Swedish Vallhund

Swedish Vallhund

Svensk vallhund er en mellomstor, kort, kompakt hund med en kropp som er lengre enn den er høy. Voksne hannhunder har en høyde på 33–35 cm, tisper 31–33 cm. Vektområdet er 11,5–16 kg. Den korte, værbestandige pelsen kommer i stålgrå, gråbrun, grågul, rødgul og rødbrun. Fullstendige detaljer om pelsfarge og mønstre finnes i rasestandarden.

 • Hunder som egner seg for personer med litt erfaring
 • Noe trening påkrevd
 • Jeg liker aktive turer
 • Liker å gå i en til to timer om dagen
 • Mellomstor hund
 • Noe sikling
 • Krever stell av pelsen annenhver dag
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Svært høylydt
 • Vakthund. Bjeffer og varsler
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre kjæledyr
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre barn

Opprinnelse

Rasen er også kjent som svensk kveghund og antas å være nærmere 1000 år gammel. Man antar at den er i slekt med pembroke welsh corgi, en annen gammel hund som ble brukt til å drive kveg. I hjemlandet kalles vallhunden for västgötaspets – altså en spisshund fra Västra Götaland. Til tross for at svensk vallhund er en såpass godt etablert hundetype, døde den nesten ut på 1940-tallet, men gjennom dedikert innsats fra to oppdrettere lyktes man med å redde rasen.

Personlighet

Dette er en våken og livlig hund som er en naturlig vakthund. Den er vennlig og lydig, og er en glede å trene opp og tilbringe kvalitetstid sammen med, og er også en lojal følgesvenn for sine kjære. Hvis den blir gående for lenge alene eller ikke får tilstrekkelig mosjon eller oppmerksomhet, vil den bjeffe og bli destruktiv, slik mange hunder blir.

Helse

Svensk vallhund er generelt en sunn rase. Som for mange raser kan øyesykdommer hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelighetsproblemer) forekomme, og øyetesting og vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Svensk vallhund trenger minst en time daglig mosjon, og klarer mye mer! Dette er en allsidig rase som responderer godt på nye utfordringer – fra herding av får til agility.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er også viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret.

Stell

Pelsen består av en tett, myk underpels og en tettsittende overpels med hard struktur, og krever lite stell. En ukentlig gjennombørsting anbefales.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.