Curly coated retriever

Curly coated retriever

Curly coated retriever er en stor, sterk og elegant rase, som har en særegen leverfarget eller svart pels med tykke, tette krøller på hovedkroppen og glatt hår på resten av hunden. Voksne hanner har en høyde på 69 cm, tisper på 64 cm, og de veier 36–45 kg som fullvoksne.

Curly coated retriever
  • Størrelseskategori: Stor
  • Krav til pelsstell: Mer enn én gang i uken
Curly coated retriever
  • Røyting: Moderat
  • Allergier: Nei
  • Støy: Som regel stille
  • Gruppe NKK: Apporterende hunder
Curly coated retriever
  • Andre kjæledyr: Høy
  • Egnethet som vakthund: Høy

Opprinnelse

Curly coated retriever-rasens eksakte historikk er uklar, og mange raser har blitt brukt i rasens utvikling som jakthund, blant annet forskjellige retrievere, tweed water spaniel og irsk vannspaniel. Puddel ble også brukt til å forbedre pelsens krøller. Rasen ble først vist frem i 1860 og utmerket seg som skytterhund, men dens popularitet som kjæledyr og brukshund avtok til fordel for labrador retriever.

Personlighet

Curly coated retriever er en robust, selvsikker og dristig hund, den kan være nokså selvstendig og kan virke distansert fra personer den ikke kjenner. Med sine kjære er den imidlertid veldig kjærlig og en rolig, lojal følgesvenn. Dette er i stor grad en "utendørshund" som elsker å utforske omgivelsene og hente ting – inn og ut av vannet.

Helse

Som mange raser kan den lide av ulike arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Curly coated retriever er en aktiv hund som trenger minst to timers mosjon per dag. Den elsker å hente ting – enten det er på land eller i vann – og her kommer den vanntette pelsen til god nytte. Dette er en hund som liker å arbeide, så sørg for å ha leker som hunden kan løpe å hente, for å gjøre gåturen mer interessant.

Ernæring

Store hunderaser har større appetitt og trenger også en annen balanse mellom næringsstoffer, herunder mineraler og vitaminer, enn mindre raser. Curly coated retriever har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Når den tykke, krøllete pelsen faller av, må hunden kjemmes for å fjerne dødt hår. Ellers bør børsting og kjemming unngås, siden det kan gjøre pelsen kruset. I stedet kan du dampe pelsen og massere med fingrene. En månedlig lett trimming anbefales også. Spør oppdretteren eller avlsklubben for fullstendig informasjon om hva som kreves.