Fysisk aktivitet for helse og trening av hunden

Trening av hunden hjelper hunden med å bevare en sunn vekt og nå en ideell fysisk form, bygge opp energi og vedlikeholde et sunt hjerte og forsvarssystem. Og hvis du blir med vil også din helse dra fordel av dette!
Fysisk aktivitet for helse og trening av hunden
Fysisk aktivitet for helse og trening av hunden
Fysisk aktivitet for helse og trening av hunden
Blue icon with two dogs

Hvorfor trene med hunden?

Hunden elsker å være ute på farten og trener på mange ulike måter, særlig når du er der sammen med den. Dere tilbringer kvalitetstid sammen og i tillegg har dere gleden av å styrke båndene mellom dere når dere leker sammen.

Variere rutinen med hundeøvelser

Det bør aldri være en belastning å hjelpe hunden med å holde seg i form. Hundeøvelser skal være morsomme og varierte, og de trenger for all del ikke å være lange, tidkrevende fjellturer, og hvis hunden har den samme treningen hver dag vil den kjede seg like mye som deg. Hvis du gjør det hele litt mer spennende ved å legge inn variasjon i rutinen, vil hver dag være spennende og dere vil begge få mer ut av treningen. Det kan til og med hende at du av og til glemmer at du er i ferd med å få ut energi.

Planlegg flere ulike turer dere kan bruke om hverandre, og forsøk å legge inn lek og utfordringer. Sørg for at hunden din får utløp for all den innestengte energien, men ikke kjør den for hardt. Tenk nøye gjennom hvor mye den tåler før den blir sliten, og sørg for at den har nok energi til tilbaketuren.

Hvis hunden din har mer energi enn du har (noe som ofte er tilfelle!) kan du leke apport-leker med en ball eller en frisbee. Dette er alltid morsom mosjon for hunder, og gjør at de kan løpe lange distanser uten å komme utenfor rekkevidde, og du vil heller ikke bli utslitt. Dette er spesielt fordelaktig for valper og unghunder, som har en nesten endeløs energi når det gjelder å leke med deg.

Med positiv forsterkning i form av kos og klapp (men ikke for mange godbiter, da dette kan føre til vektøkning), vil mange hunder elske å slite ut kastearmen din! I stedet for pinner, som kan dele seg og muligens skade tennene, halsen eller magen, bør du velge morsomme kasteleker slik som baller leker som avgir en pipelyd når de klemmes sammen, og som du også kan ta en drakamp med.

Andre former for mosjon du kan vurdere er hundesport. Hundesport kan være rolig eller energisk, omfatte teamarbeid eller solooppvisninger. Med andre ord finnes det noe for alle og enhver! Du kan lese mer om de ulike treningstypene du kan nyte med hunden i artikkelen vår.

Hvis hunden din er eldre vil den kanskje foretrekke en roligere, mer tilbakelent spasertur, men det betyr ikke nødvendigvis at den ikke har glede av nye omgivelser i ny og ne. Du kan fortsatt variere turene og terrenget dere beveger dere i, og sørge for at hunden har mange interessante ting å se og lukte på.

Start forsiktig

Hvis hunden din ikke er vant til regelmessig mosjon, men du har bestemt deg for å starte en rutine, bør du starte forsiktig. Det vil være enklere for begge, og dere vil kunne bygge opp litt utholdenhet. Start treningsrutinen med korte aktive perioder i lavt tempo, og øk gradvis varigheten, intensiteten og avstanden til hunden får riktig mengde mosjon i forhold til størrelse, rase og vekt. (Hvis du ikke er sikker på hva dette vil si bør du spørre veterinæren.)

Hunden vil ha det bedre hvis den begynner å gå eller løpe på et mykt underlag slik som jord, sand eler gress til tredeputene blir mer motstandsdyktige. Det er verdt å holde hunden i bånd i starten slik at den ikke fyker av sted på egenhånd når du går ut på spaser-eller joggetur. Hvis du har en sterk eller energisk hund kan en nesegrime eller sele gi deg større kontroll og større ro i sjelen! Hvis den skal få løpe løs må du sørge for at hunden har fått god innkallingstrening.

Hvis hunden din har hatt medisinske problemer bør du vurdere å samarbeide med veterinæren for å planlegge et godt mosjonsprogram som støtter hundens behov.

puppy in grass

Måltider

Det anbefales at dyreeiere unngår å mosjonere hunden like før eller etter at den har spist, da en full mage kombinert med gange eller løping kan føre til fordøyelsesproblemer. I tillegg vil hunden virkelig dra fordel av å ha nok vann til måltidene slik at den drikker nok og er klar til dyst!

I all slags vær

dog in snow

Uansett om det er vått og kald eller varmt og solfylt har hunden din fremdeles behov for en regelmessig dose med mosjon for å holde den i form. Svært varmt eller svært kaldt vær krever selvsagt spesielle utfordringer for dere begge, for eksempel kan hundevennen din lide av neglesprett akkurat som mennesker. Du finner mer i artikkelen vår om hvordan du tar vare på hunden din året rundt.

Hvis hunden din har vært ute i snøen, kan du tørke av tredeputene og fjerne snøen og eventuelle isklumper som henger fast i pelsen. I løpet av sommermånedene kan hunden din bli solbrent og lide av heteslag etter morsomme turer. I tillegg kan hundens føtter bli skadet av den varme asfalten, så vær ekstra forsiktig i nærheten av veiarbeid. Du kan vurdere å kjøpe et par støvler til hunden hvis den har svært ømfintlige føtter, så er den klar til en hver situasjon!

Uansett hvilken aktivitet dere deler må du alltid huske at hunden din elsker å tilbringe tid sammen med deg, så sørg for at det blir kvalitetstid i stedet for å gå til den samme gamle parken hver dag. Det er en del av moroa å møte nye hunder og følge nye lukter!

Rasebetingede behov

Selvsagt vil enkelte raser ha behov for hyppigere, mer intens mosjon enn andre. Ulike raser foretrekker ulike aktiviteter, så det finnes mange ulike hundeøvelser som du kan vurdere.

Du kan velge mosjon og leker i henhold til den rollen hunden opprinnelig ble avlet frem til. Terriere elsker å grave, mens myndehunder som elsker å løpe etter ting foretrekker korte intense mosjonsøkter, mens gjeterhunder igjen foretrekker hundesport. Lær mer om hvordan du tilpasser mosjon og lek etter hundens instinktive preferanser, og oppdag og bygg inn hundens iboende talent i mosjonen!

Uansett hvilken aktivitet hunden deler med deg, må du huske at det dere gjør sammen skal være moro, variert og tilfredsstillende for dere begge og med litt eventyrlyst e det ikke mye som kan gå galt!