Tilpasse et kosthold for hunden

All hunder er forskjellige, så det er godt å vite at det finnes en rekke ulike spesialiserte hundefôr til alle unike behov, fra vektkontroll til medisinske tilstander.
Tilpasse et kosthold for hunden
Tilpasse et kosthold for hunden
Tilpasse et kosthold for hunden

Spesielle diettfôr til hund omfatter de som er utviklet for å hjelpe hunden med å holde en sunn vekt, og andre som er spesielt utviklet for ømfintlige mager eller medisinske problemer. Enkelte formler støtter kortvarige behandlingsløp, mens andre kan hjelp din firbeinte venn livet gjennom.

Medisinske tilstander

I løpet av de siste 20 årene har det skjedd en utrolig utvikling innen diettfôr (også kjent som ‘terapeutisk’ eller ‘funksjonell’ kosthold) og disse spiller nå en avgjørende rolle innen moderne veterinærpraksis for den firbeinte vennen din. I tillegg til at hunden din får det den trenger av næringsstoffer for å holde seg sunn og frisk, hjelper disse spesielle diettfôrene til med å oppfylle spesifikke krav til næring i forbindelse med helseproblemer som hunden måtte ha. Spesialkost til hund er også tilgjengelig for å støtte hunder under tilfriskning, uansett om det er etter en operasjon, eller i enkelte triste tilfeller for hunder som kommer fra dyrevernet hvis de er underernærte.

orange icon

Kosthold og fôr som er anbefalt av veterinæren kan gi riktig næringsmessig støtte for hunder som har følgende:

Small blue icon

 • Fôrallergier eller ømfintlighet
 • Dermatitt og betennelser i huden
 • Mage-tarmlidelser slik som irritabel tarm, oppkast, forstoppelse og diaré
 • Diabetes mellitus
 • Pankreatitt
 • Kronisk nyresykdom
 • Urinveis- og blærelidelser
 • Leversykdom
 • Kongestiv hjertesvikt, høyt blodtrykk eller væskeoppsamling
 • betennelsestilstander i leddene (eller for friske hunder som er utsatt for leddsykdommer)
 • Klinisk overvekt

Allergier

Akkurat som hos mennesker er allergier en unormal reaksjon til en spesifikt fôr eller et stoff. Noe som er helt akseptabelt for de fleste hunder kan vise seg å være upassende, noen ganger livstruende for en hund med allergi. Heldigvis er ekte allergier sjeldne, og skal ikke forveksles med en mer vanlig og mindre alvorlig “matintoleranse”. Mens de fleste ekte matallergier diagnostiseres hos yngre hunder, kan gener, underliggende tilstander og til og med eksponering til et spesifikt stoff føre til at allergier utvikler seg ved en hvilken som helst alder, så det lønner seg å være oppmerksom på uvanlige symptomer.

blue dog icon

Vanlige symptomer på matallergi hos hund omfatter:

 • Hudproblemer - kløe, rødhet, med hårløse områder, ofte på labbene, ansiktet, i armhulene og/eller skrittet.
 • Gjentatte ørebetennelser.
 • Mage-tarmproblemer - oppkast og/eller diaré.
 • Pusteproblemer (selv om dette er sjelden).
 • Hvis du merker at hunden din har noen av symptomene ovenfor må du oppsøke veterinæren øyeblikkelig. Allergidiagnose kan være vanskelig, og da disse symptomene er relativt vage og oppstår også i forbindelse med en rekke andre lidelser, vil veterinæren undersøke nærmere for å forsøke å finne ut hva årsaken til problemet kan være, og hjelpe hunden med å få formen tilbake.

Den mest effektive metoden for allergitesting kalles en eksklusjonsdiett som betyr at du i en periode gir hunden et nøytralt og smakløst, ofte hypoallergenisk fôr. Dette er hvor proteinene i fôret som hunden får er så små at de ikke kan (eller svært sjelden vil) føre til en allergisk reaksjon. Veterinæren kan også anbefale en diett med karbohydrater og proteiner som hunden ikke har spist før, slik som laks og ris. Disse er inkludert i enkelte Purina-oppskrifter til hundefôr for hunder med allergier, slik som:

Det er avgjørende at disse diettene overholdes strengt, og så lenge utprøvingen pågår må du slutte å gi hunden matrester eller ulike favorittgodbiter. Dette kan være vanskelig, særlig fordi du vil hunden at hunden skal ha det bra, men det er verdt det for å finne årsaken til problemet!

Ved endt eksklusjonsdiett vil veterinæren sjekke hvordan hunden har det. Hvis symptomene ikke har bedret seg under utprøvningen kan veterinæren avgjøre å utføre flere tester for å finne årsaken til problemet. Hvis symptomene har bedret seg er neste steg en forsiktig reintroduksjon av proteiner i kostholdet for å forsøke å finne det allergifremkallende elementet. Hvis symptomene kommer tilbake når et fôr blir reintrodusert, kan det hende du har funnet synderen og du kan forsøke et spesialfôr for allergier.

Denne elimineringsprosessen krever tid og tålmodighet, og hunden vil kanskje bli henvist til en spesialist som overvåker dietten hvis symptomene har blitt spesielt alvorlige, eller hvis hunden berøres av mer enn én mattype. Ta kontakt med veterinæren hvis du mistenker at hunden din er allergisk, eller hvis du vil vite mer om matallergier hos hund.

