Pug

Pug

Denne rasens motto er "multum in parvo" – "mye i lite". Mopsen er en miniatyrhund med høyde rundt 25–33 cm som fullvoksen, men den er kompakt, muskuløs og overraskende tung med vekt på rundt 6,3–8,1 kg. Den korte, myke, glatte pelsen kommer i sølvfarge, aprikos, lysebrun eller svart.

 • Hund som egner seg for førstegangseiere
 • Grunnleggende trening påkrevd
 • Jeg liker rolige spaserturer
 • Liker å gå i en halv time om dagen
 • Liten hund
 • Lite sikling
 • Krever stell én gang i uken
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Stille hund
 • Vakthund. Bjeffer og varsler
 • Fabelaktig sammen med andre kjæledyr
 • Flott familiehund

Opprinnelse

Dette er en rase med en lang, fremtredende historie som antas å ha kommet fra Kina, før de ble med handelsmenn til Europa, der rasen utviklet seg i Nederland før 1500-tallet. Mops-rasen ble uløselig forbundet med nederlandske kongelige og Huset Oranien, og da William III etter den ærerike revolusjon i 1689 ble konge i England, fulgte mopsen med ham, der den ble populær blant adelen.

Personlighet

Denne sjarmerende, godmodige miniatyrhunden er en glad og sosial følgesvenn. Disse små hundene har store personligheter, og mops elskes av både gamle og unge. Den kan være rolig og stille av seg, men han kan også ha sine rampete, klovneaktige øyeblikk. Dette er en super følgesvenn hvis du kan tilby den tiden den trenger – den liker nemlig ikke å være atskilt fra sine kjære for lenge.

Helse

De vanligste helseproblemene i rasen er relatert til det meget flate ansiktet, noe som kan føre til obstruksjon av luftveiene og pusteproblemer. Overtrening og overoppheting bør derfor unngås. De er også utsatt for øyeproblemer, og som mange andre små raser kan de også lide av kneskåler som kommer ut av ledd.

Mosjon

Mopsen trenger bare omtrent en halv times mosjon per dag, men vil gjerne pusle rundt med deg hele dagen og følge med deg på ulike gjøremål. Den må aldri trenes i varmt vær eller være i bilen selv i moderat varmt vær, da den kan få pusteproblemer.

Ernæring

Miniatyrhunder har rask metabolisme, noe som betyr at de forbrenner energi raskt, selv om deres små mager betyr at de må spise lite og ofte. Mat til små raser er spesielt designet med passende nivåer av sentrale næringsstoffer og mindre biter som passer for små munner. Dette oppmuntrer også til tygging og forbedrer fordøyelsen.

Stell

Den korte pelsen krever lite stell, men bør børstes gjennom en gang i uken. Rynken over hundens nese må imidlertid rengjøres daglig, og ørene og øynene må også kontrolleres hver dag.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.