Slik mater du en seniorhund

Når hunden din når en alder på omtrent sju år – litt yngre hos større raser (fem til seks) og eldre hos små raser (omtrent ni) – blir de vanligvis ansett for å være ”senior”.
Slik mater du en seniorhund
Slik mater du en seniorhund
Slik mater du en seniorhund

Du merker kanskje at hunden din vil ta livet mer med ro, akkurat om vi gjør når vi blir eldre! Du vil også kunne merke mindre synlige endringer etter hvert som hunden nærmer seg seniorstadiet i livet. Kroppen og fordøyelsen begynner å forandre seg, og forsvarssystemet trenger kanskje litt ekstra støtte.

For å gi den pelskledte vennen din det aller beste, kan det være en godt ide å gå gradvis over til et fullverdig og balansert “senior”-fôr som inneholder protein av god kvalitet. Disse er spesielt utformet for å føye seg etter hundens endrede behov for næring og forandringer i matvanene.

Kontroller matinntaket

senior dog food

I og med at seniorhunder pleier å være mindre aktive, og har redusert forbrenning, kan det hende du merker at hunden legger på seg litt etter hvert som den blir eldre. Etter hvert som den blir eldre kan det være en god ide å gå over til et kosthold med færre kalorier.

De fleste fôr til seniorhunder vil inneholde lavere kalorinivåer og nøyaktig balanserte næringsstoffer slik som viktige fettsyrer og antioksidanter for å støtte hundens aldrende ledd og forsvarssystem. Forsøk et av følgende fôr fra Purina .

I og med at eldre hunder pleier å være mindre aktive, og særlig hvis de har problemer knyttet til mobiliteten slik som leddgikt, kan de være mer utsatt for overvekt. Mens enkelte helseproblemer kan føre til overvekt, kan overvekt også føre til helseproblemer, og føre til større belastning på leddene. Derfor er det svært viktig å overvåke hundens kroppsform regelmessig.

Kost til seniorhunder er vanligvis utformet slik at det inneholder færre kalorier og mer protein, og kan dermed bidra til å kontrollere vekten hos eldre hunder.

Hvis du tror at hunden din er overvektig, bør du bestille time for å snakke med veterinæren og drøfte hvordan du best kan handle. Det kan ganske enkelt være fordi hunden din spiser for mye, eller det kan være et underliggende medisinsk problem som må behandles. Uansett vil veterinæren kunne anbefale en mer kaloribegrenset diett for vekttap eller et spesialfôr for eldre hunder.

Rådfør deg med veterinæren før du øker hundens mosjonsnivå, særlig hvis den har bevegelighetsproblemer. Det kan hende at en mindre belastende form for mosjon, slik som hydroterapi, kan være nyttig.

senior dogs

Bytte hundens fôr

Det er alltid en god ide å introdusere det nye fôret gradvis når du bytter til ett nytt fôr. Det samme gjelder når du bytter fra fôr til voksen hund til et seniorkosthold. Begynn å tilsette det nye fôret langsomt over sju til ti dager, og øk forholdet gradvis. Unngå å skifte plutselig da dette fører til magetrøbbel for hunden.

Slik mater du en eldre hund

how to feed a dog

Hunden vil antakelig være vant til å bli matet to ganger om dagen, selv om den gjerne vil foretrekke mindre porsjoner oftere etterhvert som den bli eldre.

For å fremheve smaken og lukten på fôret, bør det serveres ved romtemperatur. Husk å ta fôret ut av kjøleskapet opp til to timer før måltidet hvis du mater en eldre hund for å sikre at temperaturen blir riktig. Hvis det ikke er mulig, er det greit å plassere våtfôr et øyeblikk i mikrobølgeovnen, men påse at det ikke er for varmt eller at det kan brenne hundens munn!

Komplett fullkost skal oppbevares i tørre og rene omgivelser. Du kan bidra til at fôret lukter og smaker godt ved å oppbevare det i emballasje som kan lukkes eller i en lufttett beholder.

Ved middagstid serverer du hunden på et rolig sted hvor den kan spise uforstyrret. Hvis du har mer enn én hund, bør du mate hundene samtidig, men på forskjellige steder slik at de ikke forstyrrer hverandre eller forsøker å stjele mat fra hverandre. Eldre hunder som lider av artritt kan ha vanskeligheter med å nå ned til matskålen, og foretrekker derfor en noe høyere skål.

dog