Overvektige hunder

overweight dog

Det er estimert at hele 33 prosent av alle hunder er overvektige eller sykelig overvektige! Årsaken til dette er enkel. De spiser for mye, og beveger seg ikke nok til å forbrenne det hele.

Du kan takle problemet ved å se på mengden energi hunden får i seg gjennom fôret, og hvor mye den forbrenner gjennom mosjon. Du kan deretter justere fôret med en diettformel, og øke mengden mosjon med en ekstra tur her og der. Husk at det ikke er nok å bare gi hunden mindre vanlig fôr, da dette kan bety at den ikke får det ideelle nivået eller riktig balanse i næringsstoffene. Hvis du har utført en kroppstilstandstest for hunden din og vet at den befinner seg over en ideell kroppsform, vil hunden lettere holde seg velernært og vil gå fortere ned i vekt hvis de spiser en spesialutviklet diett for hunder. I tillegg vil den fortsatt kunne spise en tilfredsstillende mengde mat.

Mate små rasehunder og valper

Når det gjelder å mate små rasehunder, er det viktig å huske at selv om de har små munner og mager, har de et stort energibehov. Visste du for eksempel at en Pomeranian trenger over dobbelt så mange kalorier per kilo som en Grand Danois?

Formler til små raser har blitt utviklet for å fylle disse ulike behovene. De er næringsrike og rike på kalorier (og dermed bedre for en raskere forbrenning i tillegg til redusert magekapasitet), med mer protein, mer fett for ekstra energi og lettfordøyelige karbohydrater, pluss ekstra B-vitaminer som styrker forbrenningen. Krokettstørrelsen i tørrfôret er også redusert for å passe til små munner.

fluffy dog
green icon

Slik mater du små hunder

 • Så sant den lille vennen din er verken overvektig eller undervektig, og den ikke er på diettfôr som er foreskrevet av veterinæren, er det personlig smak (din og hundens!) om du velger våt- eller tørrfôr, eller en blanding av begge.
 • Følg fôringsguiden på forpakningen, men mat hunden lite og ofte om mulig - omtrent 2–3 ganger per dag. Små hunder forbrenner energien raskere, så hvis du deler opp måltidene gjennom dagen vil det hjelpe dem å holde energinivået stabilt.
 • Mat den et sted hvor den har sin egen plass, særlig hvis du har andre hunder i huset som har tendens til å konkurrere om maten eller stjeler fra de andre!
 • Mat hunden din på gulvnivå, det det betyr at den vil spise i et roligere tempo uten å sluke maten.
 • Hold et regelmessig øye med hundens fysiske tilstand, og vær svært forsiktig så du ikke gir den for mye mat da de små bena og leddene vil lide som resultat, og vektøkning rundt midjen (det er vanligvis her det fester seg) kan føre til diabetes eller hjertesykdommer.
 • Hvis du ikke er sikker på hvordan du mater små hunder eller hvor ofte du bør mate mindre rasehunder, kan du snakke med veterinæren. Han eller hund vil kunne svare på eventuelle spørsmål du måtte ha.

Mate store rasehunder og valper

large dog

I likhet med små rasehunder, har også store raser sine egne spesifikke næringsbehov. For eksempel har fôr til voksne store og kjemperaser ha lavere anbefalte mengder per vektenhet fordi svært store hunder pleier å ha en lavere forbrenning enn mindre hunder.

blue icon

Slik mater du store rasehunder

 • Store raser har spesielt en tendens til å gulpe ned maten, noe som kan føre til problemer i tarmen. Hjelp den ved å dele opp maten i to mindre måltider heller en ett større måltid per dag.
 • Ikke mosjoner hunden din en time før eller etter at den har spist, da store og kjempestore hunder er spesielt utsatt for oppblåsthet og magedreining (en tilstand som kalles gastrisk dilatasjon og volvulus) som er en medisinsk akuttilstand. Symptomene omfatter oppblåst mage, brekninger og tydelig ubehag. Ta øyeblikkelig kontakt med veterinæren hvis du er bekymret om hundens mage.
 • Hvordan mye du mater den er avhengig av hundens rase og livsstil, i tillegg til fôret du velger. For eksempel om du velger et spesifikt fôr for en kjemperase eller ikke. Les alltid instruksjonene for fôret på pakken til store hunder, da veiledningen vil kombinere rasens størrelse med alderstrinnet. Husk at disse retningslinjene for fôring bare er der som et startpunkt og at du kan foreta små endringer opp eller ned for å vedlikeholde hundens ideelle kroppstilstand.
 • Mat hunden på et rolig sted borte fra alt som skjer i huset, og hvis du har andre hunder i hjemmet ditt, bør de mates separat for å unngå at de spiser rester eller stjeler maten!
 • Hvis du hever matskålen for den store hunden opp fra gulvet, kan det bidra til at den ikke gulper ned maten og dermed unngå mageproblemer.
 • Hvis du er bekymret om vekten på den store eller kjempestore hunden din må du be veterinæren om råd. Det kan hende at et spesialutviklet lettprodukt vil hjelpe. Slike produkter inneholder mindre fett, men inneholder likevel alle nødvendige vitaminer og mineraler til hunden slik at den får et balansert kosthold til tross for det reduserte kaloriinntaket.