Omsorg for terriere og dachshunder

Terriere og dachshunder er unike kjæledyr som elsker å løpe rundt, utforske, jakte og grave hull. De er kanskje små, men de har masse kjærlighet og en utrolig fryktløs holdning!
Omsorg for terriere og dachshunder
Omsorg for terriere og dachshunder
Omsorg for terriere og dachshunder

Eksempler på noen typiske dachshund- eller terrierraser i denne gruppen omfatter:

  • West Highland White Terrier
  • Parson Russell Terrier
  • Jack Russell Terrier
  • Bull Terrier
  • Border Terrier
  • Yorkshire Terrier
  • Glatthåret Dachshund

Hunden er en terrier eller dachshund hvis den:

Elsker å utforske, grave og løpe etter pipeleker. Terrieren eller dachshunden din vil også ha en tendens til å bjeffe når den er oppspilt, og liker å rive i stykker papir og dra om kapp med deg og andre hunder. Terriere er ofte kjent for sin utholdenhet og påståelighet og for den medfødte lysten til å utforske tunneler og mørke hull. Mange terrierraser er ganske små med kort eller stri pels, noe som gjør at de er perfekte utedyr!

Mosjon og lek

Terriere og dachshunder elsker friluftslivet, og har masse energi i forhold til den lille størrelsen. De er vanligvis små, raske og smidige, og vil jakte på alt som røre seg i hagen eller ute på tur ved å løpe begeistret etter dem gjennom tykk bunnvegetasjon, over eller under gjerder og over alle typer terreng. Mosjonen for terriere og dachshunder må ikke være for hard da det dreier seg om ganske små hunder. Du kan derimot bli overrasket over hvor mye energi disse små hundene faktisk har.

Selvstendig lek

En terrier er vanligvis selvstendig men kjærlig, og slik er den flink til å underholde seg selv i tillegg til å be deg om oppmerksomhet! Den morer seg vanligvis godt på egenhånd, og leker gjerne alene hvis den får de rette trygge lekene.

I likhet med terrierraser, liker også dachshunder å leke og ha det moro. En fin lek for terriere eller dachshunder er “finn leken” som ideelt bruker en godbit-fylt leke som gjemmes et eller annet sted i hagen og hvor hunden må grave for å få belønningen sin, slik som et ballbasseng til hunder. Et spesielt graveområde for hunden din, som er utenfor barns rekkevidde, vil gi den et sted hvor den kan få utløp for behovet for å grave, forhåpentligvis borte fra blomsterbedene!

Terriere like ofte å ødelegge pipeleker og kosedyr, så sørg for at det ikke finnes farlige løse deler eller andre farer for kvelning eller svelging først. Sjekk pipeleker regelmessig for å sikre at pipe-mekanismen ikke er i ferd med å falle ut og bli spist som en lekker godbit!

Hvis du gjemmer litt av hundens daglige tørrfôrrasjon i små individuelle pappesker, vil den trolig rive dem opp med begeistring for å få tak i fôret. Slik kan du kombinere en del av fôringsplanen med morsom lek.

Leke med en terrier eller dachshund

I tillegg til å ta den lille hunden din på små, korte fortausturer for å utforske bymiljøer, vil en dachshund eller terrier også nyte å løpe løs i trygge områder, løpe etter en ball på stranden eller frese avgårde etter ekorn og fugler i parker og i skogen. Turer med en terrier kan fort forvandle seg til en uventet opplevelse. Forsøk å beskytte den ved hjelp av god innkallingstrening, men ikke bli forbauset hvis hunden din ikke alltid hører på deg midt i jakten!

Sørg for at turene er varierte, da disse intelligente hundene liker nye omgivelser og lukter hvor de kan utforske undervegetasjonen, grave og løpe fra seg. Jo mer hunden din kan gjøre dette på tur jo bedre vil den ha det etterpå.

Drakamper er vanligvis noe terriere elsker. De sterke kjevene og viljestyrken gjør dem til forbausende sterke motstandere til tross for størrelsen, men vær derimot forsiktig når du leker med en dachshund da den lange ryggen kan være sårbar. Lek med slike raser skal være forbeholdt voksne, for å unngå mulige ulykker. Til og med en liten vennlig terrier kan velte et barn eller utilsiktet nappe i hånden når den i kampens hete forsøker å få tak i en morsom dra-leke.

Mange terrierraser og dachshunder hopper også mye, og elsker å løpe etter og hoppe på ting som beveger seg. Forsøk å blåse bobler som den kan sprekke. Dette er moro for alle, særlig for barn som da kan kombinere bobleblåsing og lek med hunden sin. Du kan også bruke en boblemaskin som er spesielt laget for hunder. Boblene har kjøttsmak, og kan holde hunden opptatt mens du tar deg av andre oppgaver. Du finner slike maskiner på Internett og i enkelte dyrebutikker.

dog with ball

Emosjonelle bånd

Omsorg for dachshunder og terriere skal også tilfredsstille de grunnleggende behovene de har. Hunder i denne gruppen er ofte selvsikre, positive og utadvendte typer. Dette er fordi de opprinnelig ble avlet frem for å tåle møter med rotter og grevlinger under jorden, noe som ikke er en enkel oppgave! Terriere som aldri har sett en gnager kan likevel være fiendtlig mot andre dyr, så tidlig og grundig sosialisering av terriere og dachshunder er spesielt viktig.

