Stor hund
 • Noe sikling
 • Krever stell av pelsen annenhver dag
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Snakksalig og pratsom hund
 • Vakthund. Bjeffer, varsler og beskytter fysisk
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre kjæledyr
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre barn

Opprinnelse

Denne tyske rasen ble avlet frem for å beskytte husdyr, gårder og til og med slott i middelalderen. Dessverre døde hovawart-rasen ut, men ble gjenskapt av en zoolog ved navn Dr. Konig etter første verdenskrig. Han fant hovawart-lignende hunder i Harz- og Schwarzwald-områdene, der rasen opprinnelig fantes, og krysset dem med schäfer, ungarsk kuvasz, newfoundland, leonberger og andre lignende raser, til rasen matchet den man kunne se på gamle tegninger.

Personlighet

Hovawart er en trygg, modig og allsidig som også er en lojal og hengiven selskapshund. Den har sterke voktende instinkter og er beskyttende overfor hjemmet og familien, så tidlig sosialisering er viktig, men dette er likevel en generelt tolerant hund med et jevnt lynne.

Helse

Som mange andre raser kan hovawart-rasen lide av hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Vurdering av hofter før avl er derfor viktig. En underaktiv skjoldbruskkjertel (hypothyroidisme) forekommer hyppigere i rasen.

Mosjon

Hovawart er en stor, energisk hund som trenger minst to timer daglig mosjon. Den liker lange turer og sporing, og kan også trenes til høye nivåer innen lydighet og feltkonkurranser.

Ernæring

Store hunderaser har større appetitt og trenger også en annen balanse mellom næringsstoffer, herunder mineraler og vitaminer, enn mindre raser.

Stell

Underpelsen er sparsom, og overpelsen er moderat lang og tykk. Håret er tykkere på brystet, magen, bak på bana og på halen. Pelsen må stelles to eller tre ganger i uken for å holde seg uten floker.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.