Belgisk fårehund laekenois

Belgisk fårehund laekenois

Laekenois er en mellomstor/stor, grovhåret hund som har en firkantaktig form. Den værbestandige pelsen kommer i rødaktig farge med nyanser av svart, hovedsakelig på nesen og halen. Voksne hanner skal ha en høyde på 61–66 cm og tisper 56–61 cm. De veier mellom 27,5 og 28,5 kg.

Belgisk fårehund laekenois
  • Størrelseskategori: Stor
  • Krav til pelsstell: En gang om uken
Belgisk fårehund laekenois
  • Røyting: Lite
  • Allergier: Nei
  • Støy: Ikke for støyete
  • Hundetype: Gjeterhund
Belgisk fårehund laekenois
  • Andre kjæledyr: Middels
  • Egnethet som vakthund: Høy

Opprinnelse

Belgisk fårehund kommer i fire varianter: Laekenois, Tervueren, Groenendael og Malinois, oppkalt etter områdene i Belgia der de kommer fra. Laekenois er den sjeldneste av de fire variantene. De ble opprinnelig brukt til gjeting og til å vokte klær som hang ute til tørk. Ettersom pelsen var robust og stri, var de ideelle for utendørsarbeid i all slags vær. I dag bruker de av den belgiske hæren og av politiet.

Personlighet

Som kjæledyr er dette en hengiven følgesvenn; den liker ikke å være atskilt fra familien og foretrekker å være med på alle aktiviteter. Denne rasen er hengiven overfor sine kjære og er en naturlig beskytter av hjemmet og familien – et instinkt som oppstår naturlig, og som ikke trenger å bli oppmuntret. Tidlig sosialisering er viktig for alle hunder med vaktinstinkter, inkludert laekenois-hunden, særlig ettersom den kan være vanskelig med andre hunder hvis den mangler positive, tidlige erfaringer.

Helse

Som mange andre raser kan alle variantene av belgisk fårehund lide av arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Laekenois trenger minst to timer daglig mosjon og mental stimulering. Denne rasen lærer raskt og utmerker seg innen agility, lydighet og annen hundesport. De er veldig aktive hunder og bør ikke vurderes som kjæledyr hvis de skal være alene hele dagen.

Ernæring

Store hunderaser har større appetitt og trenger også en annen balanse mellom næringsstoffer, herunder mineraler og vitaminer, enn mindre raser.

Stell

Laekenois har en robust, stri pels som ikke burde være krøllet. Pelsen er ca. 6 cm lang. Pelsen trenger lite stell, men bør børstes en gang i uken.