En lykkelig spisshund

Spisshunder finnes i alle former og størrelser, men de kjennetegnes ved en lodden pels, selvsikker personlighet og en forkjærlighet for klapp og kos.
En lykkelig spisshund
En lykkelig spisshund
En lykkelig spisshund

Ordet “spiss” gjelder faktisk ikke en spesifikk rase, men viser heller til en type hund. Spiss-typer er selvsikre hunder, liker å uttrykke seg når de er aktive, og har vanligvis korte, oppreiste ører, en buskete hale med tykk, dobbel lodden pels.

Spisshunder finnes i mange ulike størrelser, fra mindre selskapshunder til mye kraftigere arbeidshunder. Noen av de mest populære spiss-typene er:

  • Akita-hunder
  • Pomeranian-hunder
  • Sibirsk husky
  • Chow-hunder
  • Tysk spisshund
spitz

Typisk atferd for spisshunder

Spisshundraser elsker å løpe, også i kaldt, vått vær, men få elsker å bade eller svømme på grunn av den tykke pelsen. Dette er vanligvis en selvsikker hund som liker å møte nye mennesker og andre dyr, selv om større typer kan holde litt større avstand. Spisshunden er full av energi og utgjør en morsom og herlig familiehund.

Mosjon og lek

exercise

Spisshunder er energiske hunder og trenger mye fysisk aktivitet, selv om dette vil variere med størrelsen og rasen. Mindre spisshundraser som egner seg bedre som selskapshunder har ikke det samme sterke arbeidsinstinktet som sine større motparter, så hvis du har en toy-spisstype, slik som en Pomeranian-hund eller en Tysk spisshund anbefaler vi at du leser vår veiledning om toy-hunder.

Takket være den tykke pelsen elsker spisshunder vintervær, og kulden avskrekker den ikke fra en lang tur. Større raser liker derimot ikke å være i vann. Hvis de blir våte vil de vanligvis gni seg mot alt fra gress til tepper for å tørke seg. Denne atferden kan stamme fra de arktiske forfedrene, hvor det å bli våt var synonymt med hypotermi og utgjorde en reell trussel. I dag er det likevel ikke mange av våre spisshunder som har arvet dette.

Det er også viktig at spisshunder ikke blir for varme. Det er fort gjort at de blir for varme på solfylte dager, så mosjoner dem bare i de kjølige morgentimene og senere på kvelden om sommeren. Et deilig skyggefullt sted i hagen eller kjølige kjøkkenfliser utgjør en perfekt soveplass på den varmeste tiden av dagen.

Da spissraser kan uttrykke seg ganske kraftig (og større spissraser ofte uler mer enn å bjeffe), kan det være nyttig å lære den en gi hals- eller tie-teknikk. Det er her du lærer den å bjeffe på kommando og belønner den etter at den har bjeffet. Deretter lærer du den å tie og belønner den for å ha vært stille når du har bedt den om det. For mer veiledning til hvordan du trener hunden din, se siden vår om grunnleggende kommandoer for hunder.

small dog

Spisshunder elsker å være sammen med familien, så de kan bli ganske rampete hvis de må være alene eller kjeder seg. Toy-spisshundraser slik som Pomeranian-hunder og Tysk spisshund har et spesielt nært forhold til menneskene sine, og trenger oppmuntring for å leke på egenhånd. Forsøk å rulle en ball eller en godbitleke som den kan løpe etter eller hoppe på, og forleng avstanden mellom deg og hunden over flere økter til du kan forlate rommet i et par minutter før du kommer tilbake. Dette bidrar til å styrke hundens selvtillit og dens evne til å leke selvstendig.

Større spissraser er like glad i menneskelig selskap, men har større kapasitet til å leke alene i korte perioder. Forsøk å gjemme godbitleker rundt omkring i hagen slik at hunden kan søke og leke med dem.

Spisshundraser liker også å grave, så vurder å installere et ballbasseng til hunden for å unngå at den graver opp kjøkkenhagen eller favorittblomstene. Det er også viktig å sikre at alle gjerder du har er godt nedgravd i jorden for å unngå at spisshunden graver seg ut under gjerdet.

Spisshundraser er kjent for sine klatreferdigheter (sørg for høye gjerder), og elsker å slappe av på utkikksposter på høye områder hvor de kan overvåke territoriet. Du kan bygge en solid plattform til spisshunden din (borte fra gjerdet!) hvor den vil nyte å se ut over kongedømmet sitt.

Mindre spisshundraser trenger ikke samme mengden mosjon som større hunder, med de elsker likevel å holde seg aktive ved å leke med leker, løpe etter en ball eller ha en god drakamp. De også ha glede av å lære enkle triks og elsker rosen de får gjennom dette. Kvalitetstid og en stor kos med en person de er glad i betyr som regel mye mer enn en vanlig godbit.