Hvis du vurderer å skaffe deg en hund til som selskap, vil en hund av det motsatte kjønn øke muligheten for et lykkelig forhold betraktelig, da motsatte kjønn vanligvis kommer godt overens og konkurrerer sjelden om mat eller andre ting. Snakk med veterinæren om å sterilisere eller kastrere den ene av hundene med det samme. Med terrierere kan det også fungere godt å velge en rase som ikke er terrier som andre rase. En jakthund eller sporhund vil for eksempel ville gjøre helt andre ting i livet enn en annen terrier, så det er lite sannsynlig at de vil konkurrere. Dachshunder kommer vanligvis godt overens med andre dachshunder, så det kan hende du vil ha glede av å se etter en leken duo!

Uavhengig av om du har én eller flere terriere eller dachshunder, kan du styrke båndet mellom deg og hver av hundene gjennom regelmessig lek, trening og mosjon. Dette er også avgjørende for hundens emosjonelle og fysiske helse, men glem ikke at bare det å tilbringe tid sammen også er svært viktig, og noe de virkelig setter pris på. Hvis hunden har fått tilstrekkelig mental og fysisk mosjon, vil den nyte å ganske enkelt ligge og dovne seg bort ved føttene dine eller på fanget ditt om kvelden mens du leser eller ser på TV.

Terriere og dachshundraser venner seg vanligvis godt til innebur (noen ganger også kjent som kasser) og nyter roen som følger med det å ha sitt eget hi-lignende område. Plasser et teppe over toppen og de tre sidene for å gjøre det så koselig som mulig for hunden, da den liker å være under jorden. Plasser også en komfortabel seng og en trygg tyggeleke i kassen for å fullende det hele.

En innendørs kasse er også et flott sted hvor hunden kan hvile seg uten oppsyn, og dermed holde huset og seg selv trygge. Det er viktig å sikre at disse små hundene vennes til korte perioder alene fra ung alder slik at de kan dovne seg bort i et par timer i et trygt og hundesikkert rom uten at du trenger å være der. Mosjoner hunden din før du går ut slik at den har gjort i fra seg og er klar til å slappe av. Gjem også en trygg godbit-fylt tyggeleke som den kan lete etter mens du er borte. Dette burde forhindre at hunden din bjeffer etter selskap, eller blir destruktiv for å unngå å kjede seg.

Eier med hånden på dachshund-hode

dachshund

Selv om terrieren eller dachshunden din er godt sosialisert og trent til å oppføre seg er det lite sannsynlig at den roer seg hvis en annen hund viser seg aggressiv, selv om den fysisk er ganske liten! Husk dette under trening, og øv på innkalling regelmessig slik at du alltid kan påkalle deg hundens oppmerksomhet, og vær påpasselig på turer for å unngå mulige vanskelige situasjoner med fremmede hunder.

Det kan være en god ide å trene terriere til å tie. Terriere reagerer raskt på personer ved døren eller uvanlige lyder, og varsler ved å bjeffe. Enkelte er mer reaktive og påståelige enn andre, og det er svært nyttig å lære den å reagere på kommandoer som “gi hals” og “ti” for å sikre et rolig liv! Hvis du lærer en terrier å bjeffe på befaling, vil det bety at den kan “rope fra seg” når det passer dere begge, for eksempel på tur, men også at du lettere kan roe ned hunden når den bjeffer innendørs.

Mange terriere og dachshunder liker å sitte i vinduskarmen eller på et annet møbel og bare observere det som skjer rundt dem. Hvis hunden din bjeffer i tide og utide, er det lurt å begrense hvor mye den kan se av det som foregår ute slik at den ikke overstimuleres, og for å lære den å tie på kommando. Dette vil gi et roligere hjem for dere alle.

Når du av og til ikke har muligheten til å gi terrieren eller dachshunden tilstrekkelig fysisk aktivitet utendørs, kan treningsøvelser og leker slik som å søke godbiter rundt omkring i huset bidra til å unngå at den kjeder seg, og kan også være moro.

Ernæring

Ernæring er et hovedelement i omsorgen for en terrier eller en dachshund. Siden fôr er så viktig for å få en tilfreds hund, finnes det mange flere muligheter enn å gi den en skål med fôr to ganger om dagen. I stedet kan du gjøre måltidene lengre og mer interessante ved å utvikle ulike måter å gi terrieren eller dachshunden den daglige rasjonen på.

Det kan være gøy og samtidig praktisk å mate terriere og dachshunder. Disse rasene har et naturlig jakt- og graveinstinkt noe som kan stimuleres ved å plassere opp til 30 % av tørrfôret deres i et ballbasseng, eller ved å strø eller gjemme det rundt omkring i hagen slik at den må søke etter det. Forsøk å plassere opp til 10 % av den daglige tørrfôrmengden i flere ulike leker med plass til godbiter som den kan leke med, og omtrent 5 % som belønning ved riktig atferd og triks.

Gi hunden resten av fôret fordelt over to måltider hver dag (morgen og kveld) slik at hunden din fortsetter å se på deg som fôransvarlig. Hvis hunden din får våtfôr, bør du bruke mer egnede godbiter som belønning under trening, men påse at du inkluderer disse i hundens daglige fôrmengde. Gi den minst to måltider per dag: du kan dele dem inn i ett hovedmåltid med halve dagsrasjonen, og plassere opp til 4–5 mindre porsjoner av den andre halvdelen på ulike steder, slik at hunden din må bruke hjernen for å finne det .

Så lenge du følger retningslinjene for fôring på pakken, overvåker hundens vekt og holder den i god form, trenger du ikke å bekymre deg hvis mengden du plassere i skålen ser liten ut. Hvis hunden har fått sin daglige fôrrasjon og den får fullverdig kost, vil den få alle de næringsstoffene den trenger for å holde seg glad og aktiv!