Tysk kleinspitz

German Spitz Klein

Tysk kleinspitz er en liten, kompakt, langhåret hund med et typisk spist hode og halen krøllet over ryggen. De kan ses i alle farger og variasjoner (se rasestandarden for detaljer). Hundens kjønn skal være tydelig – hannene har et mer maskulint utseende. Voksne tyske kleinspitz skal ha en høyde på 23–29 cm og veie mellom 8 og 10 kg.

 • Hund som egner seg for førstegangseiere
 • Grunnleggende trening påkrevd
 • Jeg liker rolige spaserturer
 • Liker å gå i en time om dagen
 • Liten hund
 • Noe sikling
 • Krever daglig pelsstell
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Svært høylydt
 • Vakthund. Bjeffer og varsler
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre kjæledyr
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre barn

Opprinnelse

Tysk kleinspitz stammer direkte fra nordiske herdehunder som samojed, som ble brakt til Tyskland og Nederland av vikingene i middelalderen. Disse hundene spredte seg ut over hele Europa og ble krysset med andre herde-/fåreraser, som var grunnlaget for spisshundtypen. På 1700-tallet hadde spitz blitt populært i den britiske overklassen og ble i viktoriatiden gjort mindre for å produsere pomeranian (dvergspitz). Dagens tyske spitz har to størrelser i Storbritannia, og innavl mellom størrelsene er forbudt av British Kennel Club. Tysk kleinspitz vil imidlertid av og til dukke opp i mittel-kull og omvendt på grunn av deres felles forfedre.

Personlighet

Tysk kleinspitz er en glad, vennlig hund. Dette skal være en selvsikker følgesvenn med jevnt lynne som ikke skal ha tegn til nervøsitet eller aggresjon. De er veldig aktive og våkne og elsker menneskelig selskap. Det er ingenting de liker bedre enn å være med rundt på familieaktiviteter.

Helse

Tysk kleinspitz er generelt en veldig sunn rase. Som mange raser kan de lide av arvelige øyesykdommer, og derfor anbefales øyetesting før avl. Epilepsi og kne som midlertidig faller ut av ledd, kan også forekomme i rasen.

Mosjon

Tysk kleinspitz trenger lite mosjon sammenlignet med andre større raser. Omtrent en halv time om dagen bør være nok for en voksen hund, selv om den gjerne tar mer hvis den får sjansen. De liker en løpetur eller gåtur, og vil gjerne rusle rundt i hagen sammen med eieren dagen lang.

Ernæring

Små hunder har rask metabolisme, noe som betyr at de forbrenner energi raskt, selv om deres små mager betyr at de må spise lite og ofte. Mat til små raser er spesielt designet med passende nivåer av sentrale næringsstoffer og mindre biter som passer for små munner. Dette oppmuntrer også til tygging og forbedrer fordøyelsen.

Stell

Som en generell regel vil en grundig børsting noen ganger i uken sørge for at pelsen holder seg ren og flokefri. Håret skal børstes "feil vei". Vær spesielt oppmerksom på ører og albuer, der knuter kan dannes raskere. Hannene har en tendens til å miste hår en gang i året og tisper to ganger i året. Det meste av røytingen vil foregå i disse periodene.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.