Større spisshundraser trenger mye mosjon, og skal få løpe løs regelmessig, men husk at jaktinstinktet som regel er ganske sterkt. Det er ikke uvanlig det den stikker av hvis den ser et ekorn eller en katt, og den kan løpe over lange strekninger, noen ganger uten å ta hensyn til veier eller andre mulige farer. Det er derfor viktig at du jobber med innkalling fra tidlig på valpestadiet.

spitz
emotional bonding

Toy-spisshundraser vil dele alle sider av livet ditt, og elsker å bli båret og kost med. En lur på fanget ditt eller en runde med børsten er himmelsk for denne hunden! Hvis du ikke er tilgjengelig for nærkontakt, vil den gjerne legge seg inntil andre pelskledte dyr slik som en annen hund, en katt eller favorittkosedyret.

Større spisshundraser kan virke mer fraværende, men dette er vanligvis bare overfor personer de ikke kjenner. De trenger også masse kontakt med mennesker, og liker å bli klappet og børstet. Vær oppmerksom på at de røyter betraktelig! – to ganger i året. Børst hunden to ganger om dagen i løpet av denne perioden for å bidra til å begrense mengden pels rundt omkring i huset.

Når det gjelder andre kjæledyr, kan alle spisshundraser utvikle nære forhold til en familiekatt eller -hund, men større raser har ofte et sterkt jaktinstinkt. Derfor er det viktig å ta seg tid og utvise forsiktighet når du introduserer en ny katt til hunden. En større spisshund vil sannsynlig anse ukjente katter, fugler og små pelskledte dyr som bytte når dere er ute på farten, så hold den i bånd på offentlige steder.

Mens større spisshundraser vanligvis har det greit alene, kan toy-spisshunder bli litt for avhengige av deg, særlig hvis de tilbringer mye tid sammen med deg. Derfor er det viktig å lære dem å være selvstendige tidlig for å unngå mulige problemer knyttet til det å være alene.

Venn hunden din til å være alene i korte perioder fra en så ung alder som mulig, ved å gå inn i et annet om fra tid til annen og la hunden leke alene med en leke, også når du er hjemme.

Når den må være alene kan du gi den en gammel genser eller en t-skjorte til å ha i sengen for å berolige den. Denne skal ha din lukt i seg, så ta et plagg som ligger i skittentøyskurven og som du allerede har brukt. Du kan også installere en feromondiffuser i nærheten av hundens seng for økt beroligende effekt. Slike er tilgjengelige hos veterinæren og i enkelte dyrebutikker.

Husk alltid å mosjonere hunden din før den skal være alene i huset slik at den kan gjøre fra seg og er klar til å slappe av.

purina hand

De fleste spisshunder elsker fôret sitt og liker å søke etter det og jobbe for maten, men enkelte mindre toy-spisshunder kan være kresne i matveien. Selv om det kan være fristende må du unngå å erstatte mat som ikke er blitt spist med noen annet hvis hunden ikke vil spise. Hvis ikke vil den raskt innse at hvis den nekter å spise vil den få herlige og deilige godbiter i stedet!

Gjør måltidene mer spennende ved å finne ulike måter å gi hunden fôret på. Å presentere hundens daglige fôrmengde i en skål morgen og kveld er ikke særlig spennende, spesielt ikke for de større rasene som ble avlet frem for å jobbe for maten. Forsøk å strø en fjerdedel av hundens daglige fôrmengde ute slik at den kan finne den på egenhånd, og plasser en annen fjerdedel i godbitleker slik at den må dytte og flytte dem for å få maten. En håndfull kan brukes som belønning under trening i løpet av dagen, og den gjenstående mengden kan fordeles over to måltider morgen og kveld slik at hunden fremdeles gjenkjenner deg som fôransvarlig.

Hvis du gir spisshunden din våtfôr, bør du bruke mer egnede godbiter som belønning under trening, men påse at du inkluderer disse når du beregner den daglige fôrmengden. Mat hunden med minst to måltider per dag, men del hvert måltid inn i separate porsjoner og gjem dem på ulike steder sik at de aktivt må søke for å finne dem.

Så lenge du følger de daglige fôringsretningslinjene (som er angitt på pakken) og overvåker hundens vekt, trenger du ikke å bekymre deg hvis mengden du tilslutt serverer i skålen virker liten. Så sant spisshunden din får den daglige anbefalte fôrmengden og den mottar et fullverdig kosthold, vil den få alle næringsstoffene den trenger for holde seg sunn og frisk.