Shih tzu

Shih Tzu

Shih tzu er en langhåret, robust liten hund som kommer i en rekke farger (se rasestandarden for detaljer). De beveger seg på en ganske arrogant måte med halen båret over ryggen. En voksen shih tzu bør ikke være høyere enn 27 cm, og den ideelle vekten er 4,5–7,5 kg.

 • Hund som egner seg for førstegangseiere
 • Grunnleggende trening påkrevd
 • Jeg liker rolige spaserturer
 • Liker å gå i en halv time om dagen
 • Liten hund
 • Lite sikling
 • Krever daglig pelsstell
 • Allergivennlig rase
 • Snakksalig og pratsom hund
 • Vakthund. Bjeffer og varsler
 • Fabelaktig sammen med andre kjæledyr
 • Flott familiehund

Opprinnelse

Shih tzu-rasen antas å stamme fra Tibet, der de bodde i templene og av og til ble gitt som gave til keiserne av Kina. Da de kom til Kina, ble shih tzu-hunden krysset med pekingeser til den rasen vi kjenner i dag. De kom til Storbritannia etter 1912, men ble ikke anerkjent som rase før 1949. Først på 1960-tallet ble de anerkjent i Amerika.

Personlighet

Shih tzu er en hengiven, leken og intelligent hund. Som rase kan de være selvstendige og årvåkne overfor fremmede. De liker å lære og tilfredsstille menneskene rundt seg, men de kan også være arrogante til tider og gi uttrykk for at enkelte oppgaver er under deres verdighet. Med tålmodighet og konsekvent håndtering kan de bli relativt lydige.

Helse

I likhet med mange andre raser kan shih tzu lide av enkelte arvelige øyeproblemer og knær som midlertidig kan falle ut av ledd. De er også mer utsatt for øreinfeksjoner, ryggsmerter og pusteproblemer.

Mosjon

Shih tzu-hunder krever litt mosjon, men liker også godt å være hjemme og leke. De er fornøyd med korte gåturer og foretrekker tre turer på tyve minutter fremfor en lang på tur på en hel time.

Ernæring

Små hunder har rask metabolisme, noe som betyr at de forbrenner energi raskt, selv om deres små mager betyr at de må spise lite og ofte. Mat til små raser er spesielt designet med passende nivåer av sentrale næringsstoffer og mindre biter som passer for små munner. Dette oppmuntrer også til tygging og forbedrer fordøyelsen.

Stell

Pelsen er lang, myk og tett og har en solid underpels, og krever daglig stell for å holde seg i topp stand. De må også bades ofte, noen ganger så mye som en gang i uken, og de må tørkes helt. Etter hvert som håret vokser oppover fra nesebroen, knytes det ofte i en topp oppå hodet. Ansiktet må kanskje vaskes daglig, da matrester osv. kan sette seg fast i håret. Hvis det blir for mye arbeid med pelsen, kan den holdes kort. En profesjonell hundefrisør eller oppdretteren kan gi råd om hvordan dette skal gjøres.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.