Welsh corgi (pembroke)

Welsh Corgi (Cardigan) (Medium/long coat)

Welsh corgi cardigan er en kort, kompakt hund, som ligger lavt mot bakken. Den rette, mellomlange eller korte pelsen er vannavstøtende. Rasen har en reveaktig dusk til hale, og også hodet har et revelignende utseende. De er mye lengre enn de er høye. Pelsen kommer i en rekke farger (se rasestandarden for fullstendige detaljer). Voksne cardigan-hunder har en høyde på rundt 30 cm og veier rundt 15–18 kg.

 • Hund som egner seg for eier med erfaring
 • Noe trening påkrevd
 • Jeg liker rolige spaserturer
 • Moderat mosjon
 • Liten hund
 • Noe sikling
 • Krever stell av pelsen annenhver dag
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Stille hund
 • Vakthund. Bjeffer og varsler
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre kjæledyr
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre barn

Opprinnelse

Man har funnet nedtegninger som viser at welsh corgi cardigan har eksistert i Storbritannia siden år 1200 f.Kr. De antas å ha blitt brakt til Wales av kelterne og var veldig populære som kvegdrivere. Cardigan og pembroke ble anerkjent som separate raser i Storbritannia i 1934.

Personlighet

Cardigan corgi er en energisk liten hund som trenger en kjærlig familie som er glad i utendørslivet. Den har fortsatt sine forfedres herdeinstinkt, og liker derfor konstant aktivitet i livet. De har en tendens til å småbite i hæler og jage føtter. De er lydige og lojale mot familien. Rasen er årvåken overfor omgivelsene, og de er derfor gode vakthunder i hjemmet.

Helse

Welsh corgi cardigan er generelt en svært hardfør rase. Som mange raser kan de imidlertid lide av ulike arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig. Kroppsformen gjør dem også mer utsatt for ryggradssykdom.

Mosjon

Welsh corgi-rasen krever en del mosjon – minst en time daglig – selv om bena er nokså korte. De er imidlertid ganske tilpasningsdyktige og til passe fint inn i familierutinene.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret.

Stell

Cardigan corgi har en kort eller mellomlang pels som er vannavstøtende med en tett underpels. Pelsen krever en del stell – rundt to ganger i uken – bare for å fjerne eventuelle løse og døde hår. Hvis de har vært ute i gjørme, er det lett å fjerne skitten så snart den har tørket.